Svensk Galopps Höststämma på söndag

Svensk Galopps fullmäktige sammanträder på söndag i Malmö. Enda egentliga beslutspunkten är en motion om att hästarna bör gå i nummerordning i ledvolt och nedstartsgalopp. SG:s styrelse föreslår att motionen avslås då en regel om obligatorisk nummerordning av bland annat praktiska skäl skulle bli verkningslös.

Av desto större intresse blir styrelsens återrapportering gällande några äldre motioner om försäkringsskydd för aktiva, spöregler, femårsplan för hindersporten såväl som för sporten i sin helhet samt nya stadgar för Svensk Galopp. 
 
 

Christopher Roberts vann på häck i Norge

En fartfylld bild på Christopher Roberts när han red i Wroclaw den 5 september. Foto: Agataw.pl. 

 

Övrevoll 13 oktober. Årets tredje och sista häcklöpning på Övrevoll reds i onsdags med fem deltagare.

Loppet vanns av årets vinnare av Champion Hurdle på Ströms-holm Tinolo, som liksom då reds av Christopher Roberts.  Enligt Sportsystemet var detta hans 95:e ryttarseger.

Tvåa besegrad med nästan fem längder kom Henrik Engblom på favoriten Roman Stone som tidigare vunnit både på Göte-borg Galopp och Övrevoll. Sedan var det ytterligare 14½ l ner till trean Sea Moonster (Anna Pilroth).

Med två årssegrar blev Henrik Engblom norsk ryttarchampion på hinder för sjunde gången, första gången var år 2008.

Senast en ryttare med norsk licens var hinderchampion var år 2000 då John McLaughlin vann championatet.

Som kuriosa kan nämnas att en kvinnlig ryttare har varit hinder-ryttarchampion på Övrevoll, Josephine Kelly år 2009.

 

Christopher Roberts föll av i ledningen

Polen. Christopher Roberts var ensam på plan och höll på att vinna lördagens huvudlöpning i Wroclaw, Cross Country-steeplechasen Crystal Cup över 5500 m. Men han föll av sin häst Haad Rin i landningen efter sista hindret.

- Haad Rin slog i hindret och druttade ner med huvudet och tog stopp, kommenterade en djupt besviken Christopher Roberts som klarade sig utan skada.

Christopher Roberts och Haad Rin övertog ledningen ungefär halvvägs i loppet strax innan det stora vattenhindret och ryckte sedan ifrån de övriga och hade en överlägsen ledning när de svängde in på upp-loppet. Men där tog det alltså slut.

Innan Crystal Cup hade Christopher Roberts varit oplacerad i två lopp och efter avfallningen fick han stå över sin ritt i avslutningsloppet.

 

Hindersportens tjusning

 Kevin Parkin vinner på Mr Suarez (nr1). Foto: Elina Björklund.

 

Bro Park 17 oktober. Det reds två hinderlöpningar med helt olika händelseförlopp. Det var lika spännande ändå.

I häckloppet Ormus Memorial hade ledande Mr Suarez (Kevin Parkin) tryck från konkurrenterna hela vägen och vann efter strid med nos före Three Is Company (Kim Stern). I steeplechasen SHS Silverkanna seglade Early Voice (Henrik Engblom) i väg i stor ledning och vann ohotad med 22 längder före Tyko Bloom (Annie Nilsson Lindahl):

 

 Lise Vest vann sin andra seger

Klampenborg 16 oktober. Efter en strykning kom endast fem hästar till start i lördagens kombinerade amatör- och lärlingslopp som hade öppnats så att lärlingar med max tio segrar fick rida.

Det gjorde att lärlingen Natascha Archer, som har sju segrar, kunde delta men hon fick nöja sig med en andraplats. Segern gick till Lise Vest på favoriten Saw Box Carlras som vann med en längd före Jessie (Natascha Archer). Det var Lise Vests andra seger på 19 ritter.

Loppet om HKH Prinsesse Benediktes Aerespraemie som skulle ha ridits i lördags har flyttats till finaldagen den 6 november. 

 

Rutinerade Fegentriryttare till Bro Park

 Mathilde Bourillon, Fegentrichampion 2019.
 

Flera välkända och mycket erfarna utländska ryttare kommer till de två Fegentrilöpningarna på Bro Park den 31 oktober.

Fem manliga och fem kvinnliga ryttare har tackat ja till att rida på Bro Park.

Segerrikast av dem är Patrick Deno från Belgien med 88 segrar. Han var Fegentrichampion på slätt år 2011 och har ridit i Sverige flera gånger dock utan att vinna. Däremot har han vunnit ett Fegentrilopp på Klampenborg och för bara två månader sedan vann han ett Fegentrilopp i Ostende i Belgien.

Fransyskan Mathilde Bourillon minns vi från hennes segerritter på Half Tiger och Toutatix på Jägersro 2019, det år hon blev Fegentrichampion.

Hana Jurankova från Österrike har ridit i Sverige flera gånger och vann på Bro Park 2016 med Totilas. Hon var tvåa i Fegentrimästerskapet 2016.

Från Danmark men ändå en ny bekant-skap blir Christina Degn Gierlings som har vunnit 35 segrar.  
 
 
 

Liknande inlägg

Kommentera

Publiceras ej