Aldrig någonsin tidigare har undertecknad galopp-fantast upplevt så många galoppfotografer och så många fantastiskt bra bilder som skildrar galopp-sporten.

På olika hemsidor, Facebook och andra sociala medier visas det varje vecka mängder av galoppfotografier av ett slag man sällan skådat förut. Detta är något fantastiskt och det är bara att hoppas att bilderna når den stora allmänhetens ögon och kan förmedla tjusningen med galoppsporten.                                                          

Av HE

Danskt ryttarinnemästerskap på lördag

Danmark.Det reds tio galopplöpningar i Århus i lör-dags. Amatörlöpningen Stutteri Hjortebos Aerespraemie vanns av Pia Gram på Nelina. 

På lördag den 25 juni rids tre löpningar på NKI Racing Arena i Aalborg. Alla tre ingår i Danskt Mästerskap för kvinnliga ryttare oavsett status som proffs eller amatör-ryttare. Förra året vanns DM av Nanna Emilie Hansen (jockey) närmast före amatörryttarinnorna Malin Holm-berg och Sabina Gammelgård. 

På söndag rids en av Danmarks mest attraktiva amatör-löpningar, HM Dronningens Aerespraemie på Klampen-borg. Av sju deltagande ryttare är fyra svenska.

Tränarbonus i Fegentrilöpningar

Bro Park 12 juli. I Fegentrilöpningarna betalar ARK ut bonus med 3.500 kr  (2.000-1.000-500 kr) till tränarna av de tre först placerade hästarna med nominerade ryttare. 

 

Den allra första häcklöpningen på Göteborg Galopp år 2002 reds utan hinder på grund av banans hårda beskaffenhet. Loppet vanns av Maria Richert på Flo Jo tränad av Rein Kuningas. Hon var då amatörryttare och  hade hinderkänningar på Irland. Hon var även ledamot i ARK:s styrelse under ett par års tid.

I söndags besökte Maria Richert invigningen av Bro Park och berättade att hon numera är hon egen tränare, litet på bas som privattränare, i Nordirland. Hon hade en vinnare, El Grande, i en steeplechase för några veckor sedan, men i starten efter föll han. Hon tränar både slätlopps- och hinderhästar och hoppas på att ha 15 hästar om ett år.

 

Har bottennivån nåtts?

Antalet hästar i träning i Sverige har minskat under en följd av år. För tio år sedan fanns det 1.312 hästar i träning och i dag finns det 1.049, det är en minskning med 20 procent. Men en ljusning är ändå att minskningen mot ifjol bara är 15 hästar. Svensk Galopps ledning har uttalat sin oro med att hästägandet måste stimuleras så att antalet hästar i träning åter ligger runt 1.300 om några år.

Även i Danmark tränas det allt färre hästar. Här har det varit en minskning med 20 procent sett till bara de senaste fyra åren, från 457 (2013) till 362 i år.

Däremot är fluktuationerna mindre i Norge och årets träningslistor innehåller 36 hästar fler än förra årets. Totalt finns det 1.741 hästar i skandinavisk träning.

 
 

Liknande inlägg

Kommentera

Publiceras ej