Jägersro 19 oktober. 16-åriga Sofia Presits har inlett sin karriär som amatörryttare på bästa möjliga sätt. I ons- dags tog hon sin andra seger på bara sex ritter. Seger- receptet var ledning från start till mål.

- Julia (storasyster) sade åt mig att ta ett par längder direkt efter start och sedan bara gå, sade Sofia Presits i segerintervjun. Det gick kanske litet fort i början men det höll ända in i mål.

Segerhästen Clauses Monsieur, som var minst spelad i sexhästarsfältet, hade tidigare startat tio gånger utan att ha varit bland de tre främsta. Efter långt uppehåll och tränarbyte var det nu en annan häst som beträdde banan. Tvåa kom Silja Stören på Mr Metallica och trea William Segovia på Ikarostech som länge höll platsen närmast ledaren.

Norsk hinderchampion för femte gången

Övrevoll 20 oktober. Henrik Engblom på Mr Ascot- ägda Varennes tog en lätt seger med sex längder i Novisehekke Finale med 95.000 norska kronor till vinnaren. Det var hästens andra seger på 19 starter. Den första segern togs i enda starten som tvååring 2013. Som treåring var Varennes tvåa i Derby Trial på Jägersro som målfotoslagen av Hat Parade och kom sexa i Derbyt. Då stod Fredrik Reuterskiöld för träningen och sedan tre månader tillbaka är det norrmannen Are Hyldmo.

I sin häckdebut var Varennes knappt slagen av El Gran Mago (Christopher Roberts) och det var dessa två det handlade om även i häckfinalen. På fjärde plats kom Hat Parade (Niklas Lovén). Segern innebar att Henrik Eng- blom tog sitt femte norska ryttarchampionat på hinder. Tidigare har han vunnit 2008, 2011, 2014 och 2015.

Med högklassiga slätloppshästar som Varennes, El Gran Mago och Hat Parade vilka skolats in för en hinderkarriär ser det ljust ut för skandinavisk hindersport. 

 
 
 

28-åriga Therese Gustafsson byter status från amatör- ryttare till att bli lärling hos Catharina Vång.
Hon har ridit som amatör i två perioder. Först red hon som tonåring (med efternamnet Drommert) åren 2003- 2007 och efter ett nio år långt uppehåll gjorde hon come- back den 3 juli 2016. Hon har totalt ridit 108 löpningar och tagit tio segrar, varav en i år på Wild Tobacco. Hon vann ryttarserien ARK Håkan Cup år 2004. Hon har i övrigt skrivit in sig i ARK:s historiebok genom att vinna Prix de l ́ ARK på De Vito, Silverstöveln på Zalazi och Måns Alexanderson Memorial på Surfing Bird. 

 

Silja Stören vann efter frontritt

Övrevoll 20 oktober. Trots utvändigt startspår syntes Silja Stören omgående i ledningen på Wide Ranging. Ina Veronika Toverud på Initittowinit försökte angripa vid ingången till upploppet men kom aldrig närmare ledaren än en längd. Alltså två svenska hästar först i mål.

Historisk Svensk Galopp-helg

På lördag håller Svensk Galopp höststämma på Happy Tammsvik i närheten av Bro Park. Mötet börjar kl 13 och beräknas pågå i två timmar. En av beslutspunkterna gäller ändring av SG:s stadgar som det nu ska beslutas om för andra gången. Informationspunkter är Bro Park, rapport från förstudiearbetet Framtidens Galoppsport i Skåne och öppna ärenden sedan tidigare.

Efter höststämman och med fortsättning på söndag f.m. hålls det sedan för första gången förtroenderåd där SG:s styrelse och ledande tjänstemän, SG:s fullmäktigeleda- möter och valberedningen deltar.

Josephine Chini rider i Österrike
På onsdag rider Josephine Chini en Fegentrilöpning på banan Magna Racino i Österrike. 

 

 

Kommentera

Publiceras ej