2017 års Fegentrichampions

Fegentrichampions Thomas Guineheux och Sara Vermeersch flankerade av från vänster Fegentris generalsekreterare Agnes Sibers, ordförande Elie Hennau, förra ordföranden Nathalie Bélinguier och Juan-Carlos Capelli, marknadschef Longines.

 

Halvsvensk Fegentrichampion

 

Trefaldige Fegentrichampion (1983, 1991, 1992) Filippo Grasso-Caprioli vann aldrig någon Fegentrilöpning i Sverige. Hans bästa placering var i stället en andraplats i Svenskt Grand National 1986 på Czempion och fullbordade därmed en tränardubbel för Terje Dahl vars Witebsk (Tony Frick) vann.

Filippo Grasso-Caprioli talar fortfarande en del svenska, hans mor var nämligen svenska. På bilden tillsammans  med ARK:s vice ordförande Anna Öhgren under vinprovningen på världskända Sassicaia Vineyard. Foto: HE. 

 

 

Här är de manliga Fegentriryttarna det främst handlar om i år. Från vänster Elliot Öhgren, Gonzalo Pineda Carmena, Mark Galligan, Kevin Braye, Milán Kovács och Alberto Berton. 

 

 

Det spelas mest i hinderlöpningar

Enligt det brittiska spelbolaget Coral spelas det mer på hästar i hinderlöpningar än i slätlöpningar.

Spelbolaget Coral har presenterat en lista över de 40 löpningar det spelades mest i förra året i Storbritannien. Sett till topptiolistan återfinns det åtta hinderlöpningar där.

Mest spel var det i Grand National på Aintree och god tvåa var Cheltenham Gold Cup. Anmärkningsvärt är att alla sju löpningarna på Cheltenhams Gold Cup-dag finns bland de 25 högst placerade löpningarna.

På topptiolistan återfinns bara två slätlöpningar, Epsom Derby (3) och Coral-Eclipse på Sandown (6).

[Källa: Owner & Breeder inc Pacemaker, February 2018]

 

Fegentris världscup behöver en nystart

Alltsedan det internationella amatörryttarförbundet Fegentri bildades år 1955 har regelsystemet för världscupen ändrats flera gånger.

Nu verkar tiden vara inne för ett nytt koncept. Vid Fegentris årsmöte i Pisa i lördags presenterade federationens ordförande Elie Hennau riktlinjer för ett nytt upplägg.

Bakom detta ligger dels ett önskemål om att kunna presentera riktigt kvalitativa Fegentrilöpningar på banor som Baden-Baden och Longchamp, dels att skapa ett större intresse att vilja delta i mästerskapsserien motsvarande dagens bland annat genom att World Cup of Nations får ett större genomslag.

Förslaget om ett Grand Slam Championship för de allra bästa ryttarna bemöttes med frågor från årsmötesdeltagarna. Helt klart kommer endast en handfull nationer att kunna delta då det i flera länder inte finns amatörryttare med 25 segrar eller hur kravet blir. Årsmötet röstade för förslaget och Fegentris styrelse har nu att formalisera ett nytt regelverk till nästa år.

Nästa årsmöte ska hållas i St. Moritz den 9 februari 2019

 
 

Liknande inlägg

Kommentera

Publiceras ej