Vilken helg för Michelle Rosenqvist

 Michelle Rosenqvist med Bengt-Olov ”Bowen” Westerbergs hederspris i Sicanelöpning. Foto: Elina Björklund.

 

Bro Park 5 april. Vilken helg det varit för löftesrika och mål-medvetna Michelle Rosenqvist. I går övningshoppade hon på Blommeröd och blev godkänd att rida hinderlöp, i dag vann hon amatörloppet på Bro Park med Obeya.

Det blev ett rafflande slut på Sicanelöpning över 1400 m med fyra hästar inom en dryg längd. Obeya var sist iväg från start-boxarna men var snart uppe snett utvändigt om ledande Tina Henriksson på Lady Kheleyf. Halvvägs in på upploppet övertog Obeya ledningen och bakom Lady Kheleyf närmade sig även Felixiya Sacc (Alina Öhgren) och Magical Red (Evelina Rönnlund). Det var fjärde segern för Michelle Rosenqvist som red sin första löpning på stor häst i somras.    

 

Dagslicens för nya amatörryttare

Inför vårpremiären har Svensk Galopp återinfört systemet med dagslicens för helt nya amatörryttare.

Det innebär att nya ryttare som genomgått ryttarlicenskurs ges permanent licens först efter att tre godkända lopp genomförts. Ryttare som tidigare haft licens omfattas inte av ändringen även om man inte ridit minst tre lopp.

Det tidigare systemet med dagslicens gällde fram till för ungefär tio år sedan. Då utvecklades ryttarlicenskurserna och det antogs att nya ryttare fick tillräcklig utbildning genom en två dagar lång kurs. Dessförinnan räckte det i princip med att man red upp från start-boxarna och visade upp ett läkarintyg. 

Vad är då anledningen till att systemet med dagslicens återinförs, ett system som medför ökad administration? Tyvärr var det så förra året att en ny licensinnehavare på kort tid gjorde sig skyldig till flera förseelser och inte tycktes ta lärdom.

Kapplöpningsridning är en risksport och i den mån det går ska riskerna minimeras. Vårdslös eller oöverlagd ridning kan vara en fara inte bara för ryttaren själv utan även för medtävlarna, hästarna inte att förglömma.

Rutiner för dagslisenser vad gäller nyutbildade ryttare kommer inom kort på Svensk Galopps hemsida meddelar Teresia Åkesson.

Det kan tilläggas att de ryttarlicenskurser som var inplanerade att hållas på Bro Park den 4-5 april och på Jägersro den 18-19 april har skjutits på framtiden pga rådande Coronapandemi.  

 

I Coronatider: Tänk på avståndet

 Remi Bellocq (foto: Nils Rosenkjaer) var USA:s Fegentriryttare på sin tid och red bl.a. på Strömsholm jubileumsåret 1988 då kung Carl XVI Gustaf besökte tävlingarna. Han har varit chef för ett par banor i USA och ägnar sig mycket åt utbildning av ryttare, ofta syns han i panelen vid Sheikh Mansoor Festival i Abu Dhabi. Hans pappa Peb gjorde i flera årtionden teckningar med galoppmotiv som publicerades i bl.a. Daily Racing Form. Remi skissar själv en del och nedan ses ett högst aktuellt alster.

Göran Westerlund vann flispremiären

Vårpremiären på Jägersro för 40 år sedan, den 4 maj 1980, var inte vilken vårpremiär som helst. Det var dagen då den nya flisbanan invigdes.

T.o.m. 1979 reds galopplöpningarna på Jägersro medsols på gräs med mål mitt för den kungliga läktaren, eller MCR:s ridhus. Men under vintern lades bankroppen om, kurvorna doserades, träflis lades som ytlager och löpningarna skulle ridas motsols. Träfliset var av olika träslag med olika hårdhetsgrader men av naturliga skäl hann förmultningen av träfliset inte påbörjas innan banan togs i bruk.

Det nya banunderlaget förde ändå det goda med sig att det startanmäldes som aldrig förr. Hästar tvångsströks och nya löpningar fick skrivas ut, ibland med lägre prissummor men allt för att skapa startmöjligheter. Sportchef på Jägersro var denne nyhetsredaktör. Fliset är sedan länge utbytt till dirt track.

Premiärdagens amatörlöpning med 4.000 kr till vinnaren hade fullt fält (15 hästar) och vanns i överlägsen stil av Göran Westerlund på Hedetrolden. Andraplacerad var Madeleine Reuterskiöld på Gatsby. Intressant läsning är att även flera av de andra ryttarna i loppet fortfarande är kvar i sporten på ett eller annat sätt: Tove och Jarl Lovén, Anki Svedberg-Karlsson, Maria Fahlander, Per Strömberg, Thomas Fredlund, Ulla Wiklund Turén och Johan Möller.

Liknande inlägg

Kommentera

Publiceras ej