Lindrigt straff för Iago Serry.
Svensk Galopp har genom tjänstemännen Helena Gärtner och Nicholas Cordrey dömt lärlingen Iago Serry till 20.000 kr i böter för att han med- vetet lämnat felaktiga uppgifter om hur många segrar han har vunnit i sitt hemland Brasilien. I sin licensansökan till Svensk Galopp uppgav han att han tagit en seger på 16 ritter. Iago Serry kunde därmed utnyttja full viktlättnad på 4 kg i sina ritter t.o.m. den 10:e segern. Det har senare visat sig att han hade ridit 16 vinnare i Brasilien. Det är för sin underlåtenhet att lämna korrekta uppgifter som SG nu bestraffat honom.

Iago Serry (t. höger)) på viktgynnade Who ́s the Tomato vinner med nos före Half Tiger-N. Stott. Foto: Stefan O.

Påföljden kan givetvis diskuteras. Genom sitt förfarande har Iago Serry inte bara tillfogat svensk galoppsport negativ uppmärksamhet, han har också högst påtagligt medverkat till att löpnings- resultat blivit annorlunda än de hade kunnat bli om hästarna hade ridits med korrekt vikt. Vid två av segertillfällena har han vunnit med nos. Rent mate- matiskt borde alltså de andraplacerade hästarna ha vunnit dessa löpningar. Det är inte troligt att någon hästägare kommer att ställa skadeståndskrav på Iago Serry. Enligt reglementet är böter, högst 50.000 kr, det enda påföljdsalternativet för den som lämnar osann uppgift i ett fall som detta. Nog hade det varit både lämpligare och mera kännbart med licensindragning under en längre tid, t.ex. under sex månaders tävlingssäsong. Ett bötesstraff på 20.000 kr är lindrigt sett i relation till de ekonomiska skador Iago Serry tillfogat flera hästägare genom sitt medvetna fusk. /HE

Kurs på British Racing School

ARK:s styrelse beslutade i torsdags att till nästa år, i mars-april, skicka fem-sex medlemmar till British Racing School i Newmarket. Så fort datum är klart kommer det att ges tillfälle att anmäla sitt intresse.

Fegentri-möte i Paris
Styrelsen för Fegentri samman- träder i Paris måndagen den 16 december. På dagordningen står bland annat utvärdering av det gångna årets världscuper och planering inför 2014. Styrelsen väljs numera på tre år och vid nästa årsmöte i mars i Oman är det dags för val av ny styrelse.

20 nya ARK-medlemmar
Klubben har fått 20 nya medlemmar i år. De två senaste är Elin Rödjare och Stefan Rödjare.

En femteplats i Cagnes-sur-Mer
Dennis Persson startade två av sina hinderhästar i Cagnes-sur-Mer på den franska Medelhavskusten i fredags. Nyimporterade irländaren Prince Chaparral blev godkänd femma. Treårige häckdebutanten Glendalough var länge med i loppet men tröttnade och reds lugnt i mål som jumbo. Bägge hästarna reds av Niklas Lovén. På onsdag sadlar Dennis Persson ut två hästar i en fyraårshäcklöpning över 3400 m. Det är nyimporten Hefner, som i England tagit fyra segrar på slätt och en seger på häck (reds då av A.P. McCoy), och hinderdebutanten Sir Thor som ska ridas av Christopher Roberts. 14 hästar har startanmälts.

Liknande inlägg

Kommentera

Publiceras ej