I Norge vinns amatörernas ryttarchampionat av den som är segerrikast enbart i amatörlöpningar. Årets champion och för övrigt även segerrikast totalt, alltså inklusive ritter i proffslöpningar, blev Dina Heggum som var ensam om att ta fem segrar. Det kan nämnas att när Anna Pilroth blev amatörryttarchampion år 2009 hade hon 13 segrar.

På andra plats i listan över segerrikaste ryttare kom Philip Scott Sönsteby med fyra segrar och på fjärde plats kom de två senaste årens championryttare Silja Stören. På den officiella championlistan (enbart amatörlöpningar) kom Frida Valle Skar på andra plats. 

Årets sista amatörlopp på Jägersro

Jägersro 30 november. Det har startanmälts nio hästar till årets sista amatörlöpning. Nathalie Johnsson har ingen ritt men ser ändå ut att kunna ta sitt tredje ryttar- championat på banan. Säsongen avslutas den 7 december. 

 

Amanda Harbjerg vann årets sista

Danmark. I går söndag avslutades årets galoppsäsong i Danmark med fyra löpningar på Jydsk Vaeddelöbsbane i Århus. Årets allra sista vinnare blev Amanda Harbjerg på Laudate Dominum. Det var hennes sjätte årsseger. 

Inför sin flytt från Stenstorp i Västergötland till Helsing- borg i Skåne har förre championryttaren på slätt Lennart Jarvén skänkt ett tiotal hederspriser han själv vunnit till ARK. Priserna kommer att delas ut vid lämpliga tillfällen. Först ut blir en pampig glasvas som kommer att delas ut till segerryttaren av årets sista amatörlöpning (ARK End of Season) på Bro Park den 18 december. Lennart Jarvén tog 112 ryttarsegrar enbart på svenska banor vilket gör honom till en av de mest segerrika amatörryttarna någonsin. Han var champion åtta gånger med början år 1970 och senast år 1984. Han var även Fegentrichampion på slätt tre gånger. 

Amatörryttare VD för ny travtidning

En ny tidning för travsport kallad Sulkysport ser dagens ljus i början av nästa år, först som webbsajt och i mars ska den första papperstidningen komma ut. Redaktionen kommer till stor del att bestå av medarbetare på Trav- och Galoppronden som nu byter redaktion.

VD blir journalisten och tidigare VD för Travronden Anders Jonsson. Han kom från hoppsporten till galopp- sporten i mitten på 1980-talet och tog två ryttarsegrar på Täby i sadeln på Whippet (1985) och Inspiration (1990). Han tränade själv dessa två hästar till åtta segrar och en nionde tränarseger fick han med Coruna, som han själv hade fött upp (Razmataz Racing). Anders Jonsson var under ett par års tid ledamot i ARK:s styrelse. 

Ny ARK-medlem: Linde Niklasson 

 
Jägersro 20 november. Norskan Ina Veronika Toverud tog sin tredje seger i Börjes Champion ARK Cup när hon segerdefilerade på Inittowinit. Hon sätter därmed press på ledande Nathalie Johnsson som hade otur då hennes häst Cece Ambition blev bortvisad från start. Inför finalen har Nathalie Johnsson 71 poäng och Ina Veronika Toverud 45 poäng. Seger i finalen ger 30 poäng. Tvåa i loppet kom Ida Carlsson på 19-oddsaren Sin Miedo och trea var Melissa Juneskans på Osofin.

Josephine Chini kom tvåa i Pisa 

Italien. I söndagens löpning för de kvinnliga Fegentriryttarna i Pisa segrade danskan Sabina Gammelgård med en halv längd före Josephine Chini. Inför finalen i Mauritius den 4 december leder Hana Jurankova från Österrike med 198 p närmast följd av fransyskan Lara Le Geay med 189 p. Josephine Chini ligger trea med 171 p och kan avancera till en andraplats om hon vinner finalen och fransyskan är sexa eller sämre. De manliga Fegentriryttarnas löpning i Oman i lördags vanns av fransmannen Guilain Bertrand. Sveriges Elliot Öhgren var oplacerad.

 

Övrevoll 17 november. Nora Hagelund Holm på Prawda övertog ledningen halvvägs i den 2400 m långa amatöruppgörelsen och satt fortfarande i ledningen långt in på upploppet. Men bakifrån kom Frida Valle Skar allt mer på Tookwino och vann efter hård upploppsstrid med en halv längd. Det var hennes tredje årsseger på 13 ritter på Övrevoll. Ensam svensk ryttare var Charlotta Ericsson på femteplacerade Spread My Wings.

Tre unga ponnygaloppryttare har tidigare i år fått ryttarlicens och lyckats väldigt väl i sina första ritter på stor häst; Sofia Presits, Emma Nordin och Melissa Juneskans

Nästa ponnygaloppryttare på väg är nyblivna licensinnehavaren och ARK-medlemmen Alina Öhgren (15 år och lillasyster till amatörryttaren Elliot.) som räknar med att debutera inom kort. Hon fick nya intryck av galoppsporten då hon hade möjlighet att närvara vid Sheikh Mansoor Festivalen i Abu Dhabi nyligen. 

- Det var väldigt roligt och lärorikt att få åka till Abu Dhabi, säger Alina Öhgren. Att knyta nya kontakter både svenska och utländska. Lara Sawaya och hennes team tycks verkligen brinna för att utbilda unga ryttare och lyfta fram kvinnliga ryttare.

 
 
Poängställning efter avd. 14:    
1. Nathalie Johnsson  71 p
2. Ina Veronika Toverud  45 p
3. Josephine Chini  28 p
4. Angelika Berg  25 p
5. Kate Alvesparr  22 p
6. Charlotta Ericsson  21 p
7. Josephine Kelly  20 p
8. Melissa Juneskans  18 p
9+ Therese Karlsson  17 p
9+ Kim Stern  17 p
 
Vinnare lopp för lopp:  
Avd. Datum Bana Ryttare / Häst
1 27 april Täby Galopp  Nathalie Johnsson-Eliot
2 11 maj Jägersro  Nathalie Johnsson-Tumblin´ Dice
3 1 juni  Bro Park  Therese Karlsson-Typhoon Season
4 11 juni  Strömsholm  Karolin Pettersson-Azincourt
5 15 juni  Göteborg Galopp  Rikke Rohbach Bonde-Go On Direction
6 29 juni  Jägersro  Nathalie Johnsson-Half Girl
7 10 juli  Göteborg Galopp  Karolin Pettersson-Schoolgirl
8 19 juli  Bro Park  Angelika Berg-Behind The Scream
9 14 aug Jägersro  Josephine Chini-Nocturne
10 21 aug Göteborg Galopp Philip Scott Sönsteby-Backcountry
11 22 sept Jägersro Ina Veronika Toverud-Otama Obama
12 5 okt  Bro Park Ina Veronika Toverud-Tomhid
13 8 nov Bro Park Josephine Kelly-Chipoftheoldblock
14 20 nov Jägersro Ina Veronika Toverud-Inittowinit
15 4 dec Bro Park  FINAL