Sofia Presits vinner SFK Pokal

 Sofia Presits vinner andra upplagan av SFK Pokal för Amatör-ryttare med Sixten Blixten. Emelie Gustafsson kommer tvåa med Clauses Andy. Foto: Stefan Olsson/SG.

 

Jägersro 15 juni.  Amatörryttarna  tävlade för andra gången om vandringspriset SFK Pokal för Amatörryttare. Loppet vanns av Sofia Presits på Sixten Blixten.

Sixten Blixten var snabb i väg från start och placerades utvändigt om ledande L´Opera (Jonna Larsson). In på bortre lång övertog Sixten Blixten kommandot och höll sedan undan även om uppvaktningen blev närgången. Clauses Andy (Emelie Gustafsson) reste sig i start-momentet och tappade litet mark men spurtade sedan starkt till andraplatsen. Camaluna (Moa Ek) avslutade rappt tiill en tredjeplats.

 

Börjes Champion ARK Cup 2022

Kommande löpningar i juni-juli:

Avd. 4 lördag 18 juni Strömsholm

Avd. 5 tisdag 5 juli Bro Park

Avd. 6 söndag 27 juli Göteborg Galopp

 

 

Vandringspriserna på Strömsholm

Strömsholm 18 juni. Amatörryttarklubben står bakom fyra av de vandringspriser som delas ut på Strömsholm.

Staffan Möllers Vandringspris till dagens bästa hinderryttare med svensk licens, oavsett amatör eller proffs, enligt särskild poäng-beräkning. Priset, som instiftades 2018, kan vinnas för alltid efter tre inteckningar. Det vanns ifjol av Henrik Engblom.

Ylva Engbloms Vandringspris till dagens bästa amatörryttare med svensk licens enligt särskild poängberäkning. Priset instiftades 2009 och är ständigt vandrande. Förra året vann Kim Stern.

Måns Alexanderson Memorial delas ut till segerryttaren i loppet som är tillägnat Måns Alexanderson. Loppet har ridits sedan 1990 men tyvärr har det ursprungliga vandringspriset inte återlämnats. Ett nytt vandringspris köptes in 2019. Elliot Öhgren vann priset ifjol.

Silverstöveln är ett av de vandringspriser som instiftades av den sedan länge nedlagda Galoppsportens Ryttarinneförening och delas ut i dagens ryttarinnelöpning. Loppet reds ifjol på Bro Park och vanns av Elin Ahlin.

 

 SVENSKT GRAND NATIONAL

STRÖMSHOLM LÖRDAG 18 JUNI

 

Strömsholm med kungligt besök

 

Strömsholm 18 juni. Inte nog med att det blir en Grand National-dag med publik, det blir dessutom kungligt besök av kung Carl XVI Gustaf. Med tursamt väder kan det förväntas en mång-tusenhövdad publik till Österängen.

Senast konungen var på Strömsholm var 1993 och dessförinnan 1988 i samband med firandet av 100 års kapplöpningsridning på Ströms-holm då det sattes publikrekord med bortåt 10.000 åskådare. .

 

   Nyhetsredaktören tar till orda

 

 Latour startar, startar inte

 

I fredags startanmäldes hästen Latour till amatörloppet Måns Alexanderson Memorial på Strömsholm den 18 juni. Latour är en av fem startanmälda hästar i loppet.

Så långt är allting i sin ordning. Men i måndags startanmäldes Latour även till en löpnng på Övrevoll nu på torsdag den 16 juni.

Det fanns en tid då en häst tilläts starta i mer än en löpning på en och samma dag. Sedan var det en period då en häst kunde starta dagarna efter varandra. Så skedde t.ex. då Klampenborg hade tävlingar på lördagar och Jägersro på söndagar, och då Jägersro hade Derbymeeting med löpningar både lördag och söndag.

På senare tid har regeln varit att häst som deltagit i offentlig löpning  inte fått starta på nytt förrän efter två dagar. I det nu gällande reglementet (3 kap. § 16) har formuleringen ändrats till:

”Häst får inte starta i mer än en löpning under en tävlingsdag, om inte löpningen ska ridas om. Häst som är startanmäld till offentlig galopp-tävling får inte startanmälas till annan löpning som avrids under de två följande dagarna efter tävlingsdagen.”

Bestämmelsen fungerar så länge som banorna tillämpar samma frist för startanmälan vilket normalt är 5-6 dagar innan tävlingsdagen. Men i och med att Övrevoll numera oftast har startanmälan tre dagar innan tävlingsdagen uppstår en helt ny situation.

En motsvarande händelse inträffade för något år sedan då en norsktränad häst först startanmäldes till Jägersro och sedan till Övrevoll. Hästen startade på Övrevoll och ströks på Jägersro. Ingen åtgärd vidtogs beträffande tränaren.

Nyhetsbladets redaktör föreslog då Helena Gärtner, Svensk Galopps dåvarande administrativa chef, att regeln skulle ändras så att detta inte skulle kunna hända igen men det har inte gjorts. Helena Gärtner, som i dag är ordförande i den skandinaviska reglementskommittén, kommenterar startanmälningarna av Latour så här: ”- Man får inte starta torsdag-lördag, då blir det bara en dag emellan.”

Förhoppningsvis stryks Latour på Övrevoll av en anledning som inte genererar följdstryknng och startar på Strömsholm. Skulle Latour däremot strykas på Strömsholm kan enligt uppgift ett bestraffnings-ärende komma att öppnas mot tränaren hos Svensk Galopp. 
 
 

Nyheter i korthet:

-  Det reds inte någon amatörlöpning på Göteborg Galopp den 11 juni. Men det hindrade inte Evelina Rönnlund från att i stället vinna mot proffsryttarna med familjehästen Lady Daniela. Det var hennes seger nr 11.

-  Amatörlöpningen på Övrevoll den 2 juni vanns av Ida Tandberg på Tsupermand. Det var hennes andra årsseger. Decider (Viktoria Hughes) svarade länge för farthållnngen och höll till tredje-platsen. Tvåa kom Slim Revenge (Charlotta Ericsson). 

 

 

 

 

Liknande inlägg

Kommentera

Publiceras ej