Bro Park 25 maj. 19-åriga Emma Schillström är ytter-ligare en i raden av tonåriga amatörryttare som tar för sig.I dag vann hon Börjes Champion ARK Cup avd. 4 på familjehästen Yamato.

Som 15-16 åring red Emma Schillström elva löpningar med fyra andraplatser som bästa resultat. I år har hon gjort comeback och på tre ritter har det blivit två segrar.

Efter två strykningar kom elva ekipage till start. Yamato var mycket startsnabb men Emma Schillström lät Gro Hylén på Diamond överta ledningen tämligen omgående. När ledaren vek ner sig blev det i stället en upploppsduell mellan Yamato och favoriten Sibenik (Hannah Persson). I mål skilde det ¾ längd till Yamatos fördel. Trea slagen med ytterligare fyra längder kom Josephine Kelly på Chipoftheoldblock. 

Poängställningen i Börjes Champion ARK Cup 2017  
1.  Jessica Wadst 24 p
2.  Sofia Presits 17 p
3.  Melissa Juneskans 16 p
4+ Tobias Olofsson 15 p
4+ Emma Schillström                        15 p
 
 
 

Inte lätt att förutse utfallet

Går det att se ett mönster för hur en tävlingsdag ska se ut med galoppsport på hög nivå, hög spelomsättning och ett stort antal besökare?

Svaret torde bli nej. Ta tisdagens Prammsdag på Jägersro Galopp som ett exempel. Prammsdagen är en av de tävlings-dagar som näst efter Derbydagen marknadsförs hårdast. År efter år är sporten på högsta skandinavisk nivå och ofta kommer det gästhästar från andra länder som Storbritannien, Tyskland, Nederländerna och Belgien. Bara en sådan sak som att brittiske championjockeyn 2015 Silvestro De Sousa skulle rida i tisdags borde ha lockat några extra besökare.

Sett till antalet besökare var årets publiksiffra 1306 personer den näst högsta den senaste tioårsperioden. För år 2012 redo-visas 1570 personer. Regn och en temperatur på nio grader bidrog säkert till att endast 937 personer kom till Prammsdagen år 2014. Svensk Galopp har dessvärre inte redovisat publiken för år 2010 och 2011. Det händer för övrigt fortfarande alltför ofta att publiksiffran inte redovisas officiellt.

Men ärligt talat: är en publiksiffra på 1200-1500 personer något att yvas över? Är svensk galoppsport inte värd en större publik på en storloppsdag? Det kan tänkas att publiken blivit talrikare i tisdags om Sir Alex Ferguson hade kommit som planerat. Det kanske hade dragit några fotbollssupportrar.

Årets spelomsättning är låg sett i ett tioårsperspektiv, den näst lägsta faktiskt. Det ska då klarläggas att det reds tio löpningar, tidigare år har det ridits elva löpningar. Med en elfte löpning hade spelet kanske nått 6,7 miljoner kronor. Det är ändå i stor-leksordningen 30 % mindre än år 2008 då det spelades för 9,5 miljoner kronor. Och notera att år 2014 då publiksiffran var låg så spelades det för nästan 8,2 miljoner kronor.

Det är svårt att se ett mönster. Det tycks dyka upp nya para-metrar hela tiden, ofta oförutsebara. Det sätt på vilket löp-ningarna sänds i TV, live eller i efterhand, är säkert en.  

Av HE                

 

 

Liknande inlägg

Kommentera

Publiceras ej