Storsatsning på amatörryttarna

Svensk Galopp introducerar en ny ryttarserie

 Svensk Galopp vill se fler amatörryttare tävla. Här vinner Charlotta Ericsson med Enge River på Jägersro. Foto: Stefan Olsson.

 

Svensk Galopp gör en storsatsning på amatörryttarna genom att introducera en ny ryttarserie med priser i form av resestipendier för sammanlagt 100.000 kr till de fem främsta ryttarna.

Under en följd av år har antalet aktiva inom svensk galoppsport blivit allt färre. Det är färre tränare, färre ryttare, färre hästar i träning osv. Sett till antalet amatörryttare med svensk licens så har det nästan skett en halvering på tio år. Nyrekryteringen har inte täckt bortfallet.

Svensk Galopp tycks nu ha insett att en blomstrande amatör-ryttarsport kan vara ett sätt att få in fler aktiva i sporten. Svensk Galopp gör därför en storsatsning på amatörryttarna och en helt ny ryttarserie för amatörer sjösätts.

Avsikten är helt enkelt att locka fler att rida amatörlöp för att utifrån det kunna rekrytera till andra funktioner inom sporten som proffsryttare och på sikt även tränare, ägare, funktionärer, föreningsaktiva osv. Detta ligger alltså helt i linje med det som ARK har förespråkat i åtskilliga år.

Ryttarserien kommer att bestå av tio löpningar. Slutsegraren i serien får ett resestipendium på 50.000 kr och sedan delas det ut 25.000–12.500–7.500–5.000 kr till tvåan-femman.

Fullständiga regler kommer att finnas i det kommande propositionshäftet.

Ryttarlicenskurser är planerade den 4-5 april på Bro Park och den 18-19 april på Jägersro.

ARK:s ordförande Anna Öhgren kommenterar.

-Vi är givetvis mycket tacksamma för Svensk Galopps initiativ med ryttarserien och hoppas självfallet på fler amatörryttare och att det blir större startfält i amatörloppen. 

- Den här tävlingsserien blir intressant att följa och kommer såklart att bli mycket uppskattad av våra amatörryttare.
 

Nya omklädningsrum på Strömsholm

Inför årets Grand Nationaldag på Strömsholm den 13 juni meddelar projektledaren Johan Persson att gamla toton är ombyggd till omklädningsrum för ryttarna och vågrum. Foto: Stefan Olsson 

 

Det är dags att betala

Medlemsavgiften 2020

Medlemsavgifterna är en betydande och viktig del av klubbens intäkter och används för löpande utgifter.

Medlemsavgiften är 300 kr och betalas enklast in på ARK:s BankGiro 805-8851

 

 

Dagens Quiz

Först rätt svar på frågorna 25-27.

Peter Jardbys fader heter Bo Jardby och är fortfarande galopphästägare. I yngre dagar en mycket framgångsrik tävlingsryttare inom ridsporten och en del av sina priser har han på senare år delat ut till segerryttarna i amatör-löpningarna på Jägersro. Christopher Roberts var championryttare på hinder tre gånger men han har aldrig varit champion på slätt. Sir Antony McCoy var brittisk championryttare på hinder 20 gånger.

Nu tre frågor med fokus på Tiger Roll, de senaste två årens vinnare av det engelska Grand National.

28. Tiger Roll är med bland de 105 hästar som har anmälts till årets GN som rids den 4 april. Vem tränar Tiger Roll? Är det A) Gordon Elliot B) Willie Mullins       C) Paul Nicholls.                                                                    

29. Tiger Rolls ägare Michael O´Leary har koppling till ett flygbolag. Vilket? Är det A) Air Lingus B) British Airways C) Ryan Air.                                                            

30. Ett irländskt stuterinamn figurerar också i samband med Michael O´Leary. Vilket? Är det A) Coolmore Stud B) Gigginstown House Stud C) Derrinstown Stud.

Liknande inlägg

Kommentera

Publiceras ej