Klampenborg 25 juni. HM Dronningens Aerespraemie är det mest prestigefyllda lopp en amatörryttare kan vinna i Danmark.  I år krävdes det en tidigare dansk Derbyvinnare i form av Davicii, uppfödd av Eva Isacsson/Horse Nature Sweden KB, för att vinna.

I sadeln Lea Olsen som vunnit detta lopp flera gånger tidigare. För Davicii var det första segern på 18 försök sedan Derbysegern 2014.

Två svenska ryttare kom närmast segraren, Jessica Wadst på Rocky och Nathalie Johnsson på favoriten Bergheim. 

 

 
 

Checkitoutcharlie föll på Strömsholm

Svensk Galopp har i efterhand ändrat i sportsystemet från begreppet ”förlorade ryttaren” till ”föll” för hästen Checkitout-charlie som gick omkull på Strömsholm och ryttaren föll av.

 

Team Norway bäst i Nationscupen

Övrevoll. Nio ryttare från fem nationer deltog i Fegentri World Cup of Nations i torsdags och det blev dubbelt norskt i topp, och dessutom på två skimlar.

Thea Hofossaeter, som är vice ordförande i den norska amatörryttarklubben NoARK, hade tätkänning mest hela vägen och vann med en halv längd före Nora Hagelund Holm på Aron´s Way. På tredje plats kom Erika Taylor från USA på Extreme North. Sverige deltar som bekant inte i serien.  

På torsdag kväll möts nio ryttarinnor från lika många nationer i Longines World Fegentri Championship. Elin Rödjare rider hästen Sunny Sunday som har tagit tre fjärdeplatser i år. 

 

 

 

14-årige Nuevo Leon vinner i Bremen

Tyskland. Strömsholmsbekantingen Nuevo Leon, vann Svenskt Champion Hurdle år 2011 och nu 14 år gammal, vann en steeplechase i Bremen över 4200 m den 18 juni. I sadeln satt tränarsonen Oliver Schnakenberg. Tvåa slagen med en längd kom Geladi (Cevin Chan).
 
 

Åter bra med publik på Strömsholm

Strömsholm 17 juni. För fjärde året i rad kom det riktigt bra med publik till Grand Nationaldagen på Strömsholm.

Årets officiella publiksiffra 3.930 ligger visserligen strax under 4.000-strecket som har överträffats de senaste två åren.

Av sammanställningen över publiktillströmningen de senaste sju åren, alltså sedan Svensk Galopp övertog arrangörsansvaret från ARK år 2011, framgår också hur väderberoende tävlingsdagen är. År 2012 var det regn och + 12 C, då kom det bara 1.407 besökare.

 

 

Bättre spel på söndagar än lördagar

Strömsholm 17 juni. Totomässigt är en lördag som tävlingsdag inte lika bra som en söndag.

De senaste tre åren har Grand Nationaldagen förlagts till en lördag och spelomsättningen har då varit klart sämre än tidigare år då det tävlats på söndagar.

I valet mellan vad som är att föredra torde onekligen en stor publik ha ett större värde för svensk galoppsport än den miljon kronor som spelet minskar.

För egen del kan jag inte minnas att jag hört så många lovord om tävlingsdagen och arrangemanget som i år, både aktiva och övriga besökare tycktes verkligen uppskatta årets Grand Nationaldag, trots det lilla regn som kom.                       

AV HE