Kim Stern vinner Lillis Cup

 Kim Stern vinner Lillis Cup med familjehästen Francese Fratellin. Lillasyster Anna Klasson äger/tränar och mamma Gunilla Stern har fött upp. Foto: Elina Björklund.

 

Bro Park 20 maj. Det blev blågul familjelycka då Kim Stern vann 15:e upplagan av loppet om vandrings-priset Lillis Cup med Francese Fratellin.

Förra året vann Daniel Mattsson två amatörlöpningar i sadeln på Francese Fratellin, då tränad av Göran Schillström som hyrde hästen av uppfödaren. I vintras övertog uppfödardottern och förra amatörryttaren Anna Klasson hästen som nu vann Lillis Cup riden av storebror Kim Stern. Det var hans sjätte seger på slätt och han har även sju segrar på hinder sedan debuten för tio år sedan. 

Tina Henriksson var snabbast i väg från start på Cry No More och fick efter ett tag Evelina Rönnlund på Lady Kheleyf utvändigt om sig. I svängen hade ledarduon flera längder ner till Francese Fratellin på tredjeplatsen. Ännu långt in på upploppet var positionerna oförändrade men när Kim Stern styrde ut Francese Fratellin spurtade ekipaget fram till en lätt seger med 3 längder närmast före bra avslutande favoriten High Max (Malva Blademo) som länge avvaktat mitt i niohästarsfältet. Cry No More höll till tredjeplatsen. Loppet reds över 1400 m.

 Kim Stern med Lillis Cup. Foto: Elina Björköund. 
 
 

Två segrar för Emilie Finckenhagen

Övrevoll 21 maj. Emilie Finckenhagen nöjde sig inte med att bara vinna dagens amatörlöpning, hon fortsatte sedan av bara farten att även vinna en löpning mot proffsryttarna.

Först red hon Eternal Flame till komfortabel seger över 1100 m efter smart spårval. Tvåa, besegrad med 5 längder, kom Ingrid Vik på Priceless.

Sedan vann hon med Fort efter ledning från start till mål över 2400 m. Här blev segermarginalen 6 längder till lärlingen Nora Hagelund Holm, tidigare framgångsrik amatör, på Prometheus.

 

Tysk hindersport med problem

 Johanna Hederström, nyinvald ledamot i ARK:s styrelse, tillhör en handfull svenska hinderryttare som vunnit en Seejagdrennen i Tyskland. Här i grön dress på Elegant Song i Bad Harzburg år 2016. Foto: Juana Rabenseifner.

 

För 30 år sedan reds det ungefär 200 hinderlöpningar per år i Tyskland, ungefär var tionde löpning var ett hinderlopp. De senaste åren har antalet hinderlopp minskat drastiskt.

I år har endast 11 hinderlopp skrivits ut och två av dem, som båda skulle ha ridits i Mannheim, har ställts in på grund coronaviruset. För en vecka sedan började det tävlas igen på tyska galoppbanor, liksom i Sverige utan publik.

Stefanie Ihlenburg/Anglo-German Racing som ingående följer den tyska hindersporten, och även den svenska, gör följande lägesbeskrivning till nyhetsbrevet:

- Jag kan tänka mig att det skrivs ut extralöpningar senare på säsongen, t.ex. i Mannheim eller Krefeld, men det kommer att bero på hur den allmänna situationen utvecklar sig eftersom tysk hindersport är så beroende av internationellt deltagande. Om det inte blir möjligt att bjuda in utländska ryttare är det ingen vits med att ens planera för några hinderlopp. Så för tillfället är det bara att vänta och se.

Enligt det tyska propphäftet, som finns publicerat på Svensk Galopps hemsida, finns det inte några hinderlopp utskrivna förrän under det veckolånga meetinget i Bad Harzburg i juli.

 

 

 

Den nya ARK-styrelsen

Efter styrelsens konstituerande styrelsemöte den 18 maj har styrelsen följande utseende:

Anna Öhgren, ordförande

Josephine Chini, vice ordförande

Hans Engblom, sekreterare och skattmästare

samt Annette Bengtsson, Caroline Engen, Johanna Hederström, Tina Henriksson och Kim Stern.

Kontaktuppgifter se www.amatorryttarklubben.se

 
 

Utrustningsfel bakom tappad stigbygel

Jägersro 15 maj. I fredagens amatörlöpning tappade Emma Markusson stigbygeln 800 m kvar på spelfavoriten Philiango som fullföljde till en fjärdeplats. Enligt protokollet från den lokala galoppdomstolen har Emma Markusson som förklaring uppgett att stigbygelfästet öppnades och bygelremmen gled av.