Förre amatörryttaren, ARK-medlemmen Bengt-Olov Westerberg, mest känd som ”Bowen”, har skänkt några äldre litografier av skiftande storlek till ARK att delas ut som hederspriser i årets amatörlöpningar.

”Bowen” som fyllde 80 år i höstas var i yngre dagar en hängiven amatörryttare och Strömsholmsentusiast. Sin största seger tog han med sin egentränade Sicane i Fegentriloppet på Strömsholm 1975. Han besegrade två utländska ryttare samt ett koppel av dåtidens bästa manliga svenska amatörryttare i den ordning de kom i mål: Tore Persson, Bengt Mattsson, Jesko von Koenigsegg, Lennart Jarvén, Lennart Sachs och Lars Swärd

- Sicane var den bästa hästen jag hade, berättar ”Bowen” Westerberg. Han hade vunnit två gånger på Jägersro innan jag köpte honom efter treårssäsongen och i min ägo vann han sedan 13 löpningar.på Täby och en gång på Strömsholm. 

 

 
 

Tina Henriksson rider i St Moritz

Schweiz. På söndag rids den första löpningen i Fegentris nya ryttarserie för de bästa ryttarna, i stil med Mästarnas mästare, Longines Fegentri Amateur Riders Champion Cup. 

Loppet rids på isen i St Moritz, platsen där det har tävlingsridits sedan 1907 och där Fegentri bildades år 1955. Tävlingsdagen omfattar sex löpningar, tre ordinära galopplöpningar, två travlopp och ett Skikjöring (på skidor efter häst i full galopp). 

Åtta hästar med ridvikter mellan 56 och 66,5 kg har startanmälts till Fegentriloppet. Sveriges dubbla Fegentrichampion Tina Henriksson har lottats hästen med näst lägst vikt, Peruvian Angel (57,5 kg). 

Hemmaäran försvaras av 35-åriga Claudia Wendel som har vunnit 80 slätlöpningar och en gång över hinder. Även övriga ryttare har meriter långt utöver det vanliga med Fegentrikändisar som Barbara Guenet (Frankrike), Vinzenz Schiergen (Tyskland), Hana Jurankova (Österrike) m.fl. 

 

Armviftningar upprör brittiska känslor

Storbritannien. En brittisk galopptränare fick häromveckan böta 140 GBP för att han på startplatsen viftat med armarna för att hans hinderhäst skulle springa av. 

British Horseracing Authority (BHA) uttalade att hästar ska springa av fri vilja, inte tvingas i väg. Det har flera inflytelserika aktiva inom sporten reagerat mot. Flerfaldige championtränaren Nicky Henderson gjorde ett kraftfullt uttalande. Handlar det om hästarnas fria vilja när upp till tio starka personer måste lyfta in en häst i startboxarna? Förre championryttaren Sir A.P. Mc Coy ansåg också att BHA:s inställning var helt felaktigt. 

Nu har BHA gjort en pudel och medger att uttalandet om hästarnas fria vilja kanske inte var riktigt genomtänkt. 

Fakta: I flera länder är ofta en av starterns medhjälpare försedd med långpiska och klatschar till i startögonblicket om det behövs för att få iväg alla hästarna.

[Källa: RacingPost]