19-åriga Jessica Wadst i Svedala är amatörryttare i tredje generationen.

Hennes morfar Bengt Bengtsson är kanske mest känd som en av Jägersros största tränare i många år men han började som amatörryttare. 1963 tog han ut tränarlicens och sadlade ut egna hästen Purpur till två segrar och han red själv vid det ena tillfället. Redan året efter hade han etablerat sig som stortränare och stallet tog 28 segrar. Han tränade otaliga storloppsvinnare fram till 2002 då han slutade som tränare.

Bengt Bengtsson startade ofta sina hästar i amatörlöp-ningar och hans dotter Annette Bengtsson var en av de absolut bästa amatörryttarna på sin tid. Hon tog 48 segrar inklusive en seger på Atlantic City Racecourse i USA som svensk Fegentrirepresentant år 1993.

Jessica Wadst är allroundryttare och har tagit många segrar i banhoppning, först på ponny och sedan på stor häst. Efter en Prao-period hos tränare Jessica Long i Klågerup fastnade hon för galoppen. Där jobbar hon nu deltid och rider sina hopphästar på eftermiddagarna. Hon red två löpningar i höstas på Clauses Monsieur med en tredjeplats som bästa resultat. Nu längtar hon efter årets första ritt och att nyförvärvet Quinto ska bli startklar.

[Fotnot. Svensk Galopp stavar efternamnet med enkel-v som i Vadst, men rätt är Wadst med dubbel-w.] 

 

Belgien. Som väntat valdes belgaren Elie Hennau till ny ordförande i det internationella amatörryttarförbundet Fegentri vid federationens årsmöte i lördags i medeltidsstaden Gent. Han är federationens tionde ordförande sedan starten 1955. Avgående ordförande Nathalie Bélinguier har varit ordförande sedan år 2007.

Tre styrelseledamöter valdes om: Don Yovanovich från USA, tysken Paul von Schubert och ARK:s ordförande Hans Engblom. Tre nya ledamöter valdes in: Gérard de Chevigny (Frankrike), Christian von Ballmoos (Schweiz) och Franco Castelfranchi (Italien), Camilla Hövding Blom från Norge utsågs till ny revisor.

Den nya styrelsen ställs inför flera utmaningar. Mest akut är att utse en ny generalsekreterare efter Manuela Tournier som lämnar posten efter bara ett år på grund av familjeskäl. Hon arbetar fram till och med utgången av april. Hon är den femte general-sekreteraren i federationens 72-åriga historia. Hon har gjort ett strålande jobb men det har visat sig att generalsekreterarens arbetsuppgifter ändå måste ses över och en del läggas över på styrelseledamöterna. Rekryterings-arbete pågår och ett tjugotal personer har sökt jobbet.

De manliga ryttarnas mästerskapsserie har blivit ett problem i och med att allt färre länder nominerar ryttare. Likaså deltar ryttare från bara en handfull länder i den mixade hinderserien för manliga och kvinnliga ryttare. Norge saknar helt manlig representant och Sverige har inte haft någon hinderryttare på tre år.
En uppgift för den nya styrelsen blir att få länder som Irland och Storbritannien att åter delta i full omfattning.

 

Kommentera

Publiceras ej