Knappt hade den glädjande nyheten om Josefin Landgrens seger i Oman hunnit svalna förrän det kom besked om ny svensk seger i den Abu Dhabi-sponsrade ryttarinneserien HH Sheikha Fatima Bint Mubarak Ladies World Championship IFAHR. Nu genom Anna Pilroth på banan Sportingbet Park i Melbourne, Australien. Hon red loppets äldsta häst, det 15-åriga stoet Keisha.

Ryttarinnor från nio länder deltog i loppet. Anna Pilroth var en av två proffsryttare och den mest ruti-nerade och segerrika ryttaren av alla. Hon är nu, liksom Josefin Landgren, kvalificerad att rida i finalen i Abu Dhabi den 8 november. Vilken grej, två svenskor i finalen efter två ridna lopp!

Anna Pilroth, som blir 24 år i vår, tog 42 segrar som amatörryttare. Hon var norsk champion två gånger (2008, 2009) och svensk champion 2009. Hon var också klart segerrikast i Skandinavien år 2009 med 22 segrar på 138 ritter.

Nästa lopp i ryttarinneserien rids i Bahrain och därefter blir det isgalopp i S:t Moritz i Schweiz den 22 februari. Ryttarinnor som vill delta i serien och som tagit minst fem segrar och klarar ridvikten 58 kg kan fortfarande lämna intresseanmälan till

hans.engblom1@gmail.com     
* Rubrik på www.ifahr.net

 

Fegentris guldgossar

Det internationella amatörryttarförbundet Fegentri bildades 1955 och fyller alltså 60 år. Den nuvarande världscupen var från början ett rent Europeiskt Mästerskap och vanns de tre första åren av René H. Andretto från Schweiz. 13 ryttare har lyckats med bravaden att samma år vinna samtliga tre titlar – bäst på slätt, hinder och totalt. Engelsmannen Tim Thomson-Jones har dessutom gjort det två gånger. Ensam svensk i sällskapet är Henrik Engblom. Förra årets champion Maxime Denuault ingår också i gänget. Prisutdelning sker i samband med Fegentris årsmöte i Oslo den 7 februari. Maxime Denuault hade två ritter på Strömsholm i somras. Han kom femma i Fegentriloppet på Vivaldi och fyra i Champion Hurdle på Battleoftrafalgar.