Favorit i repris: Emelie Gustafsson

 

Emelie Gustafsson vann Stockholm Cupdagens Prix de l´ARK på hästen Sir Gnet. Hederspriset var en tavla målad av hinder-ryttaren, tränaren och konstnären Terje Dahl (1935-2017). Tavlan har tidigare ägts av förre amatörryttaren Lennart Sachs (1941-2019) som vann det allra första Prix de l´ARK 1980 med hästen Hillability. Tavlan överräcktes av Magna Sachs. Det var Emelie Gustafssons fjärde seger för året, varav två vunnits i proffslopp på Övrevoll. Foto: Elina Björklund/SG.

 

Cupdagens kungliga hinderlöpningar

Startfältet i steeplechasen HM Konungens Pris. Från vänster blivande segraren Kim Stern-Three Is Company, Henrik Engblom-Reinvent, Kevin Parkin-Londonia och Christopher Roberts-Luris Pegasus. Foto: Elina Björklund/SG. 

 

Bro Park 19 september. Det reds två hinderlöpningar på Stockholm Cupdagen, båda med kungliga förtecken.

Häckloppet HM Drottningens Pris vanns av Henrik Engblom för tredje gången. Hans tidigare segerhästar har varit Omoto Sando 2010 och Hot Wing 2016. Nu red han Early Voice som vann efter strid med hals före Mr Suarez (Kevin Parkin):

Det var samtidigt den elfte årssegern för Henrik Engblom på svenska banor. Han är därmed den hinderryttare som har vunnit flest segrar på ett och samma år i Sverige på 2000-talet.

Steeplechasen HM Konungens Pris utmynnade i en hård upploppsstrid där Kim Stern på Three Is Company till slut vann med halvannan längd före Christopher Roberts på Luris Pegasus. Det var andra gången Kim Stern vann loppet. Förra gången var med egentränade Crin Au Vent 2018.

 

Till minne av Eszter Jeles

 Eszter Jeles som vi minns henne, en vinnare.
 

Galopp är en högrisksport.

Lyckan är förgänglig. Ena dagen vinnare, nästa dag förlorare.

Det finns en ständigt överhängande risk att olyckor kan inträffa och faktiskt inträffar i galoppsporten. Inte så sällan med allvarliga skador för ryttaren, men det är sällsynt med dödlig utgång.

Den 4 september reds ett interna-tionellt Fegentrilopp på banan Velie-fendi i Istanbul. Det vanns av Eszter Jeles från Ungern. Det var hennes tionde seger och allt var lycka.

Hon deltog i en ny löpning dagen därpå. Då föll hennes häst på en framförvarande häst som fallit. Hon fördes omgående till sjukhus och sövdes ner. Efter ett par tre dagar var avsikten att hon skulle väckas till medvetande igen. Men hennes till-stånd försämrades och runt tio dagar efter olyckan dödförklarades hon.

Den turkiska Jockeyklubben arrangerade en stämningsfull ceremoni till Eszter Jeles minne i samband med tävlingarna på Veliefendi i sön-dags. Den turkiska amatörryttarklubben har redan beslutat att det med start nästa år ska ridas en minneslöpning till hennes minne.

Svensk galoppsport har lyckligtvis varit förskonad från dödsolyckor i modern tid. Senast det hände var år 1979 då tonåriga amatörryttaren Catharina Török, dotter till jockeyn/tränaren Janos Török, avled efter en olycka i samband med träningsridning på Täby Galopp. Bara några år tidigare, den 3 juni 1976, hade jockeyn Colin Holman omkommit efter att hans häst störtat i en slätlöpning på Jägersro Galopp.

 

Börjes Champion ARK Cup 2021

Kommande löpningar:

Avd. 13 onsdag 6 oktober Bro Park

Avd. 14 söndag 10 oktober Jägersro

Avd. 15 – final onsdag 27 oktober Bo Park

 

Tre hästar nästan samtidigt på mållinjen

Övrevoll 22 september. Målkameran fick anlitas för att fast-ställa vinnaren av onsdagens amatörlöpning då tre hästar skar mållinjen så gott som samtidigt.

DJ`s Dream(Ida Tandberg) tog ganska omgående hand om ledningen och ledde en bit in på upploppet men släppte helt då Azure World (Fernando Manzo) övertog ledningen. I det sista och avgörande skedet kom Camilla Graver på Lille My och Elin Ahlin på Gin hastigt. Målkameran visade att Lille My vann med huvud före Gin. Det var första segern för Camilla Graver sedan 2015 och sjätte totalt. Loppet reds över 1170 m och elva hästar startade,

Dagens Novise Hekkelöp handlade främst om två ekipage. Roman Stone (Henrik Engblom) fick ett bättre språng på sista hindret och kunde vinna med drygt fem längder före Sea Moonster (Anna Pilroth):