Elliot Öhgren laddar inför Fegentrin

Elliot Öhgren vinner på Racing Marlene. Foto: Elina Björklund
 

Bro Park 15 januari. Efter förmiddagens träningspass under ledning av Fredrik Johansson var Elliot Öhgren extra laddad inför eftermiddagens löpning. Han red mycket målmedvetet och svarade för en sisuladdad ritt ombord på Racing Marlene. Efter att ha inlett mitt i fältet avslutade ekipaget starkt och vann med två längder.

Tvåa kom Josephine Kelly på Lyrique Hill och trea slagen med ytterligare halvannan längd kom Linde Niklasson på Top Scene. Det var sjätte ryttarsegern för Elliot Öhgren och måste ha känts bra för självförtroendet inför den kommande Fegentrisäsongen. 

 

Ina V. Toverud årets Champion (slätt

2016 års segerrikaste amatörryttare Ina  V. Toverud mottar sitt championpris av Cup-Johan Stenström vid Årets Hästgalan på Bro Park. Foto: Elina Björklund. 
 
 

Årets Sheikha Fatima-serie har inletts

Ryttarinnor som vill delta i årets HH Sheikha Fatima Bint Mubarak Ladies World Championship ombedes att lämna intresseanmälan till hans.engblom1@gmail.com 
Baskrav är fem segrar och ridvikt på 58-59 kg.        
 
 
 
Det saknades någon som styrde upp
 

Elina Björklund är Svensk Galopps fotograf på Bro Park.

 

Svensk Galopps fotograf Elina Björklund hade inte en lätt uppgift då hon skulle fotografera och dokumentera prisutdelningsceremonin vid Årets Hästfest på Bro Park den 21 januari.

Det räcker inte med att en prismottagare och en prisöver-lämnare äntrar scenen. Det kan också behövas någon som regisserar själva överlämnandemomentet, en person som ser till att personerna samtidigt ler mot kameran och skakar hand/överlämnar priset. Så skedde inte på Bro Park. De publicerade bilderna från prisceremonin lämnar en del att önska.

- Det var trångt i restauranglokalen med 160-165 gäster så arbetsförhållandena för Elina Björklund var inte optimala, säger Anna Thelander på Svensk Galopps Marknadsavdelning. En del bilder var väldigt levande och fina, i andra fall hade resultatet antagligen blivit bättre om någon styrt upp aktörerna. Det är något vi ska tänka på inför framtiden. 

Bro Park 8 januari. Nu kommer tonårsryttarna med ponnygaloppbakgrund på bred front. Vi har under 2016 sett Angelika Berg, Sofia Presits och Emma Nordin vinna löp. Och i årets första amatörlöpning och i sin tolfte ritt tog 15-åriga Melissa Juneskans sin första seger. Vi kommer säkert att få höra talas mer om dem under året. Tilläggas kan att årets två Fegentriryttare Elliot Öhgren och Elin Rödjare också fortfarande är tonåringar.

Melissa Juneskans vann i sadeln på Yamato, som var startsnabbast av alla i ett sexhästarsfält över 1200 m. Efter ett par hundra meter gled Malin Walnestedt på favoriten Gecko upp utvändigt och övertog ledningen. En bit in på upploppet contrade invändige Yamato och vann till slut med en dryg längd. För Yamato var det fjärde segern och en av dem togs med Maria Nilsson i en amatörlöpning på Täby i augusti 2015.

Det var desto hårdare om andraplatsen med fyra hästar inom en längds avstånd. Gecko höll till andraplatsen och sedan följde i tur och ordning Linde Niklasson på Allinornothing, Elliot Öhgren på Gobertier och Hannah Persson på Oh Mambo Boy.

 

Höjning av lägsta prissumman

Det är nu klart att prissumman i lägsta klassen, som varit 30.000 kr, kommer att höjas till 38.000 kr. Det meddelar Svensk Galopps VD Ulf Hörnberg. Sveriges Amatör-tränarförening och ARK hade i skrivelse till SG begärt en höjning till 40.000 kr.

 

Läs ny reseberättelse

På ARK:s hemsida www.amatorryttarklubben.se finns nu den reseberättelse som Andreas Tapia Dalbark skrivit efter sin vistelse i Qatar och Australien förra vintern efter att ha blivit slutsegrare i Börjes Champion ARK Cup 2015. 

Ny ARK-medlem: Jessica Wadst

 

15 nya ARK-medlemmar förra året

Vid utgången av 2016 hade ARK 149 medlemmar. Det tillkom 15 nya medlemmar förra året. Dessutom gjorde Therese Gustafsson comeback som ryttare och blev medlem på  nytt, liksom Jessica Ohlson.

Nya medlemmar 2016:  Kate Alvesparr, Angelika Berg, Melissa Juneskans, Josefin Mårtensson, Linde Niklasson, Emma Nordin, Hannah Persson, Karolin Pettersson, Sofia Presits, William Segovia, Eva Thilderkvist, Jessica Wadst, Malin Walnestedt, Ellen Wulff och Alina Öhgren.

Missa inte chansen till stipendium

Läs mer om IFHRA Racing Scholarship Fund 2017 på Svensk Galopps hemsida där även länk till ansöknings-formulär finns. En fantastisk möjlighet för Dig som vill delta i ett internationellt utbytesprogram.

 

Mer till brittiska jockeys

Enligt överenskommelse mellan brittiska hästägare och jockeys höjs jockeyarvodet med två procent fr.o.m. den 1 januari 2017. Det blir 120,66 GBP på slätt och 164,74 GBP på hinder. Även arvodet då en startanmäld häst stryks höjs till 48,26 GBP (slätt) respektive 65,90 GBP (hinder). Det senare arvodet uppgår alltså till 40 procent av fullt arvode.