Äntligen Evelina Rönnlunds första seger

 Evelina Rönnlund efter sin första seger. Foto: Elina Björklund. 
 

Bro Park 28 oktober. Det var en mycket glad Evelina Rönnlund som äntligen vann sin första seger och dessutom red hon en häst som mest varit en icke-vinnare, Lady Kheleyf.

17-åriga Evelina Rönnlund är en i raden av flera ponny-galoppryttare som växlat över till stor häst de senaste åren.

Hon red sin första löpning i juli förra året och som bäst hade hon tidigare tagit fyra andraplatser. Detta var hennes 30:e ritt.

Loppet som reds över 1600 m blev tämligen odramatiskt. Efter den första startrusningen tog Evelina Rönnlund täten med Lady Kheleyf, en position som det sjuåriga stoet gillar mest. Närmast efter följde Malva Blademo med Ede´s Garrinchi. Och så förblev det ända in i mål. Trea kom Frida Lööv på Magnolia som tappade mark i svängen på grund av en störning men avslutade bra. Efter en strykning startade endast sex hästar.

Det var alltså Evelina Rönnlunds första seger och den kom i 30:e försöket. En ryttare som behövde fler ritter än så innan första segern var Ninni Westerlund. Hon började också rida löp som 16-åring och första segern kom i hennes 51:a ritt. Sedan rasslade det till och hon blev nationell champion 1998 och året därpå tvåa i Fegentri World Championship.

Sensmoral: ge inte upp hoppet om Du inte lyckas vinna redan i Dina första ritter.

 

Daniel Mattsson tar sin tredje årsseger

Segerceremoni för Daniel Mattsson på Divorce och till vänster tränare Nadja Bellander. Foto: Elina Björklund.
 

Bro Park 28 oktober. Till skillnad från Evelina Rönnlund som var ren efter sin frontresa var Daniel Mattsson desto mer nedskvätt av all kick-backs på den regnvåta dirttrackbanan. Han red sin egenägda Divorce i en Bronshandicap med 14 hästar i konkurrens med proffsryttare och vann med 2½ l. Det var parets tredje seger i år. Fjärdeplacerad i loppet blev Kim Stern på Artful Rogue. (Foto: Elina Björklund).

 

Dronning Lea blir proffstränare

Lea Olsen efter seger i Kronprinsens Husarregementes Memorial 2018 med Aithusa. Foto: Stefan Olsson. 
 

En era är förbi. 35-åriga Lea Olsen har   i 20 års tid varit Skandinaviens mest segerrika amatörryttare. Nu byter hon status och blir proffstränare.

Hon red sin första löpning som 15-åring år 2000 och har totalt 190 ryttarsegrar. Hon har varit nationell amatörryttarchampion i Danmark inte mindre än 14 gånger. 

Otaliga är hennes segrar i åtråvärda lopp som HM Dronningens Aerespraemie och det s.k. Champagnelöbet, båda på Klampen-borg. På Jägersro har hon vunnit Derbydagens Kronprinsens Husarregementes Memorial vid två tillfällen, med Secret Logan 2003 och Aithusa 2018. Hon vann ARK Champion Cup 2012.

Det är kanske ett föga överraskande steg som Lea Olsen nu tar. Hon är ju dotter till flerfaldige championtränaren Bent Olsen och själv har hon haft amatörtränarlicens sedan 2018. På tre säsonger har hon hittills sadlat ut 15 vinnare. Hon kommer att överta ett stall på Jydsk Vaeddelöbsbane i Århus som Marc Stott tidigare haft. För närvarande finns sex hästar på träningslistan och fler är på väg in.

 

        ARK:s Höstmöte den 9 november

På grund av Coronapandemin hålls klubbens Höstmöte som telefonmöte måndagen         den 9 november kl 19.00.

Kallelse med dagordning bifogas detta nyhetsbrev.

 
 

Nya ARK-medlemmar:

Hedda Nexbo och Emelie Hamngren

 

 

Nyheter i korthet:

-  Inte mindre än 13 hästar har startanmälts till den sent utskrivna häcklöpningen på Hoppegarten i Berlin som rids på söndag. 

 

 

Skånetränare ville stoppa vintergaloppen

I ett mail i första hand riktat till tränare och hästägare inför den kommande vintersäsongen på Bro Park (januari-februari 2021) formulerade Svensk Galopps Sportadministration sig så här:

”På Svensk Galopps höststämma i lördags bestämdes det att avrida lopp under vintern.”

Så är inte fallet. Det var vid Svensk Galopps extra fullmäktige-möte den 1 september 2019 som det beslutades om vinter-galopp på Bro Park.

Det som hände vid Höstmötet den 24 oktober var att det i en gemensam motion från Jessica Long (Södra Sveriges Galopp-tränarförening) och Björn Malmberg (Sveriges Amatörtränar-förening) föreslogs att det inte skulle ridas någon vintergalopp i januari-mars. I stället föreslogs att löpningsdagarna skulle läggas ut på huvudsäsongen eftersom det i år upplevts ha varit brist på tävlingstillfällen för breddsporten under huvud-säsongen. Motionen avslogs med bred majoritet av fullmäktige-mötet. Så det är fortfarande 2019 års beslut om vintergalopp som gäller.