Jägersro 22 september. Norskan Silja Stören rider ofta till front direkt och så gjorde hon även i torsdagens Börjes Champion ARK Cup avd. 11 över 1200 m ombord på Impala.

Men på målrakan fick hon först släppa ledningen till Nathalie Johnsson på Dorothy Hill och sedan kom landsmaninnan Ina Veronika Toverud på Otama Obama litet längre ut i spåren och avgjorde. Segermarginalen skrevs till en halv längd. På fjärde plats kom Louise Arnshed på Zeeran, som nu gjorde sin 98:e start.

Ina Veronika Toverud, som nu tog sin tredje seger, red ponnygalopp som yngre. Hon har därefter arbetat i Australien hos bl.a. tränaren Anthony Cummings. Hon siktar på en framtid som lärling.

Genom andraplatsen sitter Nathalie Johnsson i tämligen ointagbar ledning i ryttarserien. Hon har 71 poäng mot 28 för andrarankade Josephine Chini. Men det återstår fyra avdelningar och i finalen delas det ut dubbla poäng så i och för sig kan fortfarande mycket hända. 

Kontantlöst totospel på Bro Park

Svensk Galopp meddelar att det i samarbete med ATG tävlingsdagarna den 28 september och 5 oktober på Bro Park kommer att genomföras en försöksverksamhet att inte använda kontanter i spelkassorna. Kortbetalningar accepteras precis som tidigare. Spelvärdar kommer att finnas i området kring spelkassorna.

Banspelet är i och för sig en mindre del av det spel som omsätts en tävlingsdag. Men det riskerar att bli ännu mindre genom detta ingrepp i möjligheterna att spela, och kan påverka intresset för galoppsporten totalt sett i negativ riktning.

Svensk Galopp räknar med ett stort antal besöksgrupper under hösten och vintern på Bro Park. Det lockas t.ex. med en Tjejkväll den 25 oktober. För att inte tala om storloppsdagen den 16 oktober. Nya besökare är säkert villiga att spendera ett par hundralappar på spel. Hur ska dessa engångsbesökare på ett enkelt sätt kunna spela och få med sig eventuell vinst hem efter tävlingsdagens slut eller kunna fira sin spelvinst i glada vänners lag med en flaska vin inhandlad för spelvinsten?                   

Här har Svensk Galopp/ATG en uppgift att lösa. 

Av HE      

Dronning Lea Olsen är tillbaka

Klampenborg 24 september. Danmarks sedan flera år tillbaka bästa amatörryttare Lea Olsen gjorde för tre veckor sedan comeback efter sittt barnafödande. Då blev det en målfotoförlust i sadeln på Smartinblack. I sin fjärde ritt red hon nu Smartinblack till seger i en kniv-skarp uppgörelse där det skilde nos-hals-hals mellan de fyra första i mål. Tvåa blev Rikke Bay Torp på Validus och trea kom Linda De Bie Feldmann på Reel Quest.

Övrevoll 23 september. Silja Stören på Wide Rangingtog omgående hand om täten och hade flera längders ledning på bortre långsidan. Vid ingången till upploppet bröt Malvado (Ina Veronika Toverud) som då låg tvåa ut flera spår och generade ett par medtävlare. Nora Hagelund Holm på Bellezza Scuro berördes inte av detta och kunde ostörd utmana ledaren. Upploppets andra del blev en duell som Bellezza Scuro vann med en halv längd. Malvado spurtade upp sig till en tredjeplats.

Det var första årssegern för Nora Hagelund Holm på hemmaplan. För två månader sedan vann hon en löpning i Fegentri World Cup of Nations på Parx Racing i USA.

 

Norsk ryttarinna bäst på svensk häst

Övrevoll 15 september. Amatörloppet vanns av svensk-tränade Borzakovski som för dagen reds av Frida Valle Skar. Det var hennes första seger. Tvåa, besegrad med en halv längd, kom Emilie Finckenhagen på Reckless

Strömsholm 24 september. Den extra tävlingsdagen med två steeplechaselöpningar bjöd på fin propagande för hindersporten. I Gyllene Hästen tog hemmahästen Moss Cloud en mycket populär seger. Ryttaren Niklas Lovén fyllde dessutom år dagen till ära. Ägaren Wille Quist (Qwintus-Quintus HB) hade amatörtränarlicens i flera år och tillhörde eldsjälarna i Strömsholmsgänget innan han blev rullstolsbunden. Tvåa, bara huvudet efter, kom Apocal (Kim Stern). Det blev dubbelt norskt i Sorrento Novis-steeplechase genom Lady Dylan (Christopher Roberts) och Well Fitted (Kevin Parkin). 

Tyskland. Galoppbanan i Mannheim var värd för tre Fegentrilöpningar i går, två på slätt och en steeplechase. Först ut var de manliga ryttarna på slätt och här tog Elliot Öhgren en hedrande femteplats på fältets minst spelade häst. Eric M Poretz från USA segrade med två längder före tysken Vinzenz Schiergen. Åtta hästar startade.

De kvinnliga ryttarnas löpning vanns av Sarah Schaffer från USA. Josephine Chini kom sexa och norskan Silja Stören kom sist i tiohästarsfältet. Ungerskan Hana Jurankova kom genom en femteplats upp i 177 poäng och delar nu ledningen med fransyskan Lara Le Geay. Josephine Chini har en ganska klar tredjeplats med 151 poäng och hotas närmast av Larissa Biess från Tyskland som har 127 poäng. Tre löpningar återstår att rida.

Fransmannen Gonzague Cottreau vann steeplechasen.
 
 

Jan Kökeritz har gått ur tiden

ARK-medlemmen Jan Kökeritz (74) har avlidit efter en längre tids sjukdom. I yngre dagar var han en hängiven amatörryttare och red sin första löpning på Ulriksdal som 16-åring år 1958. Han red sammanlagt ett 20-tal slätlöp-ningar. Han har under mer än 20 år gjort ett ovärderligt jobb som klubbens revisor och ekonomisk rådgivare i den mån det behövts.