Svensk Galopps julklapp 

vill senarelägga hinderbanor 

STyrelsen  trotsar fullmäktiges beslut 


Återigen försöker Svensk Galopps styrelse lägga ned hindersporten i Sverige eller i vart fall hindra utvecklingen.  sitt budgetarbete  inför 2018 anser Svensk Galopps styrelse att den inte kan motivera eller ta ansvar för att anlägga hinderbanor på Bro Park.

Detta trots att Svensk Galopps  fullmäktigemöte  vid flera tillfällen beslutat att det ska finnas en hinder sport och att det ska anläggas hinderbanor på Bro Park. 

Senast vid höststämman i  oktober beslutade full mäktige att styrelsen skulle få ta lån med upp till 75 milj kr för att finansiera ett antal  större investeringsbehov, bl.a.färdigställandet a v hinderbanor på Bro Park  som beräknas till 12-15 miljoner  kr.  Investeringsobjekten var inte prioriterade i någon viss ordning.


(null)


Nu blåser tydligen andra vindar. Vad vill egentligen SG:s styrelse med hindersporten, med Strömsholm osv. Är det total nedläggning  av hindersporten som kan förväntas ?

Nyhetsbrevet har sökt SG:s ordförande  Lars Nordström som inte har återkommit.  Styrelsens talesperson i frågan är Per Larsson  som svarar så här: 

- Det är trist att behöva göra prioriteringar. Styrelsen har inte ändrat något avse ende synen på hindersporten och 5 års plan ska tas fram och det är än mer viktigt nu med allt vi har framför oss .

Nyhetsredaktören har svårt att förstå förklaringen att behöva prioritera. För fullmäktige  och inte minst för hindersportens aktiva är det angeläget att hinderbanorna anläggs.  Fullmäktige har sagt ja till att SG får ta ett lån för att bekosta anläggandet av hinderbanor. De pengarna kan ju knappast användas till ett annat investeringsobjekt.                                                    Av HE                


(null)


Det här gäller i Sverige om spel

I anledning av notisen i förra nyhetsbrevet om Hayley Turners licensindragning  i tre månader har frågan ställts om vad som gäller i Sverige. Helt kort kan sägas att det brittiska regelverket går mycket längre än det svenska. I Storbritannien är det helt enkelt inte tillåtet för en licensierad jockey att spela över -huvudtaget. Så är det inte i Sverige. 

Här är ett utdrag ur Vadhållningsbestämmelser  från 2015

Kap. 1 § 14  FÖRBUD ATT DELTA I VADHÅLLNING 

Den som kan påverka utgången av vadhållningen eller som på annat sätt har sådant samröre med vadhållningen eller hästtävlingen att säkerheten äventyras får inte ingå vad. Vad får inte ingås av till exempel tjänstgörande totalisatorpersonal eller tävlingsfunktionärer.  Vad får inte heller ingås av körsven och ryttare beträffande lopp i vilken de själva deltar eller av tränare    i lopp där egen tränad häst deltar.  (reds kursivering)

De i första stycket nämnda personerna får inte heller via för medlare, eller som förmedlare åt annan, ingå vad.


(null)


Frankrike ändrar regeln om viktlättnad


Den 1 mars 2017 införde France Galop en regel om viktlättnad för kvinnliga jockeys med två kg. Syftet var att kvinnliga jockeys skulle få det lättare att få ritter.

Nu har France Galop gjort en utvärdering  efter det att regeln har tillämpats i nio månader. Det visar sig att kvinnliga jockeys har fått dubbelt så många ritter jämfört med motsvarande period förra året och att de har tagit 165 procent fler segrar.

Det har föranlett France Galop att minska viktlättnaden till 1,5 kg fr.o.m. den 1 mars  2018 i slätlöpningar. I hinderlöpningar kvarstår däremot viktlättnaden på två kg.

 

Positiva besked om amatörlöpningar 2018


ARK:s styrelse har skrivit till Svensk Galopps Tävlingskommitté inför gruppens arbete med nästa års propositioner och sportchefen  Dennis Madsen har gett ett par positiva besked.

Antalet amatörlöpningar kommer att ligga på samma nivå som tidigare år. Eventuellt kan det tillkomma en löpning på Göteborg Galopp där amatörlöpningarna har fått stå tillbaka för häcklöpningarna de senaste två åren. 

Prissumman i Cupdagens Prix de l´ARK  kommer att höjas till samma belopp som i Derbydagens Kronprinsens Husarregementes Memorial.


(null) 

Till följd av de inställda tävlingsdagarna på Bro Park har ryttarserien Börjes Champion ARK Cup avbrutits efter avdelning 14. En avslutande final (avd. 15) hade inte kunnat göra något åt slutresultatet som blev att Jessica Wadst samlade överlägset flest poäng efter att ha vunnit inte mindre än fem av löpningarna med i tur och ordning Quinto, Aithusa, Cara Blanca, Clauses Angora och Clauses Sweetheart. 

 

 
 
 

Danmark. Det blir ett rejält prissummelyft nästa år med ett ökat bidrag på 1,5 milj kr från sex till 7,5 milj kr. Pengarna är för-delade i tre potter.

1. Generell ökning med 600.000 kr att fördela på alla banorna.

2. Provinsbanorna Odense, Ålborg och Århus får 300.000 kr till ett nytt koncept med ”Skandinavisk V5” varannan tisdag kväll.

3. Unghästsatsning med 600.000 kr till höjda prissummor i alla stora tvåårslopp på Klampenborg.

 

Oddsrekord på Irland: 200-1

Det sattes nytt irländskt oddsrekord i söndags då sexåriga Killahara Castle vann en Listed-häcklöpning på banan Thurles till oddset 200-1. Hon hade startat 20 gånger tidigare och som bäst tagit två andraplatser. Det var för övrigt en ren familje-historia i vinnarcirkeln för syskonen Burke; brodern John tränar, brodern Martin red och systern Elaine äger.

Motsvarande oddsrekord i Storbritannien är från år 1990 då Equinoctial vann på Kelso till oddset 250-1.

 

 

Hayley Turner som är den mest framgångsrika kvinnliga jockeyn genom tiderna i Storbritannien har fått sin ryttar-licens indragen i tre månader. Hon har brutit mot regeln att en licensierad jockey inte får spela.

Bakgrunden är följande. Hayley Turner, som fyller 35 år den 3 januari, avslutade sin jockeykärriär i november 2015 utan att rent formellt lämna in sin licens som löpte ut i mars 2016. I december 2015 öppnade hon ett spelkonto som hon sedan har använt, hon har med något undantag inte spelat några stora belopp och det har gett en vinst på 160 GBP.

Sommaren 2016 ansökte hon på nytt om licens och red enstaka löpningar som i jockeyturneringen Shergar Cup 2016. I år har hon deltagit i Lady Jockeys´ Thoroughbred World Champion-ship på Bro Park och efter det har hon ridit mer frekvent.

Hennes planer för vintern var att kombinera sitt arbete som expertkommentator på ITV Racing med att rida så ofta hon kunde i Frankrike där hon skulle dra nytta av den nya regeln om viktlättnad för kvinnliga jockeys.

 

 
 
 
 
 

Qatar. 19-årige Elliot Öhgren gjorde vad man hade hoppats. Han vann fredagens löpning, årets allra sista löpning i Longines World Fegentri Championship for Gentlemen Riders och tog därigenom en bronsmedalj.

Championtiteln gick till fransosen Thomas Guineheux som var tvåa i loppet.

Årets mästerskap har omfattat 17 löpningar sedan fyra löpningar ställts in. Elliot Öhgren har under hela året antingen hållit tredjeplatsen eller varit i dess närhet. Han hade segrat en gång tidigare på Laurel Park i USA.

Inför fredagens finallöpning hade han en poäng mindre än tredjerankade tysken Vinzenz Schiergen som inte deltog i loppet. Värste konkurrenten om bronset blev i stället Andrea Besana från Italien som dock fick nöja sig med en tredjeplats i finallöpningen. 

 

 
 
 
 
 
 

Knappt har 2017 tagit slut innan vi blickar framåt mot 2018. Årets nationella champion på slätt Jessica Wadst har erbjudits och tackat ja till att representera Sverige i Longines World Fegentri Championship Ladies.

På herrsidan rider åter Elliot Öhgren och nästa år ska han rida både på slätt och över hinder.

Båda ryttarna är 19 år gamla och fyller 20 i februari. 

 

 

Jessica Wadst årets stjärnskott

När årets galoppsäsong började var Jessica Wadst okänd för de flesta. Hon hade ridit två löpningar år 2016. Årets säsong inledde hon med resultatraden 3-2-1-1 och sedan bara fortsatte framgångarna. Det stannade vid tio årssegrar varav åtta i Sverige och en vardera på Övrevoll och Klampenborg.

Julia Presits började i och för sig att rida löp 2012 men det är i år hon haft sitt stora genombrott med sju segrar totalt och en andraplats på topplistan över landets segerrikaste ryttare.

Listans enda manliga ryttare Elliot Öhgren är den som haft flest ritter under året. Dessutom har han deltagit i ett 15-tal Fegentrilöpningar worldwide och haft ett stort antal resdagar. Men så har han också satsat helhjärtat och tagit ett friår från studier och andra jobb än inom galoppen.