Tina Henrikssons tredje Sommarpokal

Tina Henriksson spurtar lätt förbi konkurrenterna med Sweet Home Alabama i ARK Sommarpokal. Foto: Stefan Olsson/SG.

 

Jägersro 5 juni. Tina Henriksson hade inga större problem att rida Sweet Home Alabama till seger i ARK Sommar-pokal, ett lopp hon nu vann för tredje gången.

Hennes tidigare segerhästar har varit Hello Win 2008 och Danish Welcome 2009.

Loppet reds över 1730 m och stallkompisarna Mr Naughty Boy (Sofia Presits) och Sixten Blixten (Evelina Rönnlund) svarade länge för fart-hållningen. In på upploppet ledde fortfarande Mr Naughty Boy till-sammans med Reinhold (Hanna Nimåker). Men de kunde inte svara när Tina Henriksson satte in slutspurten med Sweet Home Alabama som vann med halvannan längd före Reinhold.  Sex hästar startade.

 

Lisa O´Neill avslutar sin ryttarkarriär

Irland. En av örikets bästa ryttarinnor genom alla tider har lagt stövlarna på hyllan. När Lisa O´Neill vunnit ett bumper race med The Friday Man på Tramore fredagen den 3 juni offentliggjorde hon att nu är det sluttävlat för hennes del.

Totalt vann Lisa O´Neill ett 70-tal lopp under rules och ett 30-tal point-to-points.

Hon är kanske mest känd som träningsryttare på Tiger Roll som Gordon Elliot sadlade ut till två segrar i Grand National på Aintree.  Men Lisa O´Neill vann också själv med Tiger Roll och det på Cheltenham Festival 2017.

Hon förblev amatör hela tiden och red i Fegentris mäster-skapsserie 2012 och 2013.

 

 

 

Lester Piggott 1935-2022

Jockeylegenden Lester Piggott har avlidit 86 år gammal. Han var sin tids mest framgångsrika och omskrivna jockey. På grund av sin längd (173 cm) kallades han ofta för ”The Long Fellow”.

Han vann sitt första lopp som 12-åring, vann Epsom Derby för första gången som 18-åring med Never Say Die och på den vägen rullade det vidare. Enbart i Storbritannien vann han 4.493 segrar och totalt cirka 5.300 segrar. Han vann Epsom Derby nio gånger och var brittisk champion elva gånger. Lester Piggott gästade Sverige flera gånger och vann Svenskt Derby med Flying Friendship 1958 och Tao 1991.  

 

 

 

Vem vann på Strömsholm för 30 år sedan

Strömsholm 14 juni 1992.  Bana något tung. Vackert, växl moln, + 20 C.

Fredrik Reuterskiöld var dagens första amatörryttare att vinna och det gjorde han i Måns Alexanderson Memorial i sadeln på One At A Time som med sex längder slog Niklas Lovén på Tam The Tiger. Det var enda ryttarsegern för Fredrik Reuterskiöld på 23 ritter men det har han tagit igen med råge som tränare.

Dagens Fegentrilopp vanns av Marc Sharp från USA som red Northolt åt nyligen avlidne Lars Bäck. Tvåa kom Lennart Reuterskiöld jr på Fearless Phil. Loppet  hade tio deltagare från sju länder. En av de som hamnade i den bakre delen av fältet var norrmannen Morten Buskop som numera är delaktig i driften av Hjortebo Stutteri i Danmark och även äger hinderhästar som tränas av Lucinda Russell i Skottland.

I ryttarinnornas Svensk Filmindustri Cup (Silverstöveln) segrade Maj-Lis Söderberg på Hot Rock som närmast besegrade Eva Lemon på Last Take. Stort startfält även här, elva hästar efter en strykning.

Det var mest Norge i de tre hinderloppen även om Nils Petter Bogen strikt officiellt tränade på tysk licens det året. Han sadlade ut Serafin till seger i Grand National med John McLaughlin som ryttare. Det var Serafins fjärde raka GN-seger och det blev en femte seger år 1995.

 

 SVENSKT GRAND NATIONAL

STRÖMSHOLM LÖRDAG 18 JUNI

 

Tränarseger direkt för Mikkel Johansen

Danmark. Jydsk Vaeddelöbsbane i Århus svarade för lunchgaloppen onsdagen den 8 juni. Sju lopp reds.

Förre amatörryttaren Mikkel Johansen har nyligen tagit ut licens som proffstränare och i onsdags hade han sina två första starthästar. Det blev seger med nyimporten Sandie´s Dream (Nikolaj Stott) och ett femtepris med Pure Infinity i samma lopp. Som amatörryttare vann Mikkel Johansen fyra segrar, bland annat förra årets HKH Prinsesse Benediktes Aerespraemie på Klampenborg med Frost.

Dagens kombinerade amatör- och lärlingslöpning vanns av Maria Jörgensen på Voguela. Det var hennes tredje årsseger på lika många ritter, full pott alltså, och hon är därmed först till tre årssegrar av de skandinaviska amatörryttarna.

Melissa Vesterholm var flitigt igång med fyra ritter och nådde två tredjeplatser som bäst.

 

Ny ARK-medlem: Elin Hedman

 

Nyheter i korthet:

-  Det blev ingen amatörlöpning på Klampenborg den 4 juni heller på grund av hästbrist. Nästa amatörlöpning är utskriven först den 16 juli.

-  Att en brittisk hinderryttare vinner tre segrar på en och samma tävlingsdag är inte så ovanligt. Men när det är en kvinnlig ryttare så är det desto ovanligare. Så skedde i alla fall på banan Cartmel den 1 juni då Charlotte Jones vann tre häcklopp.

-  Det reds ett internationellt inbjudningslopp i Budapest den  4 juni för kvinnliga amatörryttare. Belgiskan Sasha Stappaerts segrade och tvåa kom norskan Emilie Finckenhagen. Loppet ingår inte i Longines Fegentri World Championship.

-  Nästa Fegentrilopp för ryttarinnorna rids på Chantilly den 19 juni. De sex högst rankade ryttarinnorna har bjudits in, däribland både Evelina Rönnlund och Emilie Finckenhagen.

-  De manliga Fegentriryttarnas lopp i Milano den 25 juni ställs in på grund av strejkhot från banpersonalen vilket stoppar flera  tävlingsdagar. 

Liknande inlägg

Kommentera

Publiceras ej