Bro Park 20 september.Det svänger omponnygalopp-ryttarna. För andra veckan i rad vanns amatörloppet på Bro Park av en 15-årig ponnygaloppryttare. Förra veckan vann Emma Nordin i sin debut som amatörryttare, i tis-dags tog Sofia Presits sin första seger i fjärde ritten.

Tisdagens amatörlöpning var tillägnad Britta Strokirk som var en av landets mest framgångsrika kvinnliga tränare med mängder av storloppssegrar. De två ledar-hästarna inledningsvis satte upp ett högt tempo vilket underlättade för hästar som kom bakifrån. Vid upp-loppets början hade Sofia Presits kommit i tätposition på 10-oddsaren Mirror Lad som sedan tycktes få en extra växel och försvann iväg till seger med åtta längder.

Tvåa kom Emma Nordin på familjens nyinköpta 38-oddsare Zoe the Princess. Trea en halv längd därefter kom Therese Karlsson på favoriten Royal Approach. Den minnesgode minns att förra gången Mirror Lad segrade var på Strömsholm 2015 till 20 gånger pengarna. Då red Dina Heggum. Det är alltså gräs som gäller.

Ryttarutbildning med Fredrik Johansson

Svensk Galopp har engagerat championryttaren Fredrik Johansson att hålla i utbildningen av amatörryttare och lärlingar. Redan nu på onsdag den 28 september ska han hålla genomgången efter amatörloppet på Bro Park och ha kurs för amatörer, lärlingar och unga jockeys. Tanken är att han var sjätte vecka kommer att ha träning på de mekaniska galopphästarna, balans och styrketräning samt genomgång av löpfilmer. Motsvarande kommer att hållas på Jägersro. På privat initiativ har Fredrik Johansson redan hjälpt flera ryttare på Jägersro den senaste tiden.
 
 

I anledning av de två olyckorna på Göteborg Galopp i söndags skrev Josephine Chini nedanstående i sin ATG-blogg om den alltid överhängande risken att olyckor kan inträffa och inträffar i galoppsporten.  

”Varför fortsätter man då? Vi har alla gemensamt att vi älskar hästarna och sporten, det är en passion och en livsstil. Galoppen är en sport som är spännande. En häst som galopperar i 60-70 kilometer i timmen är en enorm adrenalinkick både för publik och jockey.

Gemenskapen är en annan faktor. Hästägaren, tränaren, arbetsryttaren och jockeyn måste jobba tillsammans. Vi brinner för det vi gör, 365 dagar om året.”

Efter fyra löpningar i Budapest och Bratislava den 10-11 september blev slutställningen i European Championship for Amateur Lady Riders 2016 enligt listan nedan.

Ifjol då Nathalie Johnsson vann hade hon samma antal poäng som Yvonne Donzé men det blev svensk seger tack vare att Nathalie Johnsson hade två segrar och Yvonne Donzé en seger. I år var det schweiziskans tur att vinna. På sjätte plats kom svenskan Amanda Zetterholm som red för Frankrike. Norskan Thea Hofossaeter som vann EM år 2013 kom sist av elva deltagare i år. 

Plac/ryttare/Land                            Poäng

1. Yvonne Donzé/Schweiz              61 p 

2. Nathalie Johnsson/Sverige      44 p

3. Jeannie Cook/Irland                    42 p

4. Tereza Grbavcicova/Tjeckien      37 p

5. Amie Waugh/Storbritannien        36 p

6. Amanda Zetterholm/Frankrike     35 p

 

Hinderlöften vann i Göteborg

Göteborg Galopp 18 september. Det reds två häcklöp-ningar i söndags. Maidenhäcken slutade inte oväntat i en duell mellan El Gran Mago (Christopher Roberts) och Darjeeling (Niklas Lovén) som den förre vann. Sedan vann toppviktade Lindenthaler, åter Christopher Roberts i segersadeln, klart före mångåriga championhästen Omoto Sando som för dagen reds av Daniel Wirenstål.

Liknande inlägg

Kommentera

Publiceras ej