Reglementsändring för AQPS-hästar

 

Crin Au Vent äntligen klar för start. Foto: Kim Stern.

 

Det ville till en reglementsändring för att franskfödde Crin Au Vent, ägd och tränad av amatören Kim Stern, skulle bli inregistrerad i Sverige och därmed få starta.

Anledningen är att Crin Au Vent inte är ett renrasigt engelskt fullblod utan är en s.k. AQPS-häst. AQPS står för ”Autre Que Pur-Sang”, alltså icke renrasigt fullblod. Sådana hästar fick inte starta i Sverige enligt de tidigare bestämmelserna.

I Svensk Galopps Sportsystem står Crin Au Vent, som till i vart fall 5/8 är engelskt fullblod, registrerad som arabiskt fullblod, men det ska rättas till Annan hästras - AHR så fort som möjligt enligt Margareta Östgård på Svensk Galopp som tillägger att Crin Au Vent endast får starta i hinderlöpningar.

Vad är då en AQPS-häst? Kort sagt en ras, ursprungligen en korsning mellan engelskt fullblod och lättare franska körhästar, framavlad för att ge hållbara steeplechasehästar.

En av de mest kända AQPS-hästarna är Al Capone II som tog sju raka segrar i Gr 1-Prix de la Haye Jousselin på Auteuil 1993-1999. Hans helbror The Fellow fortsatte en framgångsrik karriär i Frankrike med att vinna King George VI Chase på Kempton Park och Cheltenham Gold Cup i Storbritannien.

Andra kända AQPS-hästar är Mon Meme, 2009 års vinnare av Grand National på Aintree, och Orphée des Blins som tre år i rad 2012-2014 vann Velka Pardubicka i Tjeckien. 

 
 
 

Kim Stern femma på Bremens finaldag

Tyskland. I dag tävlades det på galoppbanan i Bremen för allra sista gången. Banan anlades år 1907.

Den utskrivna steeplechaselöpningen ändrades till ett bumper race utan hinder.

- Ja tyvärr. Ingen vet riktigt varför eftersom hinderbanan var i mycket bättre skick än slätbanan, kommenterade Kim Stern som blev femma på Crin Au Vent. Åtta hästar startade.

Loppet vanns av storfavoriten Interior Minister tränad av Christian von der Recke och riden av Sonja Daroszewski

 

Falconettei favorit i årets Grand National

Falconettei (Cevin Chan) vinner Svenskt Champion Hurdle på Strömsholm 2016. Foto: Stefan Olsson.

 

Strömsholm 16 juni. Med elva veckor kvar till årets Grand National-meeting på Strömsholm heter förhandsfavoriten i det 48. Svenskt Grand National Falconettei.

Nu 9-årige Falconettei vann Svenskt Champion Hurdle för två år sedan tränad av Pavel Vovcenko och riden av Cevin Chan.

Förra året testades han på steeplechase och förutom en seger i Bremen hade han svårt att få till det.

Men i söndags årsdebuterade han med en överlägsen seger i en steeplechaselöpning över korta 3200 m i Mannheim. Hans nästa start blir förmodligen den 29 april i Badenia Jagdrennen (Listed) över 4200 m på samma bana.

Tränare Pavel Vovcenko vann båda huvudlöpningarna på Strömsholm år 2016. Först vann Falconettei och sedan vann Kazzio, också han riden av Cevin Chan, Grand National. Nu har Cevin Chan lagt stövlarna på hyllan och ny pilot på Falconettei är Lukas Sloup som red Ländler till GN-seger år 2015.

Det anmäls till Grand National den 7 maj med möjlighet till efteranmälan senast den 27 maj och startanmälan sker den 8 juni.

Falconettei vinner i Mannheim den 25 mars, se här.