Vem blir historisk vinnare på Bro Park

Bro Park 1 juni: Det första amatörloppet på nya huvud-stadsbanan Bro Park har samlat 13 startanmälda hästar. Loppet gäller Börjes Champion ARK Cup avd. 3. Dagen till ära får segerryttaren – förutom Börjes presentkort om 800 kr – även en litografi av Bengt Böckman. Vem blir den historiska segerryttaren?

Det kommer inte att ridas någon amatörlöpning på den stora premiärdagen den 19 juni och inte förrän den 19 juli blir det en vanlig amatörlöpning. Veckan dessförinnan den 12 juli ska det ridas två lopp för de kvinnliga ryttarna i Longines World Fegentri Championship. Sammanlagt har det skrivits ut 21 amatörlöpningar på Bro Park i år. 

 

 

På nya poster

Inför premiärdagen på Bro Park presenterar Svensk Galopp ommöbleringar i sin funktionärsstab på huvud-stadsbanan. Mikael Lundkvist ska kombinera sin nuvarande befattning som måldomare med att även vara tävlingsledare. Ny ordförande i den lokala galoppdom-stolen blir Björn Eklund (72), SG:s tidigare general-sekreterare. Han är för övrigt även ledamot av Svensk Galopps galoppöverdomstol. Dessa dubbla uppdrag får anses vara klart oförenliga med tanke på förtroendet för galoppsportens dömande organ. En anledning till att flera funktionärer lämnar sina befattningar uppges vara miss-nöje med arvodet och arbetsvillkoren.

 

Schweizisk seger i ryttarinneserien

Astrid Wullschleger vann söndagens lopp i HH Sheikha Fatima Bint Mubarak Ladies World Championship i Rom i går. Danskan Rikke Bay Torp kom sjua av tio. 

Övrevoll 26 maj: För ett par veckor sedan förutspåddes det i ARK Galopp Nytt nr 19 att första segern för Karolin Pettersson skulle komma inom kort. Och i torsdags var det inget snack om saken. Ensam i ledningen från start till mål ombord på norsktränade Most Wanted över 2400 m och seger med sex längder. Philip Scott Sönsteby på Nataniel ledde klungan större delen av loppet och höll till andraplatsen även om Sabine Langvad på Minas Titith kom allt närmare.

 

Över 500 gäster från 81 länder deltog i den sjunde upp-lagan av World Arabian Horse Racing Conference (WAHRC) som hölls i Rom i förra veckan. ARK:s repre-sentant Mimmi Jarl sammanfattar så här:

- Givande vecka och bra ordnat event. Mycket konferen-ser, många bra diskussioner och synpunkter. Deltog även i IFAHR:s årsmöte (int arabgaloppen). Har snappat upp idéer och mycket annat jag kan ta med mig och använda hemma. Den konferenssession som var mest intressant var ”Future of Arabian Racing” med bl.a. ägaren av galoppbanan Santa Anita Richard Lancaster och arrangören av eventen på Oscarsteatern i  Hollywood Ed Murphy. Lancastersade att istället för att konkurrera med fullblodsgaloppen ska man samarbeta med den.