Svensk hindersport firade en nationell framgång förra lördagen då det beslutades att anlägga separata hinder-banor på framtidsbanan Bro Park. Sporten nådde en internationell framgång i går då Henrik Engblom red Moss Cloud till en tredjeplats i första upplagan av det tjeckiska Grand National i Prag. Det skilde fem längder fram till vinnaren. Tredjeplatsen gav ungefär 50.000 SEK.

 

Norsk hinderchampion för fjärde gången

Övrevoll 23 oktober: Henrik Engblom på Hot Wing tog en överlägsen seger i San Pellegrino Hekkelöpsfinale med 89.500 NOK till vinnaren. Det var hästens fjärde seger på fem häckstarter i år. Are Hyldmo tränar.

Redan innan loppet var det klart att Henrik Engblom tog sitt fjärde norska ryttarchampionat på hinder. Tidigare har han vunnit åren 2008, 2011 och 2014. Årets svenske ryttarchampion Niklas Lovén, som kom sexa i häck-finalen, har två norska championat (2005, 2007). Det var svenskt även år 2009 då Josephine Kelly var segerrikast.
 
 

Hindersäsongen 2015 i siffror

Årets hindersäsong har varit ganska statisk sett till om-fattningen jämfört med de senaste åren. Det som främst skiljer sig åt är att antalet hinderryttare har minskat.

Att startfrekvensen (antalet startande hästar per lopp) har minskat de två senaste åren ska ses i perspektivet av att det också generellt har startat färre hästar i Sverige.

Positivt är att det i slutändan ridits en häcklöpning mer i år än det skrevs ut ursprungligen.

Svensk Galopps fullmäktigemöte beslutade förra lör-dagen att det ska upprättas en femårig handlingsplan för hindersporten. Återstår att se vilka åtgärdspaket som kan komma att föreslås för att utveckla sporten.

En ökning av antalet startande hästar med 10-15 skulle innebära att startfrekvensen höjs till 7,5-8. En ökning med fler hästar skulle sannolikt innebära ett behov av fler löpningar.

 

 

Vann i andra ritten

Övrevoll 23 oktober: Emilie Finckenhagen red sitt första lopp på Queen´s Delight för ett par veckor sedan och i fredags tog sin första seger i sadeln på samma häst. Hon rider ut för Are Hyldmo.

Distansen var 2400 m och ett varv kvar tog Andreas Tapia Dalbark på Magic Cloud ensam hand om ledningen. I det skedet var Queen´s Delight mer eller mindre avhängd men fick upp farten i slutsvängen. Sista 200 m gick det fort invändigt och ledaren fångades in strax före mål. Philip Scott Sönsteby blev trea på Iamundercover. Han hade ridit sin första proffslöpning i loppet innan och kommit tvåa. 

 

 

Tredje årssegern

Det reds tre löpningar på NKI Racing Arena i Aalborg i fredags. Ett vanns av andraårsamatören Lisa Lindbjerg på Tamarind Hill. Det var hennes tredje årsseger och även tredje totalt. 

 

 

Liknande inlägg

Kommentera

Publiceras ej