Martinique. Ryttarinnorna i årets Longines Fegentri World Championship har ett nytt resmål, det franska departementet Martinique i Västindien. 

Ön koloniserades av fransmännen år 1635 och har varit franskt alltsedan dess med undantag av kortare perioder av brittisk ockupation. Martinique är med i EU med vissa undantag och valutan är euro. Fegentriryttarinnorna har bjudits in att stanna fem-sju dagar. 

På galoppbanan Hippodrome de Martinique tävlas det en gång i månaden året runt, alltså 12 tävlingsdagar. Nio hästar har anmälts till Fegentriloppet den 22 maj.

Sofia Presitsär segerlös i årets sju ritter på hemmaplan men hon har mött litet skarpare ryttarmotstånd än vanligt eftersom hon ridit i några proffslöpningar. I senaste starten på Bro Park i onsdags svarade hon för en utmärkt ritt på invändigt starkt spurtande Maghazi som kom trea i arabhästloppet. 

Norsk resenär till Martinique är Willa Synöve M. Schou

Efter resan till Martinique står Magdeburg i Tyskland den 30 maj närmast på programmet för Sofia Presits. Sverige har inte fått någon inbjudan till Rom den 19 maj eller till Frauenfeld i Schweiz den 26 maj.

 

 
 
 

Blommeröd 18 maj. Inget tycks hindra Niklas Lovén från att vinna i år. I sadeln på den tjeckiska hästen Hades vann han i lördags steeplechasen Gyllene Hästen för sjätte gången.  

Gyllene Hästen reds för första gången år 1890 men vandringspriset till segrande hästens ägare är av yngre datum. 

Hades tog en ganska komfortabel seger närmast före Elliot Öhgren på Accelerate som i sin föregående start hade vunnit över Hades. Trea kom loppets fjolårssegrare och sedermera Grand National-vinnare Truckers Glory (Christopher Roberts). 

I och med segern är Niklas Lovén loppets segerrikaste ryttare med sex segrar. Hans segerhästar har varit Invisible Armour 1996, Lights Out 2008, Watson 2009, Superman 2013, Moss Cloud 2016 och nu Hades 2019.

Fem ryttarsegrar i loppet har amatörryttaren Erik Edstrand som tog sina segrar åren 1922-1932 och fyra ryttarsegrar har Patrick Wahl som tog tre segrar med Mohini (1990, 1992, 1995) och en seger med Tyfone (1997). 

[Källa: 50 år av större löpningar på Täby Galopp av SRB/BZ]

 

Lea Olsen vann i provinsen

Danmark. Fem löpningar stod på programmet på Fyens Vaeddelöbsbane i Odense tisdagen den 14 maj
Lea Olsen vann dagens första löpning med Hell´s Angel och kom tvåa med egentränade Sir Danzbo i kvällens sista löpning. Banan tävlar igen lördagen den 15 juni, alltså samma dag som Grand Nationaldagen på Strömsholm. 

 

Italiensk hemmaseger i Rom

Italien. Fegentriryttarinnor från sex nationer deltog i söndagens lopp på den italienska Derbydagen på banan Capannelle i Rom. Det blev italienskt i topp men inte genom den nominerade ryttarinnan Danila Cherio som kom fyra. Bäst av de utländska ryttarna var tredjeplacerade Mathilde Bourillon från Frankrike. 

 

Liknande inlägg

Kommentera

Publiceras ej