Målfotoseger för Maria Heinrichs

Maria Heinrichs på väg in i vinnarcirkeln på Meandro och med tränaren Ylva Brandt vid ledtygeln. Foto: Elina Björklund.

Bro Park 16 augusti. Det krävdes studium av målfotot innan vinnaren av fredagens amatörlöpning kunde utropas. Det blev Maria Heinrichs på Meandro som vann med nos.

Meandro kom tidigt till ledning med Different Journey (Daniel Mattsson) ett par placeringar ner i fältet. 200 m kvar kom Different Journey upp invändigt om Meandro och så följde en duell sida vid sida mot mål. Hunter Jack (Sanna Palmlöf) bra trea efter startförlust och är snart mogen för seger.

 

Vem vann för 50 år sedan?

Jägersro 17 augusti 1969. Bana lätt. Vackert, + 22.

Öresundlöpningen för amatörryttarna vanns av danskan Elin Isacsson på hästen Happy. Elin och hennes syster Bente var döttrar till tränaren Frank Isacsson på Klampen-borg och båda var mycket framgångsrika amatörryttare.

Vid ett tillfälle då det var brist på jockeys till följd av tävlings-dagskollission begärde tränaren Stig Gademan dispens så att Elin Isacsson skulle få rida i proffslopp på Åby Galopp men fick nej på sin begäran.

Tvåa i Kriteriedagens amatörlöpning var Alf Dorselius (då Jönsson) med Cool Shadow. Femma kom numera Tysklands-bosatte agenten Börje Olsson och oplacerade var bland andra Lennart Jarvén och Kjell ”Lillis” Olsson

Samma dag reds Spencer Cup, som var en av dåtidens största steeplechaselöpningar. Här segrade Benjamin riden av Lars Swärd som var årets champion på hinder med sex segrar. Bäst på slätt var Fredrik Swartling med 14 segrar.

 

Mina Haug försvarar sin ledning

Övrevoll 15 augusti. När Willa Synöve M. Schou genom sin seger senast utmanade Mina Haug i kampen om årets championat slog Mina Haug till direkt med en ny seger.

Mina Haug på innerspårets 11-oddsare Costasera, som var näst minst spelad i åttahästarsfältet, delade ledningen från start med Otama Mareld (Emelie Gustafsson) men krafterna tröt mot slutet för den senare. I stället arbetade Otama Obama (Willa Synöve M. Schou) upp sig till andraplatsen slagen med tre längder av Costasera, Trea kom Ida Widman på Persian Wave som bar den markerade toppvikten 81 kg.
 

På söndag rids det 23:e Ormus Memorial

Omoto Sando är sjufaldig vinnare av Ormus Memorial. Här med Henrik Engblom i sadeln och tränare Are Hyldmo efter seger år 2016 på Göteborg Galopp. Foto: Stefan Olsson.

Göteborg 18 augusti. Häcklöpningen Ormus Memorial (från början Ormushäcklöpning) reds första gången år 1996 och reds på Täby Galopp t.o.m. år 2015.

Löpningen är namngiven efter franskfödde Ormus som tog 29 segrar, 15 hinder och 14 slätt, ägd av Lars Swärd och mesta-dels även tränad och riden av honom. Flera av segrarna togs i Tyskland där han bland annat vann Tysklands största häcklopp Preis des Murgtals i Baden-Baden tre gånger.

Ormus bedrift med tre segrar i Preis des Murgtals upprepades sedan av svenskfödde Berthram. Även Stall Kolgrännas Berthram, som tränades av Birgitta Paulsson, har en häck-löpning uppkallad efter sig på Göteborg Galopp.

Loppets gigant är Omoto Sando som vunnit Ormus Memorial inte mindre än sju gånger, sex gånger med Henrik Engblom i sadeln och en gång med Jan-Erik Neuroth. Henrik Engblom vann även loppet med Mr Metallica år 2017 då loppet flyttades till Övrevoll på grund av att Göteborg Galopp ställde in ett par tävlingsdagar på hösten.

Av övriga ryttare på söndag har Niklas Lovén vunnit loppet två gånger med Master Caster och en tredje gång med Noble Lad. Christopher Roberts har vunnit med Symphonias Maximus och Battleoftrafalgar.

Loppet reds inte ifjol till följd av att tävlingsdagen ställdes in.
 

Jubileumsmingel på Bro Park

Amatörryttarklubben fyller 75 år och firar detta med ARK Jubileumslöpning på Bro Park torsdagen den 29 augusti. Det blir även mingel för klubbens medlemmar i Jockey-klubbsrummet kl. 17.00 – 18.15.

Anmäl gärna att Du kommer till ohgren.anna@gmail.com eller 070-820 57 86 senast den 22 augusti. Välkommen.
 

Färre tävlingsdagar i Storbritannien

Storbritannien. Nästa år planeras det för 1.491 tävlingsdagar jämfört med 1.511 i år. Det blir 902 dagar med slätlöpningar (2019: 915) och 589 tävlingsdagar med hinder (2019: 596). Det är första gången sedan 2012 som antalet dagar minskar. Som jämförelse kan nämnas att Sverige har 71 hela tävlingsdagar.

Liknande inlägg

Kommentera

Publiceras ej