ARK Årsmöte

Amatörryttarklubbens årsmöte måndagen den 19 april kl. 19.00 hålls digitalt pga Coronapandemin. Kallelse med dagordning sänds ut i god tid innan.

 
 

Vid ARK:s styrelsemöte den 1 mars diskuterades frågan om årets svenska representanter i Longines Fegentri World Championship.
På grund av Coronapandemin ställdes förra årets mästerskapsserier in och det internationella amatörryttarförbundet Fegentri har ännu inte meddelat om och när årets ryttarserier blir av. Förhoppningsvis kan det komma ett besked vid Fegentris digitala årsmöte den 30 mars. Av den anledningen avvaktar ARK- styrelsen med att nominera årets svenska ryttare.

Ingen av fjolårets tre segerrikaste amatörryttare på slätt kan dessvärre komma i fråga för nominering. Hanna Nimåker, som var champion, har inte fyllt 18 år och faller därför för ålderskravet. Vidare har både Malva Blademo och Alina Öhgren bytt status till lärlingar.

Ingen licensavgift för danska amatörer
Danmark. Som kompensation för de många ′′ inställda ′′ loppen för amatörryttare eller där amatörernas deltagande inte var möjligt på grund av covid-19 år 2020, har man beslutat att licensavgift inte kommer att tas ut av amatörryttarna år 2021. Det meddelar Rikke Bay Torp som är ordförande i Dansk Amatörrytter Club (DAC).

 
Nyhetsredaktören tar till orda. Rättvisa har återigen skipats.
Två ryttare frias från ansvar efter överklaganden.


Galoppöverdomstolen (GÖD) har i två avgöranden den 1 mars friat ryttarna från ansvar.
Den lokala galoppdomstolen (LGD) på Bro Park dömde den 16 februari 2020 förra amatörryttaren och lärlingen Jessica Ohlson för felaktigt bruk av spö till fyra dagars ridförbud samt förlust av halva ridarvodet. Hon påstods ha träffat hästen på annan plats än lår och bog. Galoppöverdomstolen gör en annan bedömning och hänvisar till ett tidigare avgörande i vilket GÖD uttalat att det måste finnas övertygande bevisning för att någon ska fällas till ansvar för överträdelse av Tävlingsreglementet. GÖD menar att det av utredningen, främst filmerna från löpningen, inte går att fastställa var spöslagen träffar på hästen. Jessica Ohlson frias därför. Vidare dömde LGD på Bro Park den 22 november 2020 lärlingen Cornelia Hartsmar till en dags ridförbud för spårbyte som stört medtävlare. Även i detta fall hade galoppöverdomstolen en annan uppfattning och friade Cornelia Hartsmar från ansvar.

Ett halvt års avstängning för Gordon Elliott

Irland. Reaktionerna har varit minst sagt starka efter publiceringen av fotot på den irländske tränaren Gordon Elliott sittandes på en nyss förolyckad häst år 2019.
Igår fredag höll Irish Horseracing Regulatory Board förhandling med Gordon Elliott. Han fälls för motsvarande den svenska regeln om att ha skadat galoppsportens anseende och stängs av som tränare i ett år varav halva tiden är villkorlig.
En oannonserad inspektion av Gordon Elliotts stall häromdagen gav inte någon oro för hästarnas välbefinnande. Flera av hans tilltänkta starthästar på Cheltenham Festival har redan lämnat stallet, däribland den obesegrade Envoi Allen.

Liknande inlägg

Kommentera

Publiceras ej