Stockholms Galoppsällskap höll championatfest i lördags på Täby Galopp. ARK fick vara med på ett hörn och dela ut pris till förra årets bästa amatörryttare på hinder Tobias Hellgren. Han fick en championplakett och vandringspriset Hans von Blixen-Fineckes Memorial, som delats ut sedan 1944, dvs ända sedan ARK bildades. Det var det andra nationella hinderchampionatet för Tobias Hellgren som nu har lagt stövlarna på hyllan och satsar på en tränarkarriär till att börja med hinderhästar! Therese Karlsson fick SGS-priset till Täbybanans seger-rikaste amatörryttare på slätt.

Vid Fegentris årsmöte i Köln förra lördagen valdes Paul von Schubert in som ledamot i styrelsen (fyllnadsval på ett år efter Susanna Santesson). Han är ordförande i den tyska amatörryttarklubben sedan 2012 och har en ”unsuccessful career” som löpningsryttare bakom sig. Nästa år är det val av hela styrelsen. 

 

Manuela Tournier ny generalsekretare

Till ny generalsekreterare i Fegentri har utsetts Manuela Tournier. I yngre dagar tävlingsred hon under en tio-årsperiod i Belgien och Frankrike. Ett år var hon sekre-terare i det europeiska uppfödarförbundet EFTBA. På senare år har hon bott i Kina där hon bl.a. utbildat stallpersonal. Nu bor hon i Paris. Hennes farbror var för övrigt John Ciechanowski, under många år fram-gångsrik amatörryttare (Fegentrichampion 1968) och sedan privattränare åt Sheikh Mohammed al Maktoum.

 

Tysk galoppsport med problem

En av hedersgästerna vid Fegentris Galamiddag i Köln var ordföranden i den tyska Jockeyklubben (Direktorium) Jan-Antony Vogel. Han är inne på de sista veckorna i sitt treåriga ordförandeskap och hoppas bli omvald. Ställd inför frågan om vilket som är det huvudsakliga problemet i tysk galopp svarar han frankt: Vi har många problem. När frågan ställs igen blir svaret: The betting system. Han tillägger sedan raskt att det är för dyrt att hålla häst i träning sett till prissummornas storlek.

 

Nyhetsbrevet har då och då följt upp hur det går för Nico de Boinville, brittisk Fegentriryttare 2011. Han har i flera års tid ridit för championtränaren Nicky Henderson, först som amatör och numera som proffs. Ifjol hade han 44 segrar som conditional jockey. Innevarande säsong har han redan 57 segrar (24 % segrar). Hans definitiva genombrott kom genom segern på Coneygree i Cheltenham Gold Cup i mars 2015. I vinter har han vunnit fyra Gr 2-löpningar inkl. två i sadeln på Sprinter Sacre som nu tagit 16 segrar på 22 hinderstarter. 

 

Det finns i Tyskland två personer som först vunnit mer än 1.000 segrar som ryttare och sedan mer än 1.000 segrar som tränare. Nu 50-årige Peter Schiergen tog totalt 1.451 ryttarsegrar och har rekordet som segerrikaste jockey på slätt i Europa under ett år med 273 segrar. Det är fler än vad britten Sir Gordon Richards (269) tog. Hinderryttaren Sir Anthony McCoy är dock värre med 289 säsongssegrar. Som tränare har Peter Schiergen sadlat ut 39 Gr 1-vinnare. Han tränar 120 hästar på galoppbanan i Köln. 

 
Det är en upplevelse att höra 95-årige Hein Bollow med kristallklart minne berätta om hur tysk galopp överlevde andra väldskriget och om vinnare han red för 70 år sedan. Han tog 1.034 ryttarsegrar och 1.661 tränarsegrar
 

Svensk Galopp till reträtt

Svensk Galopp backar i frågan om storleken på start-anmälningsavgiften i sex av sju löpningar i det s.k. Derbypaketet 2017. Som nyhetsbrevet (ARK GaloppNytt nr 5) tidigare uppmärksammat skulle det kosta 59.000 kr att ha starthäst i Jubileumsderbyt 2017, det 100:e svenska galoppderbyt på Jägersro. Efter ett beslut på tjänste-mannanivå har nu avgiften sänkts, i Derbyt från 30.000 kr till 20.000 kr och i övriga löpningar med 1.000-3.000 kr.

Då infinner sig frågan om hela Derbypaketet med en samlad prissumma på 7,7 miljoner kr, vilket är en stor del av den totala prissumman, är en ren tjänstemannaprodukt utan förankring i Svensk Galopps styrelse.             

Av HE

 

Det har startat allt färre hästar i löpningarna de senaste fem åren. Men nu kanske botten är nådd. Utfallet för 2015 innebar ingen större förändring jämfört med året dessförinnan. Som alltid ligger snittet högre i amatör-löpningar än för alla löpningar totalt sett. År 2011 var startfrekvensen 9,56 hästar i alla löpningar och ifjol var snittet 8,33 (- 13 %). För amatörlöpningarnas del var motsvarande siffror 10,83 resp. 9,0 (- 17 %). 

 

Ord och inga visor om fitness

Lokala galoppdomstolen på Täby noterade i söndags flera ryttares svaga ridning över de sista 400 m av loppet.  Frågan ska tas upp av ARK:s styrelse och företrädare för Svensk Galopp. Liksom att filmunderlaget vid ryttar-genomgångarna varit bristfälligt den senaste tiden. 

 

Täby 14 februari: Inom galoppsporten är det ofta tillfälligheterna som gör det. Så även nu när Louise Pettersson fick ersätta sjukanmälda Therese Karlsson i ritten på 12-oddsaren Little Warrior i ARK After Season Cup. För visst blev det seger och dessutom den första för Louise Pettersson i hennes femte ritt. Hon fick en inramad litografi med galoppmotiv av Bengt Böckman.

Little Warrior var klart godkänd i förra starten och tränare Peter Åberg hade klart deklarerat att 1350 m var optimal distans. Little Warrior har nu tagit fem av sina sju segrar just på 1350 m. Ekipaget var bra med från start och lät fronthästen springa rommen av sig för att sedan ta över vid upploppets början. Tvåa slagen med en längd kom förre proffsryttaren Daniel Mattsson på Hurrry Lime som dock bestraffades för att inte ha tillvaratagit hästens chanser. Tredjeplacerad blev Josephine Kelly på spelfavoriten Blazing Tara. 

Det internationella amatörryttarförbundet Fegentri höll sitt 61:a årsmöte och galamiddag med hyllande av 2015 års championryttare i Köln i lördags.

Ur svensk synvinkel var det en härlig kväll då Josephine Chini äntrade scenen som kvinnlig Fegentrichampion, den tredje svenskan i ordningen efter Annika Källse (2006) och Tina Henriksson (2010, 2011). Hon tog fem segrar på 21 ritter, i tur och ordning i Qatar, Budapest (två ggr), Tjeckien och i Deauville i Frankrike.

En kuriositet i sammanhanget är att hon gick i samma mellanstadieklass i Brottby (Vallentuna) som en annan Fegentrichampion, Henrik Engblom.

På herrsidan tog spanjoren Gonzalo Pineda Carmena hem championtiteln på slätt. Han tog fyra segrar på 22 ritter.

Championtiteln på hinder, som sedan 2013 är en mixed serie för manliga och kvinnliga ryttare, vanns av frans-mannen Gonzague Cottreau. Han kom även tvåa på slätt och trea på slätt var norrmannen Philip Scott Sönsteby.

Italiensk seger i Cagnes-sur-Mer

Litet i skuggan av helgens Fegentri-sammandragning i Köln red de manliga ryttarna årets första Fegentrilöpning i Cagnes-sur-Mer på franska rivieran. Vann gjorde italienaren Antonio Ferramosca.

 

Tvåa kom icke-nominerade Florent Guy (Fegentrichampion 2010, vann Svenskt Grand National på Ströms-holm 2009 på Glückstag) och trea var spanjoren Ignacio Melgarejo Loring.

 

Ny ARK-medlem: Ellen Wulff.

 

 

Danmark aktiv medlem

Efter nybildandet av en amatörryttar-klubb förra året är Danmark nu åter aktiv medlem i Fegentri och klubbens ordförande Rikke Bay Torp deltog i Fegentris årsmöte i Köln. Dansk Fegentriryttare i år är Sabina Gammelgård.