Bro Park 28 juni. Det reds ingen löpning för amatörryttare i söndags men det hindrade inte att det fanns tre amatörryttare med i startfältet i storloppsdagens finallöpning. 
Löpningen vanns av Daniel Mattsson som red sin egenägda Divorce som vann lätt med en längd före ett koppel av proffs- ryttare. Men startfältet på 13 hästar innehöll även två andra amatörryttare, Louise Pettersson på Superdose (plac 7) och Kim Stern på Francese Fratellin (plac 9).

Det var Daniel Mattssons första seger för året och han klättrade upp till en sjundeplats på amatörryttarnas topptiolista. Det kan i sammanhanget kompletteras med att Daniel Mattsson, som nyss fyllt 37 år, red som amatör åren 2000-2007 innan han blev lärling. Han slutade som proffsryttare 2011 och gjorde come- back som amatör 2014. Söndagens seger var hans 22:a på svenska banor.

 

 

Dubbla amatörvinnare på Övrevoll

Övrevoll 27 juni. Lördagens två amatörlöpningar var ursprungligen utskrivna som Fegentrilöpningar. I sprintloppet över 900 m var förre proffsryttaren Cicero Lemos tillsagd att trycka av Stenid från start och sedan blev det ledning mest hela vägen ända in i mål. Knappt slagen tvåa blev Thea Hildebrandt på Azure World.
Cicero Lemos var nära att ta två segrar. I amatörloppet över 1730 m blev han tvåa på bra spurtande Hooligan som inte kunde rå på Ida Tandberg på Buffalo Soldier som blev ensam i ledningen vid ingången till bortre lång. Detta var hennes första ryttarseger på 20-talet ritter.

 

 

Det har skett en glädjande stor ökning av antalet startande hästar i årets hinderlöpningar. Efter sju genomförda löpningar är startfrekvensen i snitt 7,4 hästar per lopp.
Man får gå tillbaka till 2011 för att hitta en lika hög startfrekvens. Då var den 7,5. Efter det har startfrekvensen sjunkit år efter år. Botten nåddes åren 2018 och 2019 med 5,2 resp. 5,5.
Sett tillbaka på den senaste tioårsperioden skrivs det normalt ut 24 hinderlöpningar inför varje säsong. En anledning till de senaste årens minskning har troligtvis varit den osäkerhet som har rått om hindersportens framtid. Årets trend med ökad startfrekvens får tas som ett tecken på optimism hos hästägare och tränare.

Nu finns det bevisligen nya gräsbanor för hinderbruk på Bro Park och invigningen är planerad till den 19 augusti. En oroande faktor inför premiären är dock att Svensk Galopp inte har kommit så långt med byggandet av steeplechasehinderna. De mobila häckarna bör däremot kunna ställas ut som planerat.

 

 

Tredje årssegern för Cicero Lemos
Övrevoll 1 juli
. Cicero Lemos tog sin tredje årsseger i onsdagens amatörlöpning över 1100 m i sadeln på Sonriente. Årsdebuterande favoriten DJ ́s Dream (James Fitzmaurice) var rejält pigg efter start och hade tagit flera längders ledning i svängen. Men 200 m kvar började det hårda utgångstempot göra sig påmint och han kom i mål som fyra. I stället kunde Sonriente spurta fram till seger med en längd närmast före Ingrid Vik på Oliver.

Liknande inlägg

Kommentera

Publiceras ej