Final i ryttarserien för 35:e gången

På söndag rids finalen i Börjes Champion ARK Cup 2018, en ryttarserie som i år rids för 35:e gången.

Det började år 1984 då ARK tillsammans med Sissi och Håkan Dysell satte upp en ryttarserie med namnet ARK-Håkans Hästtransporter Cup. Syftet var att entusiasmera amatörryttarna att tävla på andra banor än hemmabanan och helst då transportera sin häst med Håkan och Sissi. 

ARK Håkan Cup reds i 25 år. Under några år sponsrades serien sedan av Heland Racing och Lesjöfors Kraft AB men sedan år 2015 arrangeras serien i samarbete med hästsportföretaget Börjes i Tingsryd.

Två ryttare har vunnit ryttarserien tre gånger vardera. Det är Mikael Tjernström (1996, 1998, 2001) och Henrik Engblom (1999, 2003, 2005). Två segrar vardera har Christer SegnerAnnette Bengtsson och Peter Jarvén. 

I år vinns serien av 18-åriga Sofia Presits som har tagit en ointagbar poängledning. Hon har vunnit tre avdelningar i sadeln på i tur och ordning Expensive, Clauses Socoto och Elbling.  

 
 
 
 

Tolv gör upp om finalloppet på söndag

Bro Park 2 december. Tolv hästar har startanmälts till Börjes Champion ARK Cup-finalen. Det borgar för en fin löpning. Det blir som vanligt ett Börjes presentkort till segerryttaren och dessutom Börjes segertäcke till hästen. Ingen av de tre högst rankade ryttarna rider så det är väldigt ovisst om vilka som får Börjes presentkort till tvåan och trean i serien. 

 

Hade flest poäng, men fick inget pris

Det kan ha sina nackdelar som amatörryttare med att inte vara medlem i ARK.
Det fick Petra Brolin erfara år 2001. 

Hon var nämligen egentligen den bäste poängplockaren i det årets ARK Håkan Cup, ryttarserien som numera heter Börjes Champion ARK Cup. Men eftersom hon inte var medlem i ARK fick hon inga poäng. Resestipendiet gick i stället till Mikael Tjernström.

Men Petra Brolin tog sig samman, blev ARK-medlem och var på nytt bäste poängplockare året därpå och vann resestiendiet. 

Varför dra upp detta nu? Jo, Emelie Gustafsson är också en lovande och framgångsrik ryttare som hittills inte velat bli medlem i ARK. Om hon hade varit det skulle hon ha haft 38 poäng och legat på andra plats inför finalen på söndag. 

 

Italiensk Fegentriseger i Pisa

Jessica Vadst rider på Mauritius

Italien. Hemmaryttaren Deborah Fioretti vann söndagens löpning i Longines World Fegentri Championship Ladies i Pisa på målfoto före Ingrid Montenegro från Frankrike. Trea blev Naomi Heller från Schweiz. 

Varken Jessica Vadst eller Willa Synöve M. Schou var inbjudna till Italien. Däremot tillhör de båda skandinaviskorna oktetten som i dag tisdag reser till Mauritius för att rida i finalloppet på banan Champ de Mars på söndag. 

Tyskan Lilli-Marie Engels har redan slutsegern klar med 216 poäng inför finalen. Däremot är det desto hårdare i kampen om andraplatsen. Naomi Heller från Schweiz har 162 poäng och belgiskan Alice Bertiaux 159 poäng. 

Femterankade Jessica Vadst har 74 poäng och är utan chans att avancera och Willa Synöve M. Schou sitter på sjundeplatsen med 52 poäng.  

De manliga Fegentriryttarnas finallöpning rids i Oman lördagen den 15 december.