Italien. 10-årige Kazzio, vinnare av Grand National på Ströms-holm 2016 och en av Tysklands bästa steeplechasehästar, gjorde i dag comeback efter skada i en Gr 1-häcklöpning i Pisa, Italiens Champion Hurdle. Han var aldrig riktigt med i loppet och avstannades mot slutet. Kazzio reds av Lukas Sloup, också han känd från Strömsholm. Loppet vanns av Vodka Wells riden av britten Tom Garner. Se loppet här:

 
 
 

Josephine Chini rider i Qatar på fredag

Det blev inte förväntat antal startanmälda hästar till Fegentri-loppet i Qatar på fredag och i stället för en löpning verkar det bli två. Utöver de nominerade ryttarna får Josephine Chini rida, men inte Tina Henriksson.

 

Nederländsk favoritseger i St Moritz

Schweiz. Det blev favoritseger i dagens Sheikha Fatima-lopp i St. Moritz genom Dynamites riden av tyskan Rebecca Danz och tränad av Karin van den Bos. Svenska hästen Toutatix kom trea och fyra var Fabienne De Geer på hästen Nil Ashal. Sju hästar startade. 

 

Galoppen i siffror

Galoppsporten i Sverige har fått känna av en rejäl minskning av antalet startande hästar och totalt antal ridna lopp de senaste åren.

År 2012 var antalet ridna löpningar 694 och förra året hade det sjunkit till 575 (- 17 %). Det stora tappet beror till stor del på förra årets inställda tävlingsdagar på Bro Park och Göteborg Galopp som innebar att ungefär 50 utskrivna löpningar inte kunde ridas.

Antalet startande hästar har under samma period minskat från 1 410 till 1 130 (- 20 %). Den nedgången har mindre samband med de inställda tävlingsdagarna att göra. Den frågan gäller bara hur många nya hästar, som inte startat tidigare, hade startat om löpningarna ridits, uppskattningsvis 10 eller kanske 20 hästar. Minskningen av antalet startande hästar bottnar i annat.

Trots nedgången i antalet startande hästar och ridna löpningar har Svensk Galopp inte gjort någon genom-gripande revidering av storloppsprogrammet i syfte att minska antalet storlopp. Det innebär att andelen stor-lopp blivit allt större och att övriga hästar oavsett ålder och klasstillhörighet har färre löpningar att starta i.

Sett till utdelade prispengar inkl bonus ligger dessa på samma nivå 2017 som året innan, 80 353 tkr jämfört med 80 738 tkr, trots att det ridits 54 löpningar färre.  

Det reds 132 slätlöpningar på gräs förra året, varav 77 på Bro Park. Det är långt från den högtflygande vision om 200 gräslöpningar på Bro Park som Svensk Galopps dåvarande styrelse talade om inför byggandet av banan. Det var en bidragande anledning till att gräsbanan skulle placeras utvändigt om dirttrackbanan.                      
Av HE                    

Utvecklingen antal startande hästar och ridna löpningar

Källa: Svensk Galopps hemsida, Galoppsporten i siffror.

Liknande inlägg

Kommentera

Publiceras ej