Tack Anna Fischer för ditt deltagande vid ARK:s höst-möte i lördags. Anna som egentligen heter Anna-Clara och kallades för Clara i skolan. Men som blev Anna när hon 15 år gammal flyttade hemifrån och började med galopp på heltid.

Anna Fischer berättade öppet och medryckande om sin drygt 50-åriga karriär inom galoppen, om framgångar och motgångar som amatörryttare, KomVux-studier, tränarhustru och anställ-ningar med ansvar för ATG-ombuden och i dag inom Svensk Galopps marknadsavdelning med arbetsplats på Bro Park.

Som någon uttryckte det, en sådan här presentation, liksom den som hölls med Josephine Chini och Fredrik Janetzky vid ARK:s höstmöte för två år sedan, borde ha spelats in för att användas i marknadsförings- och rekryteringssammanhang.

 

Oförändrad medlemsavgift

Vid ARK:s höstmöte i går fastställdes medlemsavgiften för 2018 till oförändrad 300 kr. 

 

 

Ännu mer om vinnande syskon

Tre bröder Persson så klart. Storebror Johan var framgångs-rik inte bara som amatör inom galoppen framför allt på hinder (champion 1977, 1979) utan även som fälttävlansryttare.

Mellanbrodern Dicke var något av ett galoppens underbarn som lärling och tog 218 segrar enligt Svensk Galopps Sport-system.

Minstingen Dennis, flerfaldig och regerande hinderchampion som tränare, tog 32 segrar som amatörryttare, 25 på slätt och sju på hinder (champion 2003). 
 
 

Stort mediapådrag då Michael Owen red

Vilket pådrag det blev i media när förre fotbollsstjärnan Michael Owen (37), brittisk landslagsspelare, i fredags debuterade som ryttare och kom tvåa i en välgörenhetslöpning på Ascot.

Han har ägt galopphästar i flera år men det var först tidigare i år som han började att rida. De tre sista veckorna inför loppet gick han ner ungefär 12 kg i vikt. Han red hästen Calder Prince.

En överväldigad Michael Owen sade så här till Racing UK efter loppet: “He´s a diamond of a horse. I can´t keep the smile off my face and I loved it. It was better than I expected and we seemed to go really quick early on; that´s probably the fastest I´ve ever been on a horse. Before the race I reckoned I was 70 per cent to only do it once. Now after the race I´m 70 per cent to do it again.”

 
 
 
 
 

Mauritius. Kommande helg avgörs ryttarinnornas Longines World Fegentri Championship 2017 med två löpningar på banan Champ de Mars.

Det är redan klart att Sara Vermeersch från Belgien blir champion. Hon var tvåa i Pisa i dag och har ointagbara 246 poäng. Fransyskan Melissa Boisgontier vann loppet i Pisa och gick upp till andraplatsen med 161 poäng mot 156 poäng för Nora Hagelund Holm som halkade ner till tredjeplatsen efter en femteplats i Pisa.
 
 

Elin Rödjare, som inte var inbjuden till Pisa, kan inte på något sätt hota tättrion i kampen om medaljerna men en segerritt hade smakat gott som avslutning på hennes år som svensk Fegentriryttare. 

Att gå på ARK:s höstmöte är ett sätt att kunna påverka galoppsporten

Du som är aktiv amatörryttare i Bro Park-regionen och som inte har planerat att gå på ARK:s höstmöte nu på lördag.

Det kan inte nog betonas hur viktigt det är att du kommer och talar om hur du vill att svensk galoppsport ska utvecklas och då i första hand för dig som amatörryttare. Vad har du för synpunkter på amatörlöpningar, hederspriser osv.

ARK:s styrelse har möjlighet dels genom direkta kontakter med Svensk Galopp, dels via de tre galoppsällskapen, att föra fram dina önskemål. Men vi behöver veta vad du vill.
 
 
 
 
 

Nyhetsbrevet rättar om vinnande syskonpar

I anledning av notisen om vinnande syskonpar i amatörlöp-ningar i förra nyhetsbrevet har Niklas Lovén meddelat att hans bror Peder tog en seger med familjehästen Nicki.

Jodå, facit säger att Peder vann på Jägersro den 21 augusti 1983 och besegrade närmast Lars Swärd på Sharp Enough och Madeleine Reuterskiöld på Casus Belli.

Ett vinnande syskonpar som inte blev omnämnt i notisen är Caroline och Lotta Malmborg
 
 
 

Övrevoll 23 november. Dagens tävlingar på Övrevoll ställdes in efter första loppet på grund av otjänlig bana. Det innebär att titeln som årets amatörryttarchampion går till Kaia S Ingolfsland som är ensam om att ha tagit fem årssegrar.

   

 
 
 
 
 

Bro Park 19 november. Söndagens amatörlöpning över 2350 m vanns av 16-åriga Alina Öhgren på Areyoutheway och besegrade närmast sin storebror Elliot Öhgren på Zoey The Princess.

Från start hade Areyoutheway långt, ja mycket långt, fram till ledarduon Zoey The Princess och Mirror Lad (Louise Pettersson) och låg fortfarande sist då hästarna svängde in på upploppet. Men innerspåret var fritt och Areyoutheway kunde svepa hela fältet och vinna med halvannan längd. Trea, slagen med samma marginal av tvåan, kom Battleoftrafalgar (Stephanie Demmler).

Det var första segern i sjunde ritten för Alina Öhgren som liksom storebror Elliot kommer från ponnygaloppen och båda har sedan börjat hos tränare Lars Bäck på Angarn.
 
 
 
 

Danmark. Den danska galoppsäsongen avslutades i lördags med tre löpningar på Jydsk Vaeddelöbsbane i Århus. Två av loppen vanns av två amatörryttare.

Lisa Lindbjerg målfotovann med Tribute och Lea Olsen tog en tvålängdersseger med Naga Jolokia.

Lea Olsen blev återigen nationell amatörryttarchampion och på andra plats kom förra årets champion Amanda Harbjerg

 

Gäst vid ARK:s höstmöte: Anna Fischer

 

Syskonpar inom galoppen

 

 

Alina och Elliot Öhgren är det senaste syskonparet som vunnit amatörlöpningar. På Jägersro tillhör systrarna Julia och Sofia Presits årets mest framgångsrika amatörryttare.

Ser vi några år tillbaka har både Sandra och Petra Brolin vunnit en hel del amatörlöpningar framför allt på Täby Galopp. Syskonparet Julian McLaren och Patrik Tillberg har också båda vunnit, liksom Kim Stern och Anna Klasson.

Vid mitten på 1980-talet red Peder Lovén, bror till modern tids bäste hinderryttare Niklas Lovén, några löpningar dock utan att vinna. Från ponnygaloppen kom bröderna Fredrik och Rickard Gustafson vilka båda sågs vinna löp.

Och så har vi tre ridande bröder Reuterskiöld av vilka i vart fall Fredrik och Johan gjort sig mer kända som tränare.  Lennart jr var däremot en mycket skicklig ryttare på både slätt och hinder på sin tid innan han började träna.

Uppräkningen, som inte gör anspråk på att vara heltäckande, avslutas med den segerrika syskontrion Kalindi, Lena och Peter Jarvén 

 

 
 

Övrevoll stänger sin säsong på torsdag

Övrevoll. På torsdag slår galoppbanan i Oslo igen grindarna för säsongen.

Dagens amatörlöpning kommer inte att ha någon betydelse för titeln som bäste amatörryttare. Den är vikt åt Kaia S Ingolfsland som är ensam om att ha fem årssegrar. Även om Willa Synöve M Schou skulle vinna med Kallavaduvill och komma upp i fem årssegrar så vinner Kaia S Ingolfsland på fler andraplatser.

Amatörlöpningen den 12 november vanns av Emma Körner på överraskningen Denico. Två svenska ryttare lade beslag på övriga trioplatser. Erika Edvardsson blev tvåa med Red Glory och Kim Stern trea på Nataniel. Tre svensktränade hästar kom först i amatörloppet den 16 november. Segerhästen Golden Gin Tric reds av Willa Synöve M Schou. Tvåa var Kaia S Ingolfsland på Glimt och trea kom Susanne Lyseng på Spinning Queen.