Blommeröd 21 april. Mångfaldige championryttaren Niklas Lovén vann ganska problemfritt Novissteeple-chasen i sadeln på Princ Bajaja. Sju hästar kom till start. Tvåa kom Anna Pilroth på Royal Rainford och trea Daniel Wirenstål på Jungleland. Nästa tävlingsdag är fredagen den 12 maj då HH Konungens Pris rids.

 

Diskussionsglädje vid hindermöte

I söndags höll föreningen Skandinavisk Hindersport sitt årsmöte på Bro Park.
K-B Wirenstål omvaldes till ord-förande. Hans information om byggandet av hinderbanor på Bro Park föranledde diskussion, inte minst beträffande finansiering och tidplanen. Likaså diskuterades bristen på hinderryttare och en tredje aktuell fråga handlade om hur starten kan bli bättre i hinderlöpningar. 

 

 

Elliot Öhgren rider i Düsseldorf

Tyskland. På söndag rider Elliot Öhgren och de andra manliga Fegentriryttarna en slätlöpning i Düsseldorf. Nio hästar har anmälts och definitiv startanmälan görs på torsdag. Därefter tävlar de i Madrid den 14 maj. 

 

 

Överlägsen seger i tysk steeplechase

Tyskland. Storfavoriten Polski Poseidon, tränad av Christian von der Recke och riden av Paul Johnson, vann överlägset årets andra steeplechaselöpning som reds i Zweibrücken i sön-dags. Ifjol vann Polski Poseidon ett häcklopp i Bad Harzburg.   

 

Inval av nya ARK-medlemmar

Man kan bli medlem i ARK på två sätt. Den som innehar eller tidigare har innehaft amatörryttarlicens blir medlem omgående genom att betala medlemsavgiften.

Dessutom kan personer ”som aktivt medverkar i arbete för klubben eller dess ändamål” väljas in vid klubbens vår- eller höstmöte. Det kan t.ex. vara en hästägare som ofta startar sina hästar i amatörlöpningar eller en person som på annat sätt stöttar verksamheten. Tidigare när ARK hade ansvar för tävlingsdagen på Strömsholm var det flera av volontärerna där som valdes in.

Så om Du känner till någon lämplig person som skulle platsa har Du möjlighet att föra fram förslaget vid årsmötet på lördag eller maila till hans.engblom1@gmail.com

 

Att värna om hästägarna

På Bro Park tillåts inte hästägarna att gå in i ledvolten innan löpningarna. De går därigenom miste om en av grejerna med hästägandet, nämligen att för en kort stund träffa och utbyta några ord med sin tränare och hästens ryttare. Är detta ett sätt att värna om hästägarna?

Som en äldre hästägare uttryckte det i söndags: Själv-fallet är det i vinnarcirkeln man vill ta emot sin häst och sola sig i glansen, men eftersom det inte alltid blir så vill man åtminstone kunna träffa tränaren och ryttaren i led-volten.

På Bro Park fråntas alltså hästägarna denna möjlighet i de löpningar där den ordinarie ledvolten inte används utan då hästarna rids direkt från förledvolten ut till banan. Att den ordinarie ledvolten inte används har med tidspressen och logistiken att göra. På något sätt har det alltså blivit ett feltänk av de som planerade banan.

Svensk Galopps sportchef Dennis Madsen gör följande kommentar med betoning på att det endast gäller lunch-galopp på söndagar och löpningar inom V4.

- I lopp 2-4 på söndagslunchar är vi under en enorm tidspress och har varit tvungna att använda förledvolten till uppsittning. Det lider aktiva, publik och hästägare av vilket inte är acceptabelt på lång sikt. Det är naturligtvis olyckligt att hästägarna inte kan komma nära sin häst i vissa av loppen. Vi kommer framöver att försöka göra en avskärmning i förledvolten så hästägarna kan få tillträde.

 

 

Vill Du rida på Övrevoll?

Det finns inte så många amatörryttare med norsk licens i år så Övrevoll Galopps sportchef Liv Kristiansen har därför gått ut med en inbjudan till svenska amatörryttare att rida. För mer info kontakta liv.kristiansen@rikstoto.no
 
 

Bro Park 23 april. Efter två strykningar kom sex hästar till start i ryttarserien Börjes Champion ARK Cup avd 1. Vilken dag för Tobias Olofsson. Han red sin första löpning och vann direkt ombord på Behind The Scream, dessutom på sin födelsedag. Efter en resa mer eller mindre i front hela vägen, inledningsvis i par med Hannah Persson på favoriten Murano, lyckades han efter strid med nos svara upp när Linde Niklasson utmanade på Top Scene. Trea kom Jessica Jankerup på Double Ten. 

 

Tyskland. Annandagens löpning i Longines World Fegentri Championship i Köln vanns av tyskan Larissa Biess. Norskan Nora Hagelund Holm kom femma och Elin Rödjare var sexa. Genom segern gick Larissa Biess upp till ledning i rankinglistan. Nästa löpning rids i Rom den 21 maj. 

 

Galopp är en högrisksport

I anledning av två olyckor som inträffade på Göteborg Galopp den 18 september förra året skrev Josephine Chini i sin ATG-blogg om den alltid överhängande risken att olyckor kan inträffa och inträffar i galoppsporten. Drivkraften för att ändå fortsätta som ryttare menade hon är kärleken till galoppsporten, vi brinner för vår sport. För en dryg vecka sedan var hon själv offer för en allvarlig olycka (bäckenskada) vid träningsridning på Bro Parks rakbana. Hennes häst skyggade för ett rådjur, hMon föll av och trampades av en bakomkommande häst.
Minst sju svenska amatörryttare har skadats allvarligt i samband med tävling eller träning sedan i höstas. I fjol var det Kate Alvesparr, Emma Nordin och Alina Öhgren som drabbades. I mars skadade Elin Rödjare sitt knä i startboxarna då hon tävlingsred i Chile. För ett par veckor sedan skadade Daniella Jacobsson bäckenet då hennes häst gick över i träningen på Bro Park och nu senast har alltså Josephine Chini skadat sig. I lördags hände det ytterligare en olycka på Bro Park då Elvira Eriksson, ponnygaloppryttare som träningsrider hos Alice Elmerskog, fördes med ambulans till sjukhus enligt uppgift med befarad bruten fotled.
Svensk galoppsport har lyckligtvis varit förskonad från dödsolyckor i modern tid. Senast det hände var år 1979 då tonåriga amatören Catharina Török, dotter till jockeyn/tränaren Janos Török, avled efter en olycka i samband med träningsridning på Täby Galopp. Bara några år tidigare, den 3 juni 1976, hade jockeyn Colin Holman omkommit efter att hans häst Carry Silk störtat i en slätlöpning på Jägersro Galopp.
På 1960-talet omkom amatören och officeren Torsten Engdahl efter ett par års konvalescens i sviterna av de skador som han ådrog sig då hästen
Mr X föll i en steeplechase på Jägersro Galopp den 28 juli 1963.

 

 

Dansk vårpremiär avklarad

Klampenborg 22 april. Efter en dansk smygpremiär i Aarhus hade Klampenborg säsongspremiär i lördags. Dagens amatörlöpning vanns av DAC:s ordförande Rikke Bay Torp som red White Leandros, tränad i Skåne av Gina Rooth. Helskånskt på fjärdeplatsen genom Emma Markusson på Vestibule.

 

Charlotta Ericsson tvåa i Toulouse

Frankrike. Det blev en meriterande andraplats för Charlotta Ericsson i fredagens löpning i HH Sheikha Fatima Bint Mubarak Ladies World Championship i Toulouse. Elva ekipage startade och Alice Bertiaux från Belgien red segerhästen. 

 
 

Jägersro 12 april. 23-åriga Julia Presits från Dösjebro i Skåne hade i onsdags sin största dag någonsin inom galoppsporten. Hon hade tre hästar till start som tränare, två av dem vann och dessutom i överlägsen stil.

Själv red Julia Presits sitt danska nyförvärv Razello som vann amatörernas Wendes Artilleriregementes Cup avd. 1 i splendid isolation med 16,5 längder! Razello, som hade ett formtal på 72 som treåring och nu stod inne på talet 54, hade tidigare bara segrat två gånger på 49 starter.

Yasmine Nilsson på Avoriaz hade länge tätkänning men hade inget att sätta emot när Julia Presits satte in slut-stöten på Razello. På tredje plats kom Jessica Wadst på Clauses Ivory.

Tre löpningar senare kunde Julia Presits ta emot sin Houston Heat i vinnarcirkeln sedan Dayverson De Barros defilerat hem en Bronslöpning med 10,5 längder. Handicappern belönade, eller bestraffade, prestationerna med en formtalshöjning till 62 (+8) för Razello och till 74 (+6) för Houston Heat. Hennes tredje starthäst slutade däremot sist i en maidenlöpning för treåringar.

 

 
 
 

På Annandag Påsk rids en löpning i Longines World Fegentri Championship Ladies i Köln i Tyskland.
Tio hästar har startanmälts och Elin Rödjare rider hästen Zaunkönig med 61 kg. Norskan Nora Hagelund Holm rider bottenviktade Nonno Leo med 58 kg. Toppviktade Wachau (65 kg) rids av ickenominerade hemmaryttaren Olga Laznovska som vunnit runt 70 segrar.
Ryttarinnorna tävlade senast i Oman den 1 april. Det loppet vanns av Celina Weber från Schweiz. Nora Hagelund Holm kom trea. Elin Rödjare tvingades tacka nej till inbjudan på grund av knäskadan hon ådrog sig i Chile.
Efter tre löpningar - i Qatar, Chile och Oman - leder Sara Vermeersch från Belgien med 32 poäng närmast följd av tyskan Larissa Biess med 30 poäng. Nora Hagelund Holm (sexa) har 14 poäng och Elin Rödjare (sjua) har nio poäng.
Det har även ridits en löpning i Fegentri World Cup of Nations i Pisa i Italien. Ryttare från fyra nationer deltog. Det blev italienskt på de tre första platserna. Silja Stören från Norge kom sexa.

 

Söndagen den 23 april rids årets första löpning i ryttarserien Börjes Champion ARK Cup på Bro Park. Det blir som vanligt 15 löpningar omväxlande på Bro Park, Jägersro Galopp, Göteborg Galopp och Strömsholm med final på Bro Park den 3 decem-ber. I varje löpning får segerryttaren ett presentkort på Börjes hästsportvaruhus. Den slutlige segraren av serien får ett rese-stipendium på 15.000 kr att använda vid utrikes studieresa. Ryttare med svensk licens måste ha betalat årets medlems-avgift i ARK för att få poäng. Även ryttare som är medlemmar i DAC och NoARK är berättigade till poäng.