Söndagen den 18 februari rids en löpning i HH Sheikha Fatima Bint Mubarak Ladies World Championship på isen i St Moritz i Schweiz. Loppet är förbehållet kvinnliga jockeys så ARK har inte fått någon inbjudan. Däremot får en svensk jockey resa.

Förra söndagen reds det en löpning där för arabiska fullblod. Det slutade med dubbelseger för nederländska tränaren Karin van den Bos med Dynamites och Athlete del Sol, hästar som förhoppningsvis kommer till Nationaldagsgaloppen på Gärdet.

 

Två svenska ryttarinnor inbjudna till Qatar

- Tina Henriksson och Josephine Chini

Årets första löpning i Longines World Fegentri Champion-ship Ladies rids i Qatar den 23 februari.

Arrangörerna siktar på ett stort startfält med 12-16 hästar och har därför även bjudit in ryttarinnor som inte är nominerade med förtur för ryttare som tidigare haft Fegentriframgångar.

För svenskt vidkommande innebär detta att tidigare Fegentri-mästare som Josephine Chini (2015) och Tina Henriksson (2010-2011) har anmälts. Dessvärre kan däremot inte årets nominerade ryttarinna Jessica Vadst delta pga sviterna av sjukdom. Hon tvingas även avstå från att delta i Fegentriloppet i Pisa den 4 mars. 

 

 
Nyhetsbrevet berättade i förra numret om brasilianaren Jorge Ricardo som tog sin ryttarseger nummer 12.844 den 5 januari. Två dagar senare tog han en dubbelseger i sadeln på Hope Glory och Gold Attraction på banan San Isidro utanför Buenos Aires. Det nya världsrekordet lyder nu på 12.846 segrar och än är karriären inte över för 56-årige Jorge Ricardo. Det lär bli fler segrar
 
 
 

Vem vann årets första amatörlopp 2003?

Årets första amatörlöpning på Täby Galopp för 15 år sedan reds den 5 januari. Dirttrackbanan var tung och det var –15 grader.

Efter två strykningar kom nio hästar till start över 1600 m. Det blev en säker seger med en längd för Maria Richert på Åkesson, tränad och delägd av ARK-medlemmen Anki Svedberg-Karlsson.

Maria Richert red runt 100 löpningar åren 2000-2006 och tog nio segrar, sju på slätt och två på hinder. Hon var ryttarinnechampion på slätt år 2003.

Hon har gått till historien som den ryttare som vann den allra första häcklöpningen på Göteborg Galopp den 15 september 2002, fast loppet reds utan hinder på släta banan. Hon red hästen Flo-Jo och besegrade närmast John Twomey på Daniello och Josephine Kelly på Karsk.

Maria Richert hade tidigt starka kopplingar till Irland och när hon besökte Sverige för något år sedan höll hon på att bygga upp en träningsrörelse där men enligt irishracing.com har hon inte haft någon starthäst sedan mars förra året.

I amatörernas premiärlöpning 2003 på Täby kom kända namn som Henrik Engblom på andra plats med Rameses och trea var Maria Sandh med Sharon Rose. Sist kom Lisa Bivemark, numera framgångsrik jockey i Australien.

 

 

Hinderbanorna på Bro Park lär dröja

Vid Svensk Galopps extra fullmäktigemöte i Malmö den 3 februari presenterade ekonomichefen Charlotte Welin de investeringar som SG:s styrelse har budgeterat för i år.

En miljon kronor har budgeterats för hinderbanorna på Bro Park och detta ska täcka kostnaderna för det projekterings-arbete som pågår just nu med bl.a. jordprovstagning.

Tidigast i juni kan ett besked förväntas om hur det blir med det fortsatta arbetet med anläggandet av hinderbanorna.

Mycket talar alltså för att årets hindersäsong kommer att gå på kryckor i  minst lika stor omfattning som 2017.

En steeplechaselöpning är planerad att ridas på Blommeröd den 7 april, Jockeyklubbens Stora Pris. Sedan blir det för-hoppningsvis, det är inte klart än, en tävlingsdag på Ströms-holm den 12 maj med en steeplechase- och tre häcklöp-ningar. Det är allt i hinderväg som det skrivits ut proposi-tioner för i Sverige innan Grand National-dagen på Ströms-holm den 16 juni.

Till följd av de dräneringsarbeten som ska göras på Göte-borg Galopp blir det årspremiär där tidigast den 17 juni, dagen efter GN-dagen på Strömsholm. 

På Övrevoll har det skrivits ut en häcklöpning för de bättre hästarna den 31 maj, Omoto Sando Hekkelöp med 105.000 kr i prissumma.

 

 
 
 
 
 

Liknande inlägg

Kommentera

Publiceras ej