Något överraskande vann 22-åriga skånskan Yasmine Nilsson fredagens HH Sheikha Fatima Bint Mubarak Ladies World Championship-lopp i Toulouse i Frankrike. Hon red femtehandsfavoriten Laft Nethar ägd av härskar-familjen Al Thani i Qatar. Tvåa blev franska Fegentri-ryttaren Lara Le Gaey som red favoriten. Tolv hästar startade. Detta var Yasmine Nilssons tolfte ryttarseger.

Det tål att upprepas: Svenska amatörryttarinnor är världs-ledande. Ifjol vann Josephine Chini Longines World Fegentri Championship och Nathalie Johnsson vann EM för amatörryttarinnor. I år har nu både Jhannah Stolt (vann i Oman i januari) och Yasmine Nilsson segrat i den Abu Dhabi-sponsrade ryttarinneserien och kvalificerat sig till final i november.

 

Två Fegentrilöpningar i helgen

På lördag rider de manliga Fegentriryttarna en löpning i Düsseldorf i Tyskland utan svenskt deltagande och på söndag ska Josephine Chini rida en löpning i Budapest i Ungern. Hon vann för övrigt den löpningen förra året.

 

Fullt startfält i Börjes Champion ARK Cup

Täby 27 april: Det har startanmälts 15 hästar i avd. 1 av Börjes Champion ARK Cup 2016. Ryttarserien omfattar 15 löpningar fördelade på landets olika banor och finalen rids på Bro Park den 4 december. Segerryttaren i avd. 1-14 får ett presentkort á 800 kr och i finalen delas det ut tre presentkort á 1.000 kr till segrande hästens ryttare, tränare och ägare. För att få poäng och kunna vinna rese-stipendiet på 15.000 kr krävs medlemskap i ARK.      

För mer info om bestämmelserna se www.amatorryttarklubben.se        

Svensk Galopp stoppar nya hinderbanor

Svensk Galopps styrelse har beslutat att tills vidare avbryta arbetet med att anlägga hinderbanor på Bro Park. Detta pga att den budget som legat till grund för beslutet om att anlägga separata hinderbanor kommer att över-skridas och det rejält. I stället för fem milj kr beräknas det nu kosta 14-15 milj kr. Pengar som inte finns i år. Men det är inte fråga om att lägga ned hindersporten.

 

Cecilia Persson vann på Klampenborg

Klampenborg 23 april: Premiärdagens amatörlöpning var öppen även för lärlingar men det var amatörer som dominerade, både till antalet och i resultatlistan. Segern gick till Cecilia Persson på 12-oddsaren Avonbear efter strid närmast före Lucas Olsen på Houdinithemagician och Martin Svaneborg på Frankthetank. Segerhästen tränas av Maria T Olsson i Kävlinge.

Cecilia Persson är en av många ryttare som skolats hos tränaren/ägaren/uppfödaren Tommy K ”Sacc” Nilsson i Dösjebro. Detta var hennes fjärde ryttarseger. Hon har för övrigt ännu inte segrat i Sverige, det är på Klampenborg och Övrevoll hon besökt vinnarcirkeln. Detta gäller även för de tre segrar hon tagit som tränare.

 

Äntligen champion efter 16 andraplatser

Det lyckades äntligen för 38-årige Richard Johnson att vinna det brittiska ryttarchampiontet på hinder efter inte mindre än 16 andraplatser till Sir Tony McCoy. I lördags i samband med säsongens finallöpningar på Sandown mottog han ett helt nytt vandringspris. Detta förra hade Tony McCoy fått för evigt.

Richard Johnson nådde 235 segrar, vilket är den femte högsta noteringen genom alla tider. Men det är en och samma ryttare som står för de fyra högsta noteringarna, Tony McCoy. Hans rekord är på 289 säsongssegrar.

 

Paul Nicholls tog tränarchampionatet

Inför hinderfinalen på Sandown Park ledde Paul Nicholls tränarligan med drygt 53.000 GBP före Willie Mullins, som sadlade ut ett par av dagens favoriter men som inte hade turen på sin sida. I stället kunde Paul Nicholls efter seger i en Listed-häcklöpning och en andraplats i Gold Cup Chase-Gr 3 säkra sitt tionde tränarchampionat. Dagens huvudlöpning Celebration Chase-Gr 1 vanns av Nico de Boinville på Sprinter Sacre.

 

Hinderhästar ute efter fjärde raka segern

Täby 27 april: Det är ändå något visst med hästar som kommer tillbaka år efter år och vinner samma löpning. På onsdag har Calvados chans att vinna häcklöpningen Swartlings Memorial för fjärde gången i rad och likaså kan norska gästen Monfalcone ta sin fjärde seger i steeplechasen Jockeyklubbens Stora Pris.