Sofia Presits om Fegentri och Martinique

Sofia Presits, Sveriges ordinarie representant i årets Longines Fegentri World Championship, har haft en motig inledning i mästerskapsserien.

Sofia Presits har nu deltagit i löpningar på tre platser - Oman, Martinique och Magdeburg - utan att hamna på pallplats. Senast i Magdeburg red hon startfältets lägst viktade häst och var minst spelad på toton.

Men Fegentri är inte bara att rida löp, det är så mycket mer. Här berättar Sofia Presits om resan till Martinique i Västindien tillsammans med åtta ryttarinnor från lika många länder.
- Förutom att rida lopp på en fin bana så åkte vi ut en heldag med en båt där vi fick se fantastiska stränder med helt klart vatten. Vi bodde precis vid havet där vi hade en egen brygga, så när vi ville kunde vi gå ner och bada. Vi åkte även till fyra andra stränder där vi bland annat simmade med stora sköld- paddor och fina fiskar. På ett ställe fanns det stora sjöstjärnor.
- Vi fick testa massor med god mat från Martinique. Alexis (Teisseire, franska amatörryttarklubbens generalsekreterare, red anm) hade verkligen arrangerat en jättebra resa!

- Fegentrimästerskapet skapar många vänskapsrelationer och man får lära känna många olika människor från olika kulturer. Man får lära sig rida mycket olika hästar på olika banor där man inte riktigt vet hur allting går till med t.ex. startboxar, sadling, utvägning och invägning. Det är väldigt spännande att få se hur de gör i andra länder. Något som var annorlunda i Martinique var att man fick sadla hästen själv innan loppet.

 
 

Willa Synöve M. Schou tvåa i Fegentri

Norska Fegentriryttaren Willa Synöve M. Schou har tagit två andraplatser på tre ritter och ligger på andra plats i rankingen i Longines Fegentri World Championship. Hon har 16 poäng mot 24 poäng för ledande Tereza Grbavcicova från Tjeckien.

På delad tredje plats återfinns fransyskan Mathilde Bourillon och brittiskan Antonia Peck, båda med 13 poäng. 17 nominerade ryttarinnor har deltagit och Sofia Presits ligger på tionde plats med fyra poäng.

 

 
 

Niklas Lovén vinner Crystal CupPolen. 

Niklas Lovén tog på söndagen en av sitt livs största ryttarsegrar då han vann Crystal Cup, en Cross-country, över 5.500 m i Wroclaw med hästen Haad Rin tränad av Robert Swiatek. Tvåa kom Delight My Fire, en häst som Niklas Lovén tidigare haft stora framgångar på bl.a. som trea i Vielka Pardubicka. Förutom segern tog han även två andraplatser och i fjärde ritten föll han av i ledningen då hästen bröt ut på hinder.

Mina Haug från start till mål 

Mina Haug vinner PA Minibuss Cup avd. 2 med nyhets- redaktörens häst Redeeming.

Övrevoll 30 maj. Mina Haug vann torsdagens amatörlöping över kortkorta 900 m med Redeeming, en häst som visat fartresurser men som inte hållit ända in i mål tidigare.

Det var ledning från start till mål som gällde. Mot slutet kom Jay Drew Kozaczek raskt med Gardinia men Redeeming räddade segern med en halv längd. Trea kom Johanna Grekula på Augustinian. Det blev en svensk ryttarinna även på femteplatsen genom Emma Nordin på Extreme North. Nio hästar kom till start sedan en visats bort på startplatsen.

Det var första årssegern för Mina Haug som deltog i Sheikha Fatimaloppet i Toulouse i april och blev femteplacerad där.
 

Fick en flygande start och hanns inte upp 

Göteborg Galopp 2 juni. Charlotta Ericsson fick en flygande start i Novishäcklöpningen med Checkitoutcharlie som redan var i galopp medan övriga hästar skrittade då startern släppte fältet.

Checkitoutcharlie ledde sedan från start till mål. Christopher Roberts försökte utmana med favoriten Beentheredonethat mot slutet men i mål skilde det nästan en längd. Inget ont om Charlotta Ericssons segerritt men nog borde startern ha återkallat starten.

 

Liknande inlägg

Kommentera

Publiceras ej