Elin Ahlin vinner årets första

Årets första amatörlöpning utmynnade i en rafflande duell mellan Elin Ahlin på Shepherd Gate (nr 7) och Moa Ek på Grimeford Lane (nr 5). Foto: Elina Björklund.

 

Bro Park 1 januari. Årets första löpning på Bro Park var tillägnad amatörryttarna. In mot mål handlade det om två hästar som båda ofta gör väl ifrån sig men haft litet svårt att vinna. Avgörande blev Elin Ahlins större ryttarrutin.

Innerspårets Fabricio (Linde Niklasson) var snabbast i väg från start men släppte tämligen omgående ledningen till Gift of Youth (Elin Rödjare) och Label Black (Alina Öhgren) med Shepherd Gate (Elin Ahlin) utvändigt i andra par. In på upp-loppet övertog Shepherd Gate ledningen och utmanades av Grimeford Lane (Moa Ek) som länge legat sist. Det blev kamp sida vid sida men förre riksgaloppören Shepherd Gate höll undan och vann efter strid med hals. Sedan blev det 7 l ner till trean Fabricio. 

Det var Elin Ahlins sjätte ryttarseger sedan debuten för 12 år sedan. För andraplacerade Moa Ek var det bara tredje ritten.

Tyvärr ströks en av förhandsfavoriterna Point Boy och startfältet reducerades till sex hästar. Loppet reds över 1600 m.

 

Vem vann senast på Nyårsdagen?

Täby Galopp Nyårsdagen den 1 januari 1999. Mulet, + 1. Dt god.

I många år var det tradition att Täby Galopp hade årets första tävlings-dag på Nyårsdagen. Även Bro Park inledde 2017 års säsong med att tävla på Nyårsdagen, dock utan att det reds något amatörlopp.

Man får gå tillbaka till 1999 för att hitta en hel tävlingsdag på Täby Galopp på Nyårsdagen. Amatörloppet med 13 deltagare vanns av Anna Axner på Kalahari Moon. Det var hennes andra av totalt två ryttarsegrar. Tvåa kom Thomas Sandstöd på Blue Groom. I det slagna fältet fanns bl.a. Cecilia Gråberg och Mikael Tjernström (ord-förande i den lokala galoppdomstolen på Bro i dag). Champion på slätt 1999 var Lena Jarvén och champion på hinder Andrew McLellan.

I sammanhanget måste Nyårsdagen 2012 på Täby nämnas. Det reds fyra lopp men inget amatörlopp. Det hindrade inte Hillevi Ljungqvist från att vinna dubbelt mot proffsryttarna på både Neviusz och Muguru.

 

Ny tävlingsledare på Bro Park

Svensk Galopp har tillsatt en ny tävlingsledare tillika måldomare på Bro Park. Det blir ARK:s ordförande Anna Öhgren som övertar dessa funktionärsuppgifter efter Mathias Söderlind.

 

Brittiska ryttarinnor skapar hysteri

 Hollie Doyle inför utdelandet av The BBC Sports Personality of the Year tillsammans med jockeykollegan och fästmannen Tom Marquand.

 

Inom loppet av en vecka har två ryttarinnor skapat näst intill hysteri inom brittisk galoppsport, Hollie Doyle och Bryony Frost. Båda har haft sagolika framgångar 2020.  

I slutskedet inför utdelandet av priset till The BBC Sports Personality of the Year den 20 december haussades 24-åriga Hollie Doyle upp som andrafavorit av de sex nominerade kandidaterna. Hon har haft sensationella framgångar det gångna året sett både till antalet segrar, bland annat fem dags-segrar på Windsor och en fjärdeplats i jockeyligan, som till att vinna Grupp-löpningar på Champions Day.

Endast en enda jockey har tidigare vunnit utmärkelsen, hinder-ryttaren Sir A.P. McCoy. När toppjockeyen Frankie Dettori var nominerad för några år sedan blev han trea och det var just den placeringen som Hollie Doyle också fick. Priset vanns av Formula 1-föraren Lewis Hamilton, som även utsågs till världens bästa manliga idrottare av sporttidningen L´Equipe.

King George VI Chase på Kempton på Annandag Jul är det hinderlopp som efter Grand National på Aintree och Cheltenham Gold Cup är mest uppmärksammat i Stor-britannien, ett lopp som gärna förknippas med hästar som Desert Orchid (fyra segrar) och Kauto Star (fem segrar).

I år vanns loppet för första gången av en kvinnlig jockey, Bryony Frost på Frodon. Det var ledning från start till mål. Frodon hoppade oerhört väl och Bryony Frost var sprudlande glad i segerintervjun med Lydia Hislop/RacingTV. 25-åriga Bryony Frost, som tidigare ridit Frodon till seger i Grupp-lopp på både Aintree och Cheltenham, har hindersporten i blodet. Hennes pappa Jimmy Frost vann det engelska Grand National som jockey 1989 med Little Polveir.  
 
                         
                              

Det är dags att betala

Medlemsavgiften 2021

Medlemsavgifterna är en betydande och viktig del av klubbens intäkter och används för löpande utgifter som t.ex. inköp av hederspriser.

Medlemsavgiften är 300 kr och betalas enklast in på ARK:s BankGiro 805-8851. Glöm inte ange namn.

 

Liknande inlägg

Kommentera

Publiceras ej