Charlotta Ericsson vinner på Övrevoll

Charlotta Ericsson efter sin seger tidigare i år i Det 100:e Amatörloppet på Göteborg Galopp med Khurshed. Foto: Stefan Olsson/SG.
 

Övrevoll 12 augusti. Det blev återigen svensk ryttarseger i amatörlöpningen på Övrevoll, denna gång genom Charlotta Ericsson med hästen Slim Revenge.

Sedan covid-19-restriktionerna lättat och svenska amatörryttare tillåtits att tävla igen på Övrevoll har de vunnit fyra av fem ridna amatörlöpningar. Evelina Rönnlund har vunnit hela tre segrar och nu vann alltså Charlotta Ericsson (Arkivfoto: Stefan Olsson). Dessutom har Emelie Gustafsson vunnit två segrar i proffslöpningar. Starkt gjort av de blågula!

Efter en sen strykning då Zafrangar skenade på väg till start kom tio hästar till start i torsdagens lopp över 1730 m. Större delen av loppet handlade det om tre hästar som skaffade sig ett litet övertag. Det var Golders Green (Linda M.A. Dahl), Zara Zaid (Gina Mathisen) och som så ofta Dark Money (Mai Elin Fjellheim). In på upploppet hade Golders Green fortfarande ett klart grepp men tappade sedan fart. Från en undanskymd position inledningsvis steg i stället Slim Revenge fram och tog över ledningen 200 m kvar. Det blev seger med 2 l före Rockford (Fernando Manzo) och med Dark Money som trea. Slim Revenge stod på tur för seger efter två andraplatser tidigare i år.

För Charlotta Ericsson var det andra årssegern. Tidigare har hon vunnit Det 100:e Amatörloppet på hemmabanan Göteborg Galopp med Khurshed. Totalt genom åren var det hennes 19:e seger.

 

Sofia Presits tredjeplacerad i Deauville

Frankrike. Sofia Presits tog en tredjeplats i de kvinnliga Fegentri-ryttarnas löpning i Deauville den 7 augusti.

Tio ryttarinnor från fyra nationer deltog. Tyskan Berit Weber, som numera bor i Frankrike och rider på fransk licens, segrade på Polly Gray. Sofia Presits på Big Tamayo hade andraplatsen inom räckhåll när mål närmade sig men blev precis passerad av den nominerade franska ryttarinnan Tracy Menuet på Goneril.

De manliga ryttarnas lopp vanns av 2019 års Fegentrichampion Alexis Lemer men loppet hade inte Fegentristatus eftersom det bara hade ryttare från två länder. Antonio Siri från italien var den enda inbjudna utländska ryttaren som fick ritt.

Söndagens mixed lopp till minne av Baron Henry de Montesquieu vanns av Hana Jurankova från Österrike närmast följd av Berit Weber och Lara Le Geay, fransk Fegentrichampion år 2016. Fyra kom Antonio Siri. Hana Jurankova har ett digert CV som innehåller fem nationella championat i Österrike och sju segrar i Fegentrilopp, bland annat på Bro Park 2016 med Totilas.

Nästa resmål för Fegentriryttarna är Ostende i Belgien den 23 augusti då det rids både ett dam- och ett herrlöp. Sedan har ryttarinnorna två löp i Istanbul den 4-5 september och ett löp i Baden-Baden den 5 sep.

 

Ranking Longines Fegentri Championship Ladies

Plac/Ryttare                       Nation       Poäng

1. Hana Jurankova           Österrike        11

2. Sabina Mokrosova      Tjeckien          10

3. Tracy Menuet                 Frankrike         7

3. Sofia Presits                  Sverige            7

3. Emelie Gustafsson       Sverige             7

 

Sjätte årssegern för Evelina Rönnlund

 Evelina Rönnlund vinner på My Cup of Tea. Foto: Stefan Olsson/SG.
 
Göteborg Galopp 15 augusti. Det tog 30 försök för Evelina Rönnlund innan hon i höstas vann sin första seger. Nu har hon speedat upp tempot och inom loppet av en månad har hon vunnit fyra segrar. I söndagens Babs Minneslöpning ledde hon från start till mål med My Cup of Tea.

 

Evelina Rönnlund, nyss fyllda 18 år, har verkligen en utvecklings-kurva som pekar brant uppåt. Hittills i år har hon vunnit sex segrar, tre på Övrevoll och en på vardera Bro Park, Jägersro och Göteborg Galopp. Det är få amatörryttare förunnat att vinna på fyra olika banor på ett och samma år. Allt sedan debuten i juli 2019 har hon nu ridit 50 löp och vunnit sju gånger.  

Loppet blev odramatiskt så till vida som att My Cup of Tea dirigerade från start till mål. Litet oväntat kom  Thuva Hjalmarsson tvåa på Gimme Love. Det var hennes tredje ritt. Det skilde 1½ l i mål.

Tredjeplacerad blev Elin Rödjare på Mindbender som trivs bäst på gräs-underlag. Sju hästar startade.  

Det var andra gången som loppet till minne av västsvenska galopp-profilen Barbro ”Babs” Frodi reds. Ifjol vanns vandringspriset och Göteborgs Galoppsällskaps hederspris av Alina Öhgren på Stenid.

 

Nyheter i korthet:

-  Från och med den 1 augusti är amatörlöpningarna öppna för treåriga hästar. I loppet på Bro Park den 4 augusti blev det direkt två treåringar som placerade sig först, Pretty Pretty Rose (Elin Ahlin) och Laoch Liath (Kim Stern).

-  Sett tio år tillbaka har Norge haft tre mycket framgångsrika amatörryttare genom Silja Stören, Nora Hagelund Holm och Willa Synöve M. Schou. Men hur ser det ut med återväxten, vem blir nästa ryttardrottning? 

-  Racing Arena i Ålborg hade säsongsfinal i lördags med sju lopp. Anledningen till den tidiga finalen är att det ska påbörjas arbete med att förbättra svängen efter mål. Det kombinerade amatör- och lärlingsloppet vanns av lärlingen Mathilde Lund Johansen på Voguela. På platserna närmast kom Lucas Olsen på Hasen och Sabina Gammelgård på Laszlo.  

-  På Bro Parks lunchgalopp på onsdag tävlas det för 42:a gången om vandringspriset Silverhästen. Priset instiftades av dåvarande Galoppsportens Ryttarinneförening år 1979 men det reds inget lopp 1997. Loppet reds tidigare på Täby Galopp, nu är det Bro Park som gäller. Tre tidigare vinnare av loppet deltar på onsdag, Elliot Öhgren (2016 Eldöga), Elin Ahlin (2018 Lady Kheyleyf) och Daniel Mattsson (2019 Different Journey).

 

 

 
 

Liknande inlägg

Kommentera

Publiceras ej