Giovanni Neri vann SGS Amatör Cup

Giovanni Neri vinner SGS Amatör Cup med favoriten Isidor Almqvist. Foto: Evelina Björklund.   

 

Bro Park 29 november. Efter en högst sensationell andra-plats förra veckan spelades Isidor Almqvist till favorit i SGS Amatör Cup och ridande Giovanni Neri förvaltade favoritskapet till stor belåtenhet för alla inblandade.

Point Boy (Michelle Rosenqvist) var snabbast iväg från startboxarna vid 1600 metersplatsen men blev tämligen omgående passerad av Giovanni Neri på Isidor Almqvist som sedan ledde ända in i mål.

Point Boy hade ett tag även You Bet (Linde Niklasson) före sig men var uppe som tvåa vid upploppets början och behöll den positionen i mål och var slagen med 1½ l. Trea kom bra avslutande Ede´s Garrinchi (Malva Blademo) som precis slog You Bet.

Det var årets första seger för Giovanni Neri och hans tredje totalt på 22 ritter.

Två debutanter, Moa Ek på A Certain Romance och Patrik Sandin på Philadelfia, deltog och de blevfemma resp. sexa.

 

 

Vem var champion för 50 år sedan?

När vi nu så smått börjar sammanfatta årets tävlingssäsong kan det kanske vara av intresse att se tillbaka på vilka ryttare som blev champions för 50 år sedan, alltså år 1970.  

Två amatörryttare hade vardera två segrar på hinder och champion blev Bosse Malmqvist. Båda segrarna togs med egentränade Karwin som vann bl.a. S:t Eriks Pris. Det var hans tredje hinderchampionat, totalt blev det fem. Mot slutet av sin ryttarkarriär gjorde viktproblem att han sällan red under 76 kg.

Segerrikast av de manliga ryttarna på slätt med fem segrar var Lennart Jarvén som fortfarande i allra högsta grad är still going strong som tränare. Men norskan Wenche Buttedahl Allen hade fler segrar ochnoterade sig för sju årssegrar. Hon var gift med Gerald Allen som var tränare på Täby Galopp. Hon var segerrikaste ryttarinna fem gånger åren 1962-1970. År 1999 skänkte hon ett vandringspris som delas ut till årets segerrikaste ryttare i löpningar förbehållna amatör-ryttare. Även Lennart Jarvén har skänkt inte bara ett utan flera priser som delats ut vid olika tillfällen.

 

Hanna Nimåker outstanding på Jägersro

Önskemål om fler amatörlöpningar

Slutstriden i ARK Sommarpokal som vanns av Hanna Nimåker (gul/röd dress) på A Certain Romance med nos före Jessica Wadst på Myjoker. Foto: Stefan Olsson.

 

Årets amatörryttarsäsong på Jägersro kan sammanfattas med namnet Hanna Nimåker som varit helt outstanding. För ett år sedan var hon ett helt oskrivet blad.

Hon red sin första löpning den 30 oktober förra året på familjehästen Reinhold och redan i sin nästa start vann hon, också det på Reinhold. Sedan har det bara rullat på med seger efter seger. På Jägersro har hon vunnit ARK Sommarpokal och Silversadeln samt ryttarserien Wendes Artilleriregementes Cup. Hittills har hon vunnit totalt 12 segrar på 33 ritter och hennes segerprocent är mycket höga 36. I fortsättningen kan hon få det litet svårare på så sätt att hon inte längre kan utnyttja någon viktlättnad.

Tvåa på amatörryttarnas topplista på Jägersro är de före-gående två årens champion på Jägersro Jessica Wadst, en ryttare som också hade en liknande utveckling. Hon red två lopp år 2016 och sedan vann hon tio lopp året efter.

Det har varit 25 tävlingsdagar på Jägersro i år vilket är en mindre än ifjol. Men antalet amatörlöpningar har minskats med tre, från 18 till 15. Det är det lägsta antalet ridna amatörlöp-ningar på Jägersro sedan 2009. Då hade det skrivits ut 17 lopp men två lopp ställdes in och ett lopp blåstes av på grund av olyckshändelse. 

Det finns önskemål från amatörryttarna om ytterligare en eller kanske två amatörlöpningar på Jägersro och att det inte ska vara ett så långt uppehåll mellan amatörlöpningarna. Det är betydligt fler amatörlöpningar på Bro Park och Göteborg Galopp i förhållande till antalet tävlingsdagar.

 

Segerrikast på Jägersro 2020

Plac/ryttare

Ant st: 1-2-3

Vinstsumma

1. Hanna Nimåker

2. Jessica Wadst

3. Elliot Öhgren

    16:   7-1-1

      9:   2-3-2

      6:   1-1-0

    220.374 kr

    105.462 kr

      62.246 kr

4. Malva Blademo

    10:   1-0-2

      58.126 kr

5. Louise Pettersson (J)

      5:   1-0-2

      31.956 kr

Källa: Svensk Galopp. 27 amatörryttare har ridit, 8 har segrat.

Liknande inlägg

Kommentera

Publiceras ej