Säsongsfinal för Göteborgsgaloppen

Kan hindersporten bli bättre än så här med tre välhoppande hästar som hoppar samtidigt? Fr.v. Niklas Lovén-The Black Balsam, Christopher Roberts-Sir Zelmer  och Elliot Öhgren- Point Taken. Foto: Stefan Olsson.

 

Göteborg Galopp 3 oktober.  På lördag är det säsongsfinal för den västsvenska galoppbanan på Hisingen.  Banan in-vigdes år 2002 så nästa säsong blir den 20:e i ordningen.

Men först ska årets säsong avslutas. Amatörryttarna möts i SG-JK Amateur Grand Prix avd. 7. Nio hästar har startanmälts. Redan nu står det klart att Alina Öhgren är segerrikast av amatörryttarna och får vandringspriset Amazon Cup. Priset  instiftades år 2013 av förre amatörryttaren James Holm som fyller 80 år litet senare i höst.

Det är likaså klart att Kevin Parkin är segerrikast av hinder-ryttarna. Det rids två häcklöpningar på lördag, Berthram häck-löpning för de bättre hästarna och en Maidenhäcklöpning, med fem respektive sex startanmälda hästar.

 

Börjes Champion ARK Cup 2020

Kommande löpningar:

Avd. 12 onsdag 7 oktober Bro Park

Avd. 13 onsdag 21 oktober Bro Park

Avd. 14 söndag 25 oktober Jägersro

Avd. 15 – Final söndag 22 november Bro Park

 

Nyheter i korthet:

-  Det har angetts fel årtal i både programbladet till Göteborg Galopp på lördag och på Svensk Galopps hemsida om när den gamla Åbybanan lades ner. Det var efter 1976 års säsong. Det klassiska loppet St Leger som i viss mån fört en ambulerande tillvaro reds på Åby t.o.m. 1976, sedan på Jägersro 1977 och alltsedan 1978 på Täby Galopp/Bro Park innan det i år flyttats tillbaka till Göteborg Galopp.

-  Niklas Lovén hade fyra ritter på banan i Wroclaw i Polen i går onsdag. Som bäst blev det en andraplats. Med hästen Le Grand, som även Elliot Öhgren ridit, hade Niklas Lovén en komfortabel ledning när han red fel väg då ungefär 1000 m återstod av loppet och utgick. – En mög dag, som han själv uttryckte det.  

 

Tysk seger i Cupdagens Kungapris

Hinderryttaren Kevin Parkin har sin bästa säsong någonsin och blir sannolikt nationell champion. Här vinner han HM Drott-ningens Pris med Wontgetfooledagen på Stockholm Cupdagen. Foto: Elina Björklund.  

 

Bro Park 20 september. Wutzelmann, Tysklands bästa steeplechasehäst på senare år och svensk Grand National-trea ifjol, stod inte att hindra i Cupdagens HM Konungens Pris för dagen med Niklas Lovén i sadeln.

Till följd av Coronapandemin har det inte ridits några hinder-löpningar i Tyskland i år. Det finns inte tillräckligt med hinder-ryttare inom landets gränser och med de restriktioner som rått har det inte gått att bjuda in utländska hinderryttare. Det är dock fortfarande aktuellt med att genomföra en steeplechaselöpning i Honzrath redan nu på fredag. Wutzelmann är en av sex hästar som startanmälts och han är favorit trots rejäl toppvikt. Ryttare är Pavel Stozil jr som red Wutzelmann till tre segrar ifjol.

HM Konungens Pris har anor tillbaka till 1890. I sin nuvarande form har loppet ridits sedan 1996. För Niklas Lovén var det hans fjärde seger i loppet. Hans tidigare segerhästar har varit High Flown 1999-2000 och Nittiåttan 2007.

Årets svenska trefaldiga hindervinnare Crindle Carr (Kevin Parkin) hade inte det rätta flytet över hinderna i Kungaloppet och kunde inte utmana. Det blev en andraplats.

Något oväntat blev det Wontgetfooledagen (Kevin Parkin) som vann häcklöpningen HM Drottningens Pris. Segern under-lättades av att stort ledande stallkamraten Early Voice sjabblade på ett hinder och ridande Jay Drew Kozaczek kunde inte sitta kvar. Tvåa blev Jumeirah (Henrik Engblom).

 

Två amatörryttare segrade på Övrevoll

Övrevoll 23 september. James Fitzmaurice vann dagens amatör-lopp och Emilie Finckenhagen segrade på nytt mot proffsryttarna.

Emilie Finckenhagen tog direkt hand om ledningen i amatörloppet, som reds över 1170 m, med DJ´s Dream och höll undan till mitt på upploppet. James Fitzmaurice var litet senare i väg från startboxarna med Cromer men hade arbetat upp sig till en tredjeplats vid upploppets början. Sista 200 m stegade Cromer fram till en lätt seger med 4 l före DJ´s Dream. Trea blev Ingrid Vik på starkt spurtande Priceless.

Det var tredje segern för James Fitzmaurice som började rida löp i juni. Innan dagen var slut hade Emilie Finckenhagen tagit sin sjunde års-seger i sadeln på Eternal Flame i konkurrens med proffsryttarna.
 
 

Liknande inlägg

Kommentera

Publiceras ej