Täby 24 januari: Handicappern höjde formtalet med fyra kg då Elin Rödjare vann på Senshi för tre veckor sedan. Av det märktes inget i går. Senshi var bra iväg från start, droppade till köplatsen i tiohästarsfältet och började sitt avancemang i slutkurvan. 200 m kvar hade Senshi fått upp farten och hunnit ikapp ledartrion från start. Det blev till slut en lätt seger med drygt tre längder.

Daniel Mattsson hade greppet halvvägs in på upploppet med Cool Luke men fick nöja sig med andraplatsen. Trea kom Therese Karlsson på Zamway.

F.d. ponnygaloppryttaren Elin Rödjare red sitt första lopppå stor häst den 20 juli 2013 på Insidious. I sjätte starten, också det på Insidious, tog hon sin första seger. Nu i 37:e ritten kom andra årssegern och den femte totalt.

I loppet bestraffades två ryttare för felaktigt bruk av spö. Dessvärre var det tredje gången på bara totalt fem ritter som Daniella Jakobsson bestraffades för spöförseelse.

 

 

Ungdomsrabatt på licensavgifter

Svensk Galopp har beslutat att ge rabatt på licensavgiften till alla ungdomar födda 1991 och senare. Rabatten är på 150 kr oavsett status som amatör eller professionell. Ordinarie avgift för amatörryttarlicens är 600 kr.

- Vi valde en rak rabatt på 150 kr för ungdomarna efter önskemål från de ungdomar som deltog i de framtids-dagar vi hade förra året. Procentuellt blir det en stor rabatt för amatörerna (25 % red:s anm), kommenterar Svensk Galopps administrativa chef Helena Gärtner.

 

 

ARK:s tidigare ordförande Kjell Olsson (Täby Stall & Foder) är en av de som stöttar Josephine Chini i hennes deltagande i årets Longines World Fegentri Champion-ship. Tvåfaldig svensk champion på slätt vann han även en Fegentrilöpning på Täby år 1978. 

 

Svensk Galopp håller extra möte

Svensk Galopp har kallat till ett extra fullmäktigemöte i anslutning till Årets Hästfesten i Malmö på lördag. Dag-ordningen tar upp två punkter, stadgerevidering och strategi om ungdomsverksamheten. 

Efter extrastämman ska Svensk Galopp presenteraprioriterade aktiviteter och mål samt informera om bl.a. Bro Park och ungdomsverksamheten.

______________________________________

 

Fegentri på Bro Park

ARK planerar att arrangera två Fegentrilöpningar i år. Det blir som vanligt en herrlöpning på Ströms-holm den 11 juni. De kvinnliga ryttarna som oftast ridit på Jägersro på senare år, med ett par avstickare till Göteborg Galopp, ska i år rida på Bro Park tisdagen den 12 juli. 

- Det blir en härlig julikväll på Bro Park med vacker kvällssol, förutspår

Svensk Galopps sportchef Dennis Madsen.

 

Täbys champions hyllas

Stockholms Galoppsällskap håller Championatfest den 20 februari på Täby Galopp. Gratis för medlemmar.

Litografi i hederspris

Det blir återigen en litografi med galoppmotiv av Bengt Böckman till segrande ryttare i ARK After Season Cup som i år rids den 14 februari.

 

 

Svenska ryttarinnor lyckas bra i Oman.

Jonna Gustafsson (2012), Josefin Landgren (2015) och nu Jhannah Stolt (2016), alla tre har segrat i Oman.

I fredags reds årets första deltävling i ryttarinneserien HH Sheikha Fatima Bint Mubarak Ladies World Champion-ship i Oman. Rebecca Gonzci från Ungern flydde undan i ledningen på Al Mirani. Jhannah Stolt avvaktade på en fjärdeplats. När hon väl gav Graffiti BVF marschorder svarade skimmeln och pilade till front, stumnade något då Al Mirani kontrade men höll undan. Tredjeplacerad på behörigt avstånd var fransyskan Melanie Plat.

Jhannah Stolt är därmed kvalicerad att delta i finalen som rids i Abu Dhabi i november. Det var för övrigt tionde segern för Jhannah Stolt som nu får rida utan viktlättnad i amatörlöpningar.

Konferencieren Derek Thompson kommenterade seger-ceremonin med ”... now bringing over the trophy to the girl with the biggest smile on her face, and she is representing her country Sweden, famous for ABBA, Volvo and now Jhannah Stolt”.

I segerintervjun visade sedan Jhannah Stolt att hon är en god ambassadör för svensk galoppsport. Tack Jhannah!

Fegentri erövrar Sydamerika

För första gången någonsin kommer det att ridas en Fegentrilöpning i Sydamerika. Tio ryttarinnor har bjudits in till att rida i Rio de Janeiro i Brasilien den 12 mars. Samtliga tre skandinaviska Fegentriryttarinnor har bjudits in, Josephine Chini samt Dina Heggum från Norge och   Sabina Gammelgård från Danmark.

Fegentris årsmöte kommer att hållas i Köln lördagen den 13 februari. På kvällen blir det galatillställning med pris-utdelning till 2015 års champions.

Brittiska spöregler åter under debatt

Debatten om bruket av spö har på nytt blossat upp i Stor-britannien. Det är British Horseracing Authority som väckt frågan om en översyn av regelverket. Detta trots att antalet spöförseelser nästan har halverats sedan 2010. Förra året bestraffades ryttarna i 0,61 procent av ritterna, alltså sex per tusen. Mindre positivt är att förseelserna har ökat i Grupp/Grade 1-löpningar. Ett aktuellt exempel är Paddy Brennan som blev avstängd elva dagar och fick böta ungefär 50.000 kr efter att ha använt spöet 16 gånger på Cue Card i King George VI Chase den 26 december. Förstapriset i loppet var drygt 1,3 miljoner kr.

Racing Post redovisade i förra veckan att de fem ledande ryttarna 2015 dragit på sig endast fem bestraffningar på ungefär 4.000 ritter. Detta visar att nuvarande regler fungerar och är tillräckliga anser vissa ledande ryttare.

I Storbritannien är antalet tillåtna slag sju i slätlöpningar och åtta i hinderlöpningar.

 

 

Elliot Öhgren tar sin fjärde seger

 Elliot Öhgren-Red Dakota och ägare William Segovia. Foto: EB. 

Täby 10 januari: Sverige har tunt om manliga amatör-ryttare. Därför var det extra trevligt när Elliot Öhgren vann söndagens amatörlöpning i sadeln på Red Dakota. Det var hans fjärde seger sedan debuten i oktober 2014. Kanske har vi här ett ämne för Fegentris världscup. Från start ledande Angelika Berg på Gobertier höll till tredje-platsen och Josephine Kelly på Blazing Tara spurtade starkt till andraplatsen. Segraren inledde som fyra, tog över ledningen 200 m kvar och vann med en längd.

ARK-medlemmen Iina Aho red några amatörlöpningar 2014 och deltog i ryttarkursen på British Racing School i mars. Nu är hon champion i montéridning på Åbytravet och tiondeplacerad på den nationella listan 2015. 

Så här såg det ut då Nathalie Johnsson vann EM för ryttarinnor 2015 efter två segrar i Budapest och  Bratislava.

 

Deltävling nummer två i ryttarinneserien HH Sheikha Fatima Bint Mubarak Ladies World Championsip rids i Melbourne på Caulfield-banan den 26 januari. Sverige representeras av Nathalie Johnsson, tvåfaldig Jägersro-champion (2013-2014) och Europamästarinna 2015. Ifjol red Anna Pilroth motsvarande lopp och vann. 

 
 

Andreas Tapia Dalbark fick JK-stipendium

19-årige Andreas Tapia Dalbark (foto: Stephanie Ihlenburg) kan se till-baka på ett fantastiskt 2015. Han tog sju årssegrar, vann resestipendiet i Börjes Champion ARK Cup och har nu fått Jockeyklubbens stipendium. Just nu är han i Australien och rider ut för tränaren John Thompson på Randwick-banan i Sydney.