Hindersportens framtid har varit ett aktuellt ämne under större delen av det gångna året. Slutet gott allting gott brukar man säga. Nu är det i alla fall bestämt att det blir separata banor för häck- och steeplechaselöpningar på Bro Park (översiktsbild nedan). Att hindersporten är av stort intresse för ARK beror självfallet på att hinder-löpningarna genererar ridtillfällen för amatörryttarna.  

Planeringen och genomförandet av hindersäsongen 2016 blir en stor utmaning. Frågorna är många: när kan det först ridas hinderlöpningar på Bro Park, blir det eventuellt på stora gräsbanan inledningsvis, hur många häcklöpningar behöver det bli på Göteborg Galopp etc.

 

 

Täby 13 januari 1991: För 25 år sedan vanns årets första amatörlöpning av Elisabeth Oldengren på Mon Don tränad av Bo Neuman. Tvåa, slagen med en längd, var Maj-Lis Söderberg (Åbom) på 29-oddsaren Essaitch´s Hope. Trea kom Travrondens förre ekonomichef Anders Jonsson och på fjärde plats kom Svensk Galopps förre sportchef, nu VD för Klampenborg Nicholas Cordrey.

Elisabeth Oldengren var nationell champion på slätt just år 1991 och vann EM för amatörryttarinnor 1993. Hon är i dag ordförande i Täby Galopps lokala galoppdomstol och projektledare för Strömsholmsgaloppen.

 

Hektiskt med racing på Boxing Day

Trots att löpningarna ställdes in på två banor tävlades det ändå på nio banor på de brittiska öarna. Störst intresse var riktat mot King George VI Chase på Kempton med en segerpremie på 114.436 GBP. Det blev en rafflande tvåhästarsduell och i mål skilde det ett huvud mellan Cue Card (Paddy Brennan) och Vautour (Ruby Walsh).

 

22-åriga Lizzie Kelly skrev historia

Thrillern i King George VI Chase i all ära. Frågan är om inte segern för Lizzie Kelly på Tea For Two i Kauto Star Novices´ Chase (Feltham Novices´ Chase) på Kempton skapade större rubriker. Det var första gången en kvinnlig hinderryttare vann en Grade 1-löpning i Storbritannien. Som av en händelse hade hon tillägnats en artikel på fem sidor i decembernumret av Owner & Breeder Pacemaker.