Kate Alvesparr lämnar inget åt slumpen

Vinner både Börjes Cup-finalen och totalt

Kate Alvesparr bombar fram med treåriga Ittmaam under mastiga 77,5 kg till imponerande seger i Börjes Champion ARK Cup-finalen. Foto: Elina Björklund/SG.

 

Bro Park 27 oktober. I och med att värsta konkurrenten Hanna Nimåker inte ställde upp i loppet hade Kate Alvesparr allt serverat. Hon skulle bli slutsegrare i Börjes Champion ARK Cup även om hon kom sist i mål.

Men Kate Alvesparr lämnade inget åt slumpen. Hon red för seger och hon vann igen. Det var hennes sjätte årsseger och fem av dem har tagits i ryttarserien Börjes Champion ARK Cup. Hennes segerhästar i serien har varit Lucy in the Sky, Kissnfly, Walvis Bay och vid två tillfällen Ittmaam.

Finalen reds över 1600 m och hade tyvärr bara sex deltagare. Ittmaam var snabbast ut ur boxarna men Kate Alvesparr backade ner några positioner och lät Kim Stern på Grey Runner ta över farthållningen och efter ett tag låg Elin Rödjare på Imaddictedtoyou närmast efter ledaren. Vid ingången till upploppet styrde Kate Alvesparr ut några spår med Ittmaam och övertog ledningen. På upploppsrakan stormade Ittmaam, trots den mastiga toppvikten 77,5 kg, fram till en smått över-lägsen seger med 4 l närmast före Elin Ahlin på Vici.

Tränare Kahlil De Burca var självfallet nöjd med segern.

- Ittmaam kom till stallet med en skada och det var ren tur att vi kom över honom så billigt. Vi har skördat goda framgångar i amatörloppen i år. Jag började själv som amatör en gång i tiden och det känns viktigt att stödja gräsrötterna i sporten, sade han i segerintervjun.

28-åriga Kate Alvesparr vann alltså inte enbart finalloppet utan blev också slutsegrare i ryttarserien och fick ett resestipendium värt 15.000 kr. Tack vare andraplatsen i finalen avancerade Elin Ahlin till en slutlig andraplats och trea blev Hanna Nimåker.

 Om ryttarserien. Ryttarserien, som från starten 1984 och i 25 års tid sponsrades av Håkan och Sissi Dysell (Håkans Häst-transport), var tänkt att entusiasmera ryttarna att rida på andra banor än hemmabanan och helst också resa med sin häst. Sedan år 2015 är hästsportvaruhuset Börjes i Tingsryd ryttarseriens sponsor.

 

 Prisutdelningen i Börjes Champion ARK Cup 2021. Tvåa från vänster Jessica Bjällstam från Börjes samt slutsegraren Kate Alvesparr och tvåan Elin Ahlin. Foto: Elina Björklund/SG. 
 

Resultat Börjes Champion ARK Cup – avd. 15

1.   Kate Alvesparr-Ittmaam

2.   Elin Ahlin-Vici

3.   Thuva Hjalmarsson-Gimme Love

 

Slutlig poängställning

1.    Kate Alvesparr          84 p     

2.    Elin Ahlin                   49 p     

3.    Hanna Nimåker        44 p   
 
 

Vilken vecka för Thuva Hjalmarsson

Övrevoll 28 oktober. Efter två tredjeplatser med familje-hästen Gimme Love förra torsdagen på Övrevoll och i onsdags på Bro Park vann 17-åriga Thuva Hjalmarsson från Forshaga i torsdags sin första seger.

Thuva Hjalmarsson red ett lopp förra året och nu i sin sjätte ritt för i år var hon mogen för seger. Hon hade fått en ritt på favoriten Isidor Almqvist, som nyligen vunnit på Övrevoll, och förvaltade chansen på bästa sätt. Det blev seger med nästan tre längders marginal.

Loppet reds över 1100 m. Desert Dust (Charlotta Ericsson) hade tätposition stor del av loppet. I svängen låg Isidor Almqvist någon längd bakom ledaren men närmade sig allt mer och övertog led-ningen 100 m kvar. Point Boy (Michelle Rosenqvist) svarade för en stark långspurt från köplats till delad andraplats med Desert Dust.

Det återstår två tävlingsdagar för i år på Övrevoll, den 4 och den 14 november, och det rids amatörlöpningar båda dagarna. Men allt talar för att en svensk ryttare blir segerrikaste amatörryttare på slätt, antingen Charlotta Ericsson eller Evelina Rönnlund.

Senast en blågul ryttare vann det norska championatet var 2008 och 2009 då Anna Pilroth var segerrikast. 
 

Segerrikaste amatörryttare Övrevoll (enbart amatörlöpningar)

Plac/Ryttare                            1-2-3

1.  Charlotta Ericsson              3-3-0

2.  Evelina Rönnlund                3-0-0

3.  Mai Elin Fjellheim               2-2-2
 
 

Italien och Österrike i topp

Italiensk segerglädje då Davide Terzuolo vinner herrarnas Fegentrilopp med Cece Amazing. Foto: Elina Björklund/SG.

 

Bro Park 31 oktober. Ryttare från sammanlagt åtta nationer deltog i de två Fegentriloppen som efter strykningar fick åtta (Gentlemen) respektive sju (Ladies) startande hästar.

Italienaren Davide Terzuolo tog resolut hand om ledningen i herrarnas Fegentrilopp över 1100 m och fick spanjoren Cesar Alonso Pena på Bright Light närmast sig. Så förblev det ända in i mål.

Damernas Fegentrilopp över 2100 m blev litet mer händelserikt. På väg till start såg Pushaq, som reds av Karen Dieltjens från Belgien, väldigt fin ut och det blev också han som satte fart på tillställningen.

In på upploppet angrep både Enkrona riden av Hana Jurankova från Österrike och Surfers Paradise (Kate Alvesparr). I det avgörande skedet var Enkrona starkast och vann med 2½ l före Surfers Paradise som var halsen före Pushaq. Det var andra segern för Hana Jurankova på Bro Park som även vunnit här med Totilas år 2016.  

 

 Inför Longines Fegentri World Championship Gentlemen. Foto: Elina Björklund/SG.
 
 
Inför Longines Fegentri World Championship Ladies. Foto: Elina Björklund/SG.
 

Vi stöttar Sveriges Fegentriryttare

 
 

Nyheter i korthet:

-  På Klampenborg verkar det bli problem med att få hästar till finaldagens amatörlöpning på lördag, HKH Prinsesse Benediktes Aerespraemie. Tre hästar har anmälts. Ändå har prissumman höjts från 25.000 kr till 40.000 kr. Men fortfarande gäller proppen aktuellt formtal + 10 och det verkar vara ont om hästar med så lågt formtal. 

-  Från Klampenborg kan vi också rapportera att ARK-medlemmen Jonna Larsson har sadlat ut sin Kengat Jalassa till tre raka segrar, alla med Marcos Robaldo i sadeln. 

 

 

ARK:s Höstmöte på Jägersro

ARK håller Höstmöte söndagen den 7 november

kl. 10.30 i Tränarrummet. Smörgås serveras.

Hjärtligt välkommen!

 

 

 Nyhetsredaktören tar till orda: 
 

Historisk dag med dubbla Fegentrilopp 

Lågklasslopp  ger fel signal

 

För första gången sedan 1994 har det ridits Fegentrilopp för både kvinnliga och manliga ryttare på samma dag. Vanligtvis rids det ett herrlöp på Strömsholm och två damlöp som har alternerat mellan Bro Park (tidigare Täby), Jägersro och Göte-borg Galopp. Årets upplägg har sin grund i covid-19-situationen.

ARK riktar ett stort tack till alla häst-ägare och tränare som har ställt hästar till förfogande så att de två loppen på Bro Park kunnat genomföras.

Ett samtalsämne i helgen blev dock den låga klassen på hästarna med formtal 52 och uppåt.

Ett gammalt och upprepat önskemål från ARK är att lopp för inbjudna utländska Fegentriryttare inte ska vara i lägsta klassen.

Man ska inte bortse från att de utländska ryttarna, på samma sätt som våra svenska Fegentriryttare, är sitt lands ambassadörer. De kan informera och berätta om galoppen i sitt land, men de snappar också upp information om hur det är i länderna de gästar. Att då erbjuda ritter på hästar i lägsta klassen ger ingen bra signal från Svensk Galopp och är ingen god PR för svensk galoppsport. 

 

Henrik Engblom segerrikast på 65 år

Årets ryttarchampion på hinder vinner steeplechasen St Eriks Pris med Early Voice.  Foto: Elina Björklund/SG.
 

Bro Park 31 oktober. Årets längsta steeplechase över 4550 m och21 hinder, St Eriks Pris, vanns i imponerande stil efter ledning från start till mål av Henrik Engblom påEarly Voice. Med 13 vunna årssegrar är han den hinderryttare som haft flest årssegrar i Sverige sedan 1956. Då hade Ragnar Helmer 14 segrar.

Söndagens Novishäcklöpning vanns något överraskande av hinder-debutanten Monsieur Vic (Christopher Roberts) efter strid med hals före Roman Stone (Henrik Engblom). Sissi Dysell tränar vinnaren.

Årets hindersäsong är över. Henrik Engblom blir champion som hinder-ryttare för tredje gången. Hans tidigare championat var som amatör. För andra året i rad är Kahlil De Burca championtränare på hinder.

Årets hindersäsong, som omfattat 21 lopp, har kännetecknats av små startfält från början till slut. Antalet startande hästar per lopp är genant lågt, 5,05. Det finns mycket att göra för föreningen Skandinavisk Hindersport och alla andra hindersportälskare om sporten ska växa.

 

Segerrikaste  hinderryttare  2021

Plac/ryttare

Ant st: 1-2-3

Vinstsumma

1. Henrik Engblom

   21:  13-4-3      

    602.950 kr

2. Christopher Roberts

   15:    2-5-4

    257.050 kr

3. Niklas Lovén

   10:    2-2-0

    129.650 kr

4. Kevin Parkin

   14:    1-3-4

    177.100 kr

5. Kim Stern, a

   13:    1-3-4

    206.100 kr

15 ryttare har ridit på hinder. Källa: Svensk Galopps Sportinfo. 

Liknande inlägg

Kommentera

Publiceras ej