Som vanligt när det är galopp i St. Moritz är ett av loppen s.k. Skikjöring med skidåkare efter de galopperande hästarna. Ett krux är att ”bromsen” inte tar förrän hästarna har sprungit kraften ur sig. Vid eventuell tjuvstart och avblåst löpning händer det att hästarna springer tre varv runt banan innan de blir stoppbara.

 

Schweiz. När nu alpina skid-VM i St. Moritz går mot sitt slut riktas uppmärksamheten mot söndagens galopp. Det har startanmälts fem hästar till de manliga ryttarnas Longines World Fegentri Championship. Elliot Öhgren rider 14-årige Cherifos som tagit sju segrar på 35 starter i Schweiz. Hans fyra medtävlare representerar Frankrike, USA, Spanien och Tjeckien.

Det har ridits isgalopp i St. Moritz ända sedan 1907. Om vädret tillåter är det normalt tre tävlingsdagar i februari. I söndags reds HH Sheikh Zayed Bin Sultan Al Nahyan Cup och där kom Sverigebekantingarna Athlete del Sol och Alibaba del Sol tvåa respektive trea. Ingen svensk häst deltog.

Nästa söndag ska ryttarinnorna tävla i HH Sheikha Fatima Bint Mubarak Ladies World Championship. Nio hästar har anmälts. Sverige har inte fått någon inbjudan initialt, möjligen kan det komma en sen inbjudan om något annat lands ryttare tackar nej. 

Elin Rödjare tävlar till Qatar

Qatar. Årets svenska kvinnliga Fegentriryttare Elin Rödjare gör en snabbresa till Doha i Qatar för rida en löpning i Longines World Fegentri Championship på torsdag den 23 februari. Norsk representant är Nora Hagelund Holm som skaffade sig internationell erfaren-het förra året när hon ingick i det framgångsrika norska laget i Fegentri World Cup of Nations. Danmark har återgått till att vara ”sleeping member” i år.
 

Årets häst vann ARK After Season Cup

1990 års segerrikaste häst i Sverige med inte mindre än 12 segrar Mohini vann ARK After Season Cup på Täby på dagen för 27 år sedan, den 18 februari 1990. I seger-sadeln satt Eva Lemon (Rosengren), som efter några år som amatör bytte status till lärling och senare jockey. Numera är hon hovslagare och fyller 50 år i mars.

Mohini tog alltså 12 segrar under ett och samma år och segern i ARK After Season Cup var hans fjärde årsseger. Efter ytterligare två segrar på slätt debuterade han på häck den 21 maj och vann direkt. Det blev ytterligare en häckseger och efter det fyra segrar i steeplechase på höstkanten. I sin 24:e årsstart avslutades säsongen i november med en tredjeplats i en tysk steeplechase. Mohini tränades år 1990 av Rolf Wuscha och reds så gott som alltid av Patrick Wahl.

Tränad av Lars Bäck fortsatte Mohini sin fantastiska hinderkarriär som kröntes med seger i Svenskt Grand National på Strömsholm 1994 och självfallet red Patrick Wahl. Totalt blev det 35 segrar, 21 på hinder och 14 på slätt, på sammanlagt 85 starter.

För att återknyta till ARK After Season Cup år 1990 kom Jenny Jonsson tvåa på Mr Hayes slagen efter strid med kort huvud. Trea, besegrad med ytterligare halvannan längd, kom Patrik Tillberg på Saluman. Honom ser man då och då träcka åt sin bror Julian McLaren på Bro Park. Som aktiv amatörryttare tog Patrik Tillberg 13 segrar, tolv på slätt och en på hinder. 

 
 

Reglementsändringar införs 1 april

Svensk Galopp har beslutat om flera reglementsändringar som ska börja gälla per den 1 april.

- Obligatorisk fystest varje år för amatörryttare och lärlingar som ska genomföras någon gång under perioden september-januari i samband med ryttarlicenskurs, träning för Fredrik Johansson eller annan liknande aktivitet som SG anordnar.

- Licenserna ska inte längre gälla kalenderår utan perioden den 1 mars-28 februari. Detta är av administrativa skäl för att SG:s sportavdelning ska slippa arbeta med licenser vid årsskiftet då annat arbete kan ha högre prioritet.

- Det införs generösare regler när det gäller ryttarbyte även i ett sent skede på själva tävlingsdagen.

- En regel gäller distanserade hästar. Häst som är slagen med mer än 20 längder (slätt) eller 30 längder (hinder) ska noteras som distanserad och anses inte ha fullföljt löpningen även om den kunde ha blivit pengaplacerad.

För närmare information se SG:s hemsida.