Nyblivna ARK-medlemmen Moa Ek vinner sin första seger när kung Bore gästade Bro Park

Moa Ek på Stonefield Flyer.Foto: Elina Björklund
 

Bro Park 31 januari. Snö, sol och 10-gradig kyla rådde på dagens tävlingar och vinterförhållandena föranledde en höjning av vikterna med 1 kg. 

Efter två strykningar kom sex hästar till start i amatörlöpningen över 1200 m. Elin Ahlin var snabbast i väg från start med Hootenanny men fick strax Moa Ek på Stonefield Flyer utvändigt om sig och sedan ledde Stonefield Flyer resten av loppet närmast följd av Hootenanny. I mål skilde det 3 l.

Tina Henriksson låg strax bakom ledar-hästarna med Super DJ och höll tredjeplatsen ända in i mål även om Kim Stern på Artful Rogue närmade sig betänkligt.

20-åriga Moa Ek red sin första löpning i slutet av november förra året och detta var hennes första seger på fem ritter. För 12-årige Stonefield Flyer var detta 16:e segern.

Dagens lopp skulle egentligen ha ridits förra söndagen men ställdes in pga otjänlig bana

Det är klart med Börjes

Det är nu klart med hästsportvaru-huset Börjes att det blir en ny upp-laga, den sjunde i ordningen, av den populära ryttarserien Börjes Champion ARK Cup.

Liksom tidigare år blir det 15 lopp som kommer att ridas omväxlande på Bro Park, Jägersro, Göteborg Galopp och Strömsholm.

Segrande ryttare i varje lopp får ett presentkort på Börjes och den ryttare som fått flest poäng i serien vinner ett resestipendium.

Ryttare med svensk licens ska vara medlem i ARK och ha betalat årets medlemsavgift för att få poäng.

Fullständiga bestämmelser kommer i samband med att propositionerna för årets huvudsäsong publiceras.  

 

Ny ARK-medlem: Moa Ek

 

Det är dags att betala

Medlemsavgiften

Medlemsavgiften är 300 kr

och betalas enklast in på ARK:s BankGiro 805-8851.

Glöm inte ange namn.

 

Ryttarlicenskurser

Svensk Galopp planerar att hålla två ryttarlicenskurser i vår.Kursen är obligatorisk för alla blivande amatör-ryttare och lärlingar.

På Bro Park: Den 17-18 april.

På Jägersro: Den 24-25 april.

För mer information se SG:s hemsida eller maila till cecilia.graberg@svenskgalopp.se

 

 

Italiensk amatörryttare förolyckad

Från Italien meddelas att amatör-ryttaren Pietro Brocca har avlidit på sjukhuset i Pisa till följd av de skador han ådrog sig vid ett fall i en löpning.

Pietro Brocca blev 22 år gammal. Han red sin första löpning 2017 och vann totalt elva segrar på 61 ritter.

 
 

Vem får priset som årets profil

inom svensk galopp?

 

Lördagen den 6 februari håller ATG och travet en gemensam digital hästgala där de bästa fyr- och tvåbenta inom travet 2020 ska hyllas. Galan kommer att sändas i TV 4 och TV 12 i samband med V75.

Förra året instiftades två nya hederspriser till personer inom ridsport och galopp.

För galoppens del heter det att ”ATG:s hederspris delas ut till en person som genom sina bestående insatser berikat svensk galoppsport och hästnäring.”

Förra året vanns priset av ryttaren Fredrik Janetzky.

 

 

Jessica Wadst tar timeout

Jessica Wadst med vandringspriset i Wendes Cup som hon vunnit två gånger. Foto: Nils Rosenkjaer.       
 

Nationella championryttaren på slätt 2017 och 2018 Jessica Wadst har inte förnyat sin ryttarlicens 2021.

Förutom att hon jobbar heltid hos tränaren Lennart Reuterskiöld jr på Jägersro driver hon ett utbildnings- och tävlingsstall med för närvarande nio ridhästar. Hon känner därför att tiden inte räcker till för att rida löp.

- Jag vill kunna göra det helhjärtat som jag gjorde de två första åren om det ska kännas riktigt kul, säger Jessica Wadst. Sporren för mig har alltid varit att sträva efter att bli champion. Nu räcker tiden helt enkelt inte till 
 
 

Nyheter i korthet:

-   Vid ARK:s styrelsemöte den 18 januari diskuterades bland annat spelinspektionens beslut att inte tillåta spel på minderåriga ryttare och den konsekvens detta kan få för rekryteringen av nya ryttare samt den översyn som görs av amatörryttarnas viktlättnad i anledning av att det planeras för ett gemensamt skandinaviskt tävlings-reglemente.

-  Det internationella amatörryttarförbundet Fegentris styrelse har beslutat att hålla ett digitalt årsmöte i mars. På grund av Coronapandemin hölls inget årsmöte alls förra året. Med nuvarande covid-19 situation kan det bli svårt att få igång Fegentris mästerskapsserier de närmaste månaderna men det finns en förhoppning om start vid halvårsskiftet.