Nyhetsbrevet fyller 9 år

I fredags, den 12 februari, var det på dagen exakt nio år sedan som det första numret av ARK GaloppNytt gavs ut. Dagens nummer är det 670:e i ordningen.

Det huvudsakliga skälet till upp-komsten av nyhetsbrevet var att upp-dateringen av klubbens hemsida var eftersatt och att det fanns behov av ett forum att sprida nyheter på.

Ur nyhetsbrev nr 1/2012: ”Nyheter finns det gott om, stort som smått, det gäller bara att fånga dem och förmedla dem vidare, och helst så enkelt som möjligt. Ett nyhetsbrev per mail kan vara en idé värd att pröva.”

Nu skriver vi år 2021 och förutom nyhetsbrevet har ARK en fungerande hemsida och dessutom två Face-book-grupper, en öppen och en stängd.

 

ARK Länsförsäkringar Cup

Resultat avd. 1 – Bro Park

1. Giovanni Neri-Label Black

2. Tina Henriksson-Black Pepper

3. Elin Ahlin-Spirit River

 

Ny ARK-medlem: Elin Ahlin

 

Det är dags att betala

Medlemsavgiften

Medlemsavgiften är 300 kr

och betalas enklast in på ARK:s BankGiro 805-8851.

Glöm inte ange namn.

 

Vädret ställer till det

Den här vintern har åtskilliga tävlings-dagar för hinderhästar ställts in i Storbritannien och Irland på grund av vattensjuka banor eller snö och frost.

Viss kompensation för att kunna hålla igång hästarna har getts genom att banorna Kempton Park, Lingfield och Newcastle har arrangerat flera täv-lingsdagar med enbart bumper races (National Hunt Flat Races) på sina allvädersbanor.

 

Giovanni Neri bedömde tempot bäst

Giovanni Neri efter segern med Label Black i ARK Länsförsäkringar Cup avd. 1. Foto: Elina Björklund.
 

Bro Park 14 februari. Det gick fort från start i vinterfinaldagens amatörlöpning ARK Läns-försäkringar Cup avd. 1 och täthästarna hade inget att komma med i slutfasen.

I stället segrade Giovanni Neri på Label Black som länge legat sist och efter avancemang i slut-svängen arbetat sig allt närmare Black Pepper (Tina Henriksson) som tagit ledningen vid upp-loppets början. In mot mål var Label Black klart bäst och vann med 3½ l. Sedan var det 5 l ner till trean Elin Ahlin som red Spirit River.

Loppet reds över 2100 m och efter en strykning startade sex hästar. Det var fjärde segern för Giovanni Neri som nu fick den första av fem sejdlar i ryttarserien ARK Länsförsäkringar Cup.
 
 

Elin Ahlin är segerrikast av amatörryttarna i år

Elin Ahlin inledde 2021 med seger på Nyårsdagen i sadeln på Shepherd Gate. Foto: Elina Björklund.
 

Segerrikast på Bro Park 2021

Plac/ryttare

Ant st: 1-2-3

Vinstsumma

1. Elin Ahlin

   4:  2-1-1

   66.314 kr

2. Moa Ek

3. Giovanni Neri

   3:  1-1-0

   2:  1-0-0

   46.352 kr

   25.400 kr

4. Tina Henriksson

5. Emelie Gustafsson                                

   4:  0-1-2

   1:  0-1-0

   27.142 kr

      9.600 kr

Källa: Svensk Galopp. 11 amatörryttare har ridit.

 

Efter sex tävlingsdagar med fyra amatörlöpningar gör Bro Park nu uppehåll fram till onsdagen den 14 april. Segerrikast av de elva amatörryttare som har ridit i år är Elin Ahlin som är ensam om att ha vunnit två segrar.

På Jägersro blir det vårpremiär söndagen den 11 april och första tävlingsdagen på Göteborg Galopp rids söndagen den 16 maj.

Övrevoll i Oslo öppnar årets tävlingssäsong torsdagen den 15 april. Klampenborg i Köpenhamn, där det inte reds några amatörlöpningar alls ifjol på grund av Coronapandemin, öppnar grindarna för säsongen två dagar senare, lördagen den 17 april.

 

 

Vem är 2000-talets meste amatörryttarchampion?

Två ryttare har vunnit amatörryttarchampionatet på slätt tre gånger på 2000-talet. Det är Annika Källse och Tina Henriksson.

Annika Källse, som i dag är distriktsveterinär på Gotland, var helt dominerande för ungefär 15 år sedan. Hon vann tre raka championat åren 2004, 2005 och 2006. Flest segrar hade hon år 2006 då hon vann tio lopp i Sverige. Det året vann hon även Fegentri World Championship Ladies. Hon red som amatör t.o.m. år 2006.

Sedan blev hon professionell tränare och fortsatte att rida som jockey i mindre omfattning. Enligt Svensk Galopps Sportinfo tog hon totalt 69 ryttarsegrar, 64 på slätt och fem på hinder.

Under sin aktiva tid som amatör var hon ledamot i ARK:s styrelse bl.a. som sekreterare.

Tina Henriksson vann sina två första championat åren 2010 och 2011. Båda dessa år var hon även Fegentrichampion. Sedan var hon utomlands i fem års tid. Efter hemkomsten till Sverige tog hon åter upp tävlingsridandet och blev på nytt champion år 2019. Enligt Svensk Galopps Sportinfo har hon 58 segrar. I dag är hon utbildad fysioterapeut och har fortsatt med tränings- och tävlingsridning. Hon är också i en andra omgång ledamot i ARK:s styrelse.

Av alla ryttarinnor som ARK har skickat iväg för att delta i Fegentris världscup är nog Tina Henriksson den som betytt mest. Hon var oerhört högt uppskattad av Fegentris dåvarande generalsekreterare Susanna Santesson, i klartext var hon en riktigt god ambassadör för svensk galopp, och erbjöds att rida i olika internationella inbjudningslöpningar världen över.

Två ryttare har vunnit championatet på slätt två gånger på 2000-talet, Henrik Engblom (2000, 2004) och Jessica Wadst (2017, 2018). Henrik Engblom har dessutom vunnit två championat på hinder (2004, 2005). Av ryttarna med ett championat på 2000-talet vann Cecilia Gråberg (tidigare Cervin) år 2001 och dessförinnan 1994.  

 

Liknande inlägg

Kommentera

Publiceras ej