Hanna Nimåker vinner

Premiärdagens vinnare Hanna Nimåker på Crafty Exit. Foto: Elina Björklund.

Bro Park 5 januari. Hanna Nimåker tog sin andra seger på bara fyra ritter då formtalsgynnade Crafty Exit vann över sju medtävlare på 1600 m.

Ett friskt tempo från start gynnade Crafty Exit som hade svårt att hänga med men kom desto snabbare på upploppet och vann med 21⁄2 l. Alina Öhgren på City Bridge övertog täten halvvägs och såg länge ut att klara segern. På platserna därefter kom andraårsryttarna Michelle Rosenqvist på Happy Honey Bee och Evelina Rönnlund på Spirit River.

Kartan fick ritas om

Per den 31 december 1982 var Gunnar Nordling nationell jockeychampion det året. En bit in på 1983 kom beskedet att en av hans segerhästar, Charlie, hade tillförts det otillåtna medlet flunixin. Charlie diskvalificerades och Gunnar Nordling tappade segern. Ny vinnare av loppet blev lärlingen Sofia Nordgren på Neptune ́s Dancer, och inte nog med det – hon blev dessutom champion. Så här slutade kampen om championatet.

1. Sofia Nordgren 232: 61-32-33

2. Gunnar Nordling 305: 60-50-37

Gunnar Nordling tog sammanlagt åtta jockeychampionat åren 1978-1993. Han började som amatörryttare men det var som lärling i Norge han utvecklades till den framgångsrika ryttare han blev. Sofia Nordgren var den första kvinnliga ryttaren som blev jockeychampion i Sverige. Det har blivit ytterligare en till genom Susanne Berneklint (1991).

Vem vann årets första för 30 år sedan?

Täby 14 januari 1990. Bana dirt-track något tung. Mulet, - 3 gr.
Den skulle ha varit årspremiär den 7 januari men tävlingsdagen ställdes in därav den något sena årspremiären. Dagens amatörlöpning såg halvskrällen Valentine Lady vinna. Segerryttare var Eva Dalbark, i många år uppskattad styrelseledamot och nu hedersmedlem i ARK, och mamma till jockeyn Andreas Tapia Dalbark.

Loppet vanns efter strid med huvud före Elisabeth Oldengren på Maazi. Hon var nationell champion år 1991 och var vice ordförande i ARK ett par år. Hon värvades sedan till den lokala galoppdomstolen på Täby och Bro Park. Hon har även varit projektledare för Strömsholmsgaloppen i flera år t.o.m. 2018. Fyra i loppet var Jacqueline Nordén (numera Henriksson), femma var Vanja Sandrup och litet längre ner i resultatlistan återfinns Niklas Lovén, alltså idel kända personer som fortfarande är betydelsefulla för svensk galopp.

Strålande start för Emma Nordin

Bro Park 5 januari. Emma Nordin tog två segrar på tre ritter som ny lärling med Heavenly Pulse och Fast and Free.

Ändringar på funktionärssidan

Det har skett ett par ändringar i Bro Parks funktionärslista.
Mathias Söderlind släpper uppgiften som vågkontrollant och blir ensam tävlingsledare och måldomare. Tidigare har han delat detta med Mikael Lundkvist. Ny vågkontrollant blir i stället förre jockeyn Russell Muggeridge (Svenskt Derby 1992 med Cosmos Streak) och som tidigare Teresia Åkesson.

I banprogrammet anges inte längre vem som är ordförande i den lokala galoppdomstolen (LGD) på Bro Park. Det är Svensk Galopps styrelse som utser ledamöterna i banans LGD efter förslag från Stockholms Galoppsällskap.

Inga fler prisrosetter

ARK:s styrelse beslutade i höstas att inte köpa in fler prisrosetter att dela ut till segrande hästen i amatörlöpningar. Det 15-tal rosetter som finns kvar ska delas ut på Strömsholm, i Fegentrilöpningar och i rubriklöpningar som Prix de l ́ ARK.

 

 

 

Liknande inlägg

Kommentera

Publiceras ej