Jägersro 10 april. Lilla Torg katapultstartade och ryckte omgående åt sig en klar ledning i Börjes Champion ARK Cup avd. 2. Längs upploppet kunde ridande Louise Arnshed lugnt defilera hem löpet med sju längder.

Nu 28-åriga Louise Arnshed red sin första löpning 2011 men det var först ifjol som det blev mer kontinuitet i löpningsridandet. Hennes årsfacit blev tre segrar på 16 ritter. Nu kom fjärde fullträffen i första årsstarten. Hon rider ut hos Vanja Sandrup till vardags. 

Tvåa blev Karolin Pettersson som hade litet problem med Velldone i nedstartsgaloppen och föll av men landade på fötterna.  

Kim Stern förvaltade sin ritt på Augustinian till en tredjeplats. Tio hästar startade i loppet som gick över 1200 m. 

 
 

Ny ARK-medlem: Jessica Olsson

 

Alina Öhgren är inbjuden till Marocko

Det rids två löpningar i HH Sheikha Fatima Bint Mubarak Ladies World Championship i slutet av april. 

Sverige har fått en inbjudan till loppet i Marakesch i Marocko den 21 april och svensk ryttare blir Alina Öhgren. Sverige har däremot inte bjudits in till loppet i Toulouse i Frankrike den 23 april. Danmark har fått inbjudningar till båda loppen och Norge endast till loppet i Toulouse.

 

 

På lördag håller Svensk Galopp sitt årsmöte på Aronsborg i Bålsta. En av huvudfrågorna blir vintergaloppens framtid, eller som det numera heter åretruntgalopp.

Svensk Galopps styrelse har lagt fram två förslag som i korthet ser ut så här, och de är inte kompromissbara.

Alt 1. Tävlingsbanan på Bro Park hålls stängd mitten december – första veckan i april (om vädret tillåter öppnas banan tidigare).

Alt 2. Tävlingsbanan Bro Park är öppen och bearbetas hela vintern med tävlingar. Den ökade driftkostnaden bekostas till 80 % av SG och till 20 % genom förhöjda banavgifter på Bro Park. 

Inför flytten av huvudstadsbananfrån Täby Galopp till Bro Park togs det nu gällande beslutet om vintergalopp vid Svensk Galopps årsmöte den 23 maj 2015.

Som beslutsunderlag fanns utredningen ”Vintergaloppen i framtiden” som hade gjorts av representanter för Svensk Galopp och de tre galoppsällskapen. 

Arbetsgruppen hade gått igenom konsekvenserna, för- och nackdelar, med att bibehålla vintergaloppen. Slutsatsen var att en nedläggning av vintergaloppen skulle medföra en ekonomisk besparing och att prispengarna i stället skulle kunna höjas. 

Men flera andra faktorertalade starkt för ett bibehållande av vintergaloppen och det blev SG-styrelsens förslag när saken lades fram. Årsstämman biföll styrelsens förslag. 

Läget i dag är att det inte har avhållits någon vintergalopp de två senaste vintrarna. Styrelsen har i ett nytt dokument ensidigt pekat på de ekonomiska konsekvenserna vid ett bibehållande av vintergaloppen på Bro Park men i övrigt inte berört några andra aspekter. Saker som inte behandlas är t.ex. tränarnas, ryttarnas och hästägarnas situation, kontinuitet i spel på galopp och utnyttjandet av anläggningen, Det beslutsunderlag som styrelsen har lagt fram inför årsmötet på lördag är alltså inte alls lika balanserat och avvägt denna gång.                             

Av HE

 

Liknande inlägg

Kommentera

Publiceras ej